Előfizetés

Megfejtették, hogyan veszi át az irányítást a koronavírus a megfertőzött sejt felett

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.15. 12:12

Fotó: HANDOUT / AFP
A SARS-CoV-2 hatására termelődött vírusfehérjét legyengítve gyógyszerekben, de akár oltóanyagokban is lehetne alkalmazni svájci tudósok szerint.
Svájci kutatók megfejtették, hogyan veszi át az irányítást a SARS-CoV-2 nevű új koronavírus a megfertőzött sejt fölött. A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) és a Berni Egyetem tudósai által felfedezett mechanizmus azt idézi elő, hogy a sejtek a sajátjuk helyett szinte csak a vírusfehérjét állítják elő. 
Miután a vírus meglékelte az emberi sejtet, termelődni kezd az egyik első, Nsp1 jelű első vírusprotein. Más koronavírusokról már tudni lehetett, hogy ez akadályozza a sejt saját proteinjeinek az előállítását. A tudósok most azt találták meg, ez pontosan hogyan zajlik.
A riboszóma nevű sejtszervecskék olvassák le a genetikai információt, és ennek alapján állítják elő a proteineket. A leolvasáskor a felépítési terv a riboszóma egy csatornáján fut keresztül. A kutatók kimutatták, hogy az Nsp1 fehérje ezen a csatornán belül kötődik meg és blokkolja a riboszómát. 
Krio-elektronmikroszkóp segítségével atomi felbontásban mutatkozott meg az Nsp1 kötésének helye. "A részletes ábrázolás fontos információkat szolgáltat egy lehetséges jövőbeli gyógyszer tervezéséhez, amely megakadályozza az Nsp1 kötését, de nem befolyásolja a riboszóma működését" – mondta Nenad Ban, az ETH molekuláris biológusa, a tanulmány társszerzője.
Kísérleteik során a kutatók előállították az Nsp1 egy változatát is, amelyiknek már nem volt gátló hatása. A SARS-Cov-2 ezzel az inaktív variánssal annyira meggyengülne, hogy nem lenne képes súlyos betegséget okozni. Ilyen legyengített vírusok oltóanyagokban is alkalmazhatók a tudósok szerint.
A svájci tanulmány a Nature Structural & Molecular Biology című szaklap aktuális számában jelent meg.

Őszi allergia esetén is segíthetnek az illóolajok

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2020.09.14. 15:16
Illusztráció
Fotó: CHASSENET/BSIP / AFP
Bizonyos gyógynövények „levét” a kaparó torok, a köhögés, a tüsszögés, a bőrpír csillapítására is be lehet vetni.
Az allergia az immunrendszer reakciója, azt jelzi, hogy a szervezet valamivel telítődött, és védekezni próbál. Allergének mindenhol tobzódhatnak: terhelheti a levegőt például pollen vagy szmog, okozhatnak gondot a mindenhol jelen levő atkák, de a kozmetikai, a tisztító-, az élelmiszerek, a gyógyszerek is jelenthetnek problémát, nem beszélve a házi kedvencekről. A tünetek a szemviszketéstől, az orrfolyáson keresztül akár az asztmás rohamokig is terjedhetnek, ősszel felerősödhetnek.
Ilyen esetben először célszerű orvoshoz fordulni a pontos diagnózisért és a kezelés meghatározása érdekében, utána viszont bizonyos illóolajok is segíthetnek: csökkenthetik az allergiás reakciót, felszabadíthatják a légutakat. De a tudatalattira is hathatnak: „megmutathatják”, milyen dolgokat érdemes törölni az életünkből – mondta Havasi Patrícia aromaterápiás tanácsadó, az Illatrend Facebook-csoport vezetője a Népszavának.
A borsmenta  illóolaja például megnyugtatja a túlterhelt szervezetet, ezért és fertőtlenítő, nyugtató hatása miatt célszerű a teljes allergiaszezonban alkalmazni. Csökkentheti a köhögést, az asztma és a bronchitis súlyosságát is. Gyomorproblémák, emésztőszervek megbetegedése esetén, görcsök, felfúvódás, epezavarok megakadályozására is használható. Puffadás ellen kenjünk be az óramutató járásával megegyező irányban a hasat hígított, tiszta, terápiás minőségű borsmenta illóolajjal. Reggel felfrissít, ha pár cseppjét a tarkónkra kenjük. Érdemes a szobai diffúzorba 4-5 cseppet önteni, mert miközben kifejti áldásos hatásait, üde illata el is lazít. Torokbántalmak és rekedtség ellen gargalizálni kell vele, de óvatosan, nehogy egy cseppet is lenyeljük, és vigyázzunk, hogy a szembe se kerüljön belőle – figyelmeztetett a szakértő.
Az eukaliptusz illóolaja képes megnyitni a tüdőt, megkönnyítheti a légzést, tisztíthatja az orrot, csillapíthatja a köhögést, ezért allergiaszezonon kívül is érdemes a házi patikába tárazni, jól jöhet az influenzás, náthás időszakokban is. Megtisztíthatja a szervezetet a méreganyagoktól, az allergénné vált mikroorganizmusoktól, és segítheti a letapadt nyák felköhögését is. „Inhaláljunk naponta többször a frissítő, üde olajból!”– tanácsolta az aromaterápiás tanácsadó. Az illóolaj elsősorban az orr nyálkahártyáján keresztül jut a szervezetbe, a hatékonysága növelhető a bőrbe masszírozással is, mert serkenti a vérellátást.
A citromolaj emésztést élénkítő hatása miatt életallergiás reakciók, de gyomorbántalmak egyik legfőbb megelőző szere is. A citromsav oldja a szervezetben található felesleges anyagokat, bomlástermékeket. Előnyös a nyirokrendszerre, segítheti az emésztőrendszer működését, megtisztíthatja a szervezetet a méreganyagoktól és támogathatja az immunrendszer működését. Jó szolgálatot tehet a légúti megbetegedések gyógyításában: hatékony köhögés, megfázás esetén, de baktériumölő, fertőtlenítő, frissítő hatása is van, így érdemes naponta inhalálni, kókuszolajjal hígítva a bőrbe masszírozni. Allergiás és náthás időszakban a diffúzorba cseppentett citromolaj szinte kötelező – jegyezte meg Havasi Patrícia.
A levendula mindent átható illatát szinte mindenki ismeri: egyszerre élénkít és nyugtat. Allergiás reakció esetén pár csepp tiszta, bevizsgált, azaz terápiás minőségű levendulaolaj nemcsak az égető érzést szüntetheti meg perceken belül, hanem a bőrpirosodást is halványíthatja. Feszültségoldó, relaxáló, nyugtató hatású és enyhítheti a depresszív kedélyállapotot is. Ehhez lefekvés előtt a fürdővízbe tegyünk pár csepp sóban vagy tejben feloldott levendulaolajat.

Nemzetközi összefogással igyekeznek vírusmentesen tartani az Antarktiszt

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.14. 14:44

Fotó: JOHAN ORDONEZ / AFP
Az első amerikai kutatócsoport a tervezettnél jóval hosszabb, hathetes karanténidőszak után hétfőn érkezett meg.
Az amerikai légierő Boeing C-17 Globemaster típusú repülőgépe az új-zélandi Christchurchből repült hétfőn 106 utassal és a személyzettel a kontinensre – közölte Tony German, az amerikai Antarktisz-kutatóprogram új-zélandi képviselője.
Az Antarktisz maradt a világon az egyetlen kontinens, amely mentes az új koronavírus okozta Covid-19-től, köszönhetően elsősorban a szigorú biztonsági előírásoknak. Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, az új-zélandi kormány a kontinensre utazó kutatócsoportoknak két hét karantént rendelt el a csendes-óceáni szigetországban. Az amerikaiak indulását azonban három hétig késleltették a térségen tomboló nagy viharok, ami hat hétre nyújtotta a karanténidőszakot. Először San Franciscóban töltöttek négy napot elszigeteltségben, majd öt hetet Új-Zélandon, ahol számos koronavírus-tesztnek vetették alá őket. 
A McMurdo kutatóállomásra érkezve két hétig maszkot kell viselniük – magyarázta German. "Gondos körültekintéssel biztosítjuk, hogy ne történjen baj." Ha felütné a fejét a vírus a kutatóállomáson, megvan a szükséges protokoll a tesztelésre és a fertőzöttek elkülönítésére – tette hozzá. German azt is elmondta, hogy a McMurdo személyzete több mint egy héten át ásta ki és tisztította meg a legfőbb antarktiszi amerikai kutatóállomás viharok és havazások által betemetett futópályáját a repülőgép fogadására.
Az amerikai, kínai, orosz, brit és más antarktiszi kutatócsoportok szokatlan összhangban működnek együtt azért, hogy távol tartsák a vírust a kontinenstől.
A koronavírus-járvány miatt idén valamennyi antarktiszi kutatóprogram személyzetét csökkentették. Évente általában mintegy háromezer ember vesz részt ezekben a programokban, a szezon augusztustól márciusig tart. Idén nyáron a McMurdo állomáson csupán 450 kutató fog dolgozni. Elhalasztottak tervezett kutatóprogramokat és építkezéseket. Idén a cél az, hogy az állomások folyamatosan működjenek, és előkészüljenek a jövő nyárra, de azért megpróbálnak bizonyos kutatásokat is végezni – közölte German.