Előfizetés

Öt beteg meghalt, 844 újabb fertőzöttet találtak az országban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 09:08

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az elhunytak száma 642-re emelkedett.
Újabb 844 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 13 153 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt öt idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 642 fő – írja a kormányzati tájékoztató oldal. 4117-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 8394 fő. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti.  Kórházban 287 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.  Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (5640) és Pest megyében (1852) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (748), Komárom-Esztergom (469), Hajdú-Bihar (491) és Győr-Moson-Sopron megye (442). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (85). 
Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. Kérik, hogy az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a kötelező maszkviselés szabályait mindenki szigorúan tartsa be. Hangsúlyozták, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.    Az időseket is arra kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Nagy különbséggel nyert az időközin a független jelölt Hajdúszoboszlón

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.14. 07:59
Illusztráció
Fotó: Népszava
Többségében függetlenként induló jelöltek nyertek országszerte a vasárnapi voksolásokon.
Vasárnap több településen időközi választást tartottakHajdúszoboszló önkormányzatának honlapján a Helyi Választási Bizottság (HVB) jegyzőkönyve alapján a szavazásra jogosult 2597 választópolgár közül 750-en (28,9 százalék) éltek szavazati jogukkal, közülük 5-en adtak le érvénytelen szavazatot. Jónás Kálmán (független) az érvényes szavazatok 47 százalékát (350 szavazatot) megszerezve jelentős különbséggel nyerte meg a választást. A második helyre befutó Nagy Balázs (Fidesz-KDNP-Hajdúszoboszlói Gazdakör-MI Hajdúszoboszlóért) 36,5 százalékot (272 szavazatot) kapott. Az MSZP és a Párbeszéd támogatását is élvező Kovács Tibor (Momentum) pedig 16,5 százalékot (123 szavazatot) szerzett – írja a debreciner.hu.
Jónás Kálmán 2014 és 2019 között a Jobbik kompenzációs listáról mandátumot szerzett önkormányzati képviselője volt, a tavalyi önkormányzati választást megelőzően azonban – több korábbi párttársával együtt – kilépett a pártból. Jónás civilben zenészként dolgozik, emellett a legnagyobb helyi közéleti Facebook-oldal, a Hajdúszoboszlói Panaszláda egyik alapítója és adminja.  Hajdúszoboszlón a 8. számú egyéni választókerületben azért kellett képviselőt választani, mert a körzet tavaly októberben megválasztott képviselője, Török Péter Endre januárban lemondott. A HVB a voksolást előbb április 26-ra írta ki, ezt azonban a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megtartani, így szeptember 13-ra tűzték ki az új időpontot.  A Vas megyei Egyházasrádócon Derks Wilhelmus Josephus független jelöltet választották meg polgármesternek. Az előző faluvezető egészségi okokra hivatkozva májusban mondott le tisztségéről. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a jelöltek mind függetlenként indultak az időközi választáson. Derks Wilhelmus Josephus 310 szavazatot kapott, Sőre Zoltánra 216-an voksoltak, Szvoboda Tamásra 197-en szavaztak, Dobronics Gábor Sándorra pedig 11-en. A Somogy megyei Istvándiban Bereczkiné Pavelka Jolán független jelölt nyerte a polgármester-választást. A Szigetvár és Barcs között található község 373 választópolgárából 243 járult az urna elé. Az időközi választásra azért volt szükség, mert Istvándi korábbi polgármesterét márciusban jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság egy, a megválasztása előtt elkövetett bűncselekmény miatt. Balogh Miklós (független) lett a polgármester a Baranya megyei Alsószentmártonban. A négy független jelölt közül Balogh Miklós 315, Petrovics Tibor 279, Gligulics Olivér 68, míg Acél Péter 21 szavazatot kapott. A 824 választásra jogosult közül 697-en voksoltak, 16 választó érvénytelenül szavazott. A község tavaly októberben megválasztott független polgármestere, Budai László februárban mondott le tisztségéről. Őt a Pécsi Törvényszék januárban felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.  A szintén független Sándor József lett a Nógrád megyei Vizslás polgármestere, mellette a hat önkormányzati képviselőt is megválasztottak, 18 jelölt közül. Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert a község képviselő-testülete június 25-én feloszlatta magát. (A hvg.hu nyomán.) 

Több vonalon is késnek a vonatok

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.14. 07:35

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Pusztaszabolcs és a Budapest-Dunaújváros vonalon akár 20-100 perccel is nőhet a menetidő - közölte a Mávinform.
A közlemény szerint a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon hajnalban Sülysáp és Újszász között nem közlekedhettek a vonatok, felsővezetéki hiba miatt. A hibát azóta elhárították, de a torlódások miatt továbbra is hosszabb a menetidő 30-40 perccel, a Szolnokról érkező vonatok esetében 80-100 perccel. A Budapest-Pusztaszabolcs és a Budapest-Dunaújváros vonalon utazók 20-30, esetenként 40 perces hosszabb menetidővel számoljanak. Hajnali üzemkezdetre a kivitelező nem fejezte be időben a munkát, emiatt a Kelenföld-Háros-Nagytétény- Diósd közötti szakaszon egy ideig nem közlekedhettek a vonatok. Azóta már ott is újraindult a forgalom, de a biztosítóberendezés hibája miatt a vonatközlekedés lelassult, hosszabb menetidővel kell számolni a reggeli órákban - áll a közleményben.