Előfizetés

Európai polgári kezdeményezés indul az alapjövedelem bevezetése mellett

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.15. 14:12

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Szeptember 25-én európai polgári kezdeményezés indul annak érdekében, hogy az EU minden tagállamában vezessék be az alapjövedelmet - jelentette be a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.
Tordai Bence egy keddi, budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatón elmondta, ahhoz, hogy az Európai Bizottság tárgyalja az indítványt, az uniós országokban legalább egymillió aláírást kell összegyűjteni. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a hét a Nemzetközi alapjövedelem hete. A hét hazai eseményeit az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület, valamint a Párbeszéd pártalapítványa, a Megújuló Magyarországért Alapítvány szervezi. A következő napokban három, online követhető kerekasztalt rendeznek, és a tervek szerint szombaton Budapesten, "ha csak nem durvul el a vírushelyzet", megtartják az Alapjövedelem menetet - közölte. Szabó Tímea, a párt társelnöke arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány megmutatta, bármikor adódhat egy olyan helyzet, amire sem az emberek, sem a kormányok nincsenek felkészülve. A járvány első hullámában százezrek veszítették el a munkahelyüket, vagy a fizetésük egy részét. A második hullám során pedig "már most látjuk, hogy nagy valószínűséggel sokkal rosszabb lesz a helyzet" - fogalmazott a politikus.  Egy felmérésre hivatkozva kiemelte, a magyar társadalom közel fele létbizonytalanságba került. Az egyedüli, hosszú távú megoldást csak az alapjövedelem bevezetése jelentheti - szögezte le Szabó Tímea.

50 milliárd forint válságkezelő alapjövedelemre

Országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezte az MSZP és a Párbeszéd, hogy 50 milliárd forintnyi forrást elkülönítve vezessenek be válságkezelő alapjövedelmet - jelentette be keddi online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos (MSZP), az országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke.          A szocialista képviselő arról beszélt: a hivatalos statisztikákban szereplőnél jóval nagyobb mértékben ugrott meg a járvány miatt a munkanélküliség, ugyanakkor felértékelődtek olyan atipikus foglalkoztatási formák, mint a távmunka, a részidős foglalkoztatás vagy az elektronikus kereskedelem. Hozzátette: a válságkezelő alapjövedelem arra is garancia, hogy az ebben részesülők be tudják fizetni társadalombiztosítási járulékukat, így nem esnek el az ingyenes orvosi ellátástól. Korózs Lajos jelezte: kezdeményezésük egyik eleme, hogy a kormány az érdekképviseletekkel egyeztetve járjon el az ügyben.

Sztrájkkal is támogatná a Színművészeti követeléseit a PDSZ

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.15. 11:21

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ha az egyetem dolgozói munkabeszüntetésre kényszerülnek, a pedagógus szakszervezet csatlakozni fog hozzájuk.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egyetért a Színház- és Filmművészeti Egyetem munkavállalóinak sztrájkköveteléseivel – írta keddi közleményében a PDSZ Országos Választmánya. A szakszervezet jelezte: ha a Színművészetin zajló tárgyalások nem járnak eredménnyel, és a dolgozók ezért kénytelenek lesznek a sztrájkkal, mint végső nyomásgyakorló eszközzel élni, a PDSZ, a sztrájkjukkal megegyező időpontban – legkorábban szeptember 21-én – 2 órás szolidaritási sztrájkot hirdet. A szakszervezet a nyilatkozattal egyidőben Orbán Viktor miniszterelnököt is felkérte, hogy hatásköréből következően haladéktalanul jelölje ki azt a személyt, akivel a szolidaritási sztrájk ideje alatti még elégséges szolgáltatásról lehet egyeztetni,
Mint az elmúlt napokban kiderült, Palkovics László innovációs miniszter a nemzetközi felháborodás hatására sem hívja vissza Vidnyánszky Attilát az SZFE irányításával megbízott alapítványi kuratórium éléről. Vidnyánszky pedig annak ellenére is elindítaná a tanévet a Színművészetin, hogy az egyetemi oktatók sorban jelentik be felmondásukat, a kuratórium teljhatalma ellen tiltakzoó hallgatók pedig elfoglalták a Színművészeti épületét. 

Koronavírusos lett a soroksári polgármester

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.15. 10:39

Fotó: Jani Martin / Népszava
Bese Ferenc már hétfőn érezte, hogy valami nincs rendben, a PCR-teszt eredménye pedig megerősítette gyanúját.
"A tegnap reggel során koronavírusra utaló jeleket tapasztaltam magamon, ezért azt tartottam a felelős magatartásnak, ha otthon maradok. Megcsináltattam az ún. PCR tesztet, amelynek eredménye pozitív lett, engem is utolért a koronavírus" – számolt be a fejleményekről Facebook-oldalán kedden délelőtt Soroksár polgármestere
Bese Ferenc most két hétre karanténba vonul, de „a szabályokat betartva”, otthonról folytatja a munkát, és mindenkit fokozott óvatosságra kér. 
Hétfőn írtuk meg, hogy koronavírusos lett Tokaj polgármestere is, és vele együtt már öt fertőzöttet tartanak számon a településen. Az elmúlt 24 órában itthon összesen 726 új igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak, és négyen haltak meg a betegség következtében.
Bese Ferenc a Fővárosi Önkormányzat Közgyűlésének rendkívüli ülésén augusztus 27-én
Fotó: Béres Márton / Népszava