Előfizetés

Brit diplomáciai járművek ellen követtek el merényletet Bagdadban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.15. 15:41
A zöld zóna egyik bejárata
Fotó: AHMAD AL-RUBAYE / AFP
A robbanószerkezetet egy autópálya mellett helyezték el.
Robbantásos merényletet követtek el kedden Bagdadban brit diplomáciai járművek ellen, ám senki sem sebesült meg – közölték iraki tisztségviselők és az iraki brit nagykövetség. A robbanószerkezetet egy autópálya mellett helyezték el ismeretlenek. Ez az út köti össze a bagdadi repülőteret a biztonságát tekintve rendkívül megerősített, úgynevezett Zöld Övezettel, amely sok diplomáciai képviseletnek is otthont ad, ezért gyakran járnak diplomáciai küldöttségek a pályaszakaszon. A robbantás elkövetőjeként eddig semmilyen csoport nem jelentkezett. A támadás hónapok óta az első diplomáciai célpont ellen. 

Elfogtak öt embert a leégett leszboszi menekülttábor ügyében

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.15. 14:45

Fotó: ANGELOS TZORTZINIS / AFP
Egy embert még keresnek.
A görög rendőrség elfogott öt gyanúsítottat, akiknek a hatóságok szerint közük volt ahhoz, hogy a múlt héten porig égett a moriai menekülttábor a görögországi Leszbosz szigetén – jelentette be kedden az athéni kormány. Mihalisz Hriszohoidisz polgári védelmi miniszter arról is beszámolt, hogy további egy embert még keresnek. Részleteket nem árult el. A 12 000 embernek otthont adó tábor a múlt héten égett le. Helyette a kormány egyelőre sátortábort állított fel és bejelentette, hogy akik nem hajlandóak odaköltözni, azok nem kaphatnak menekültstátust. Notisz Mitarahi görög migrációügyi miniszter kedden azt is kijelentette, hogy a hatóságok akár erőszakkal is készek átvinni a hajlék nélkül maradt embereket a sátortáborba. Sokan azért nem akarnak odamenni, és inkább a szabad ég alatt tengődnek, mert attól tartanak, hogy hosszú hónapokra a sátortáborban ragadnak. Egyelőre az 5000 férőhelyes átmeneti táborban mintegy 800 ember van. Mitarahi közölte, hogy továbbra is folynak az erőfeszítések, hogy a hajléktalanná vált emberek önként költözzenek be a sátrakba.
„De ha a szép szó nem használ, akkor be kell vetnünk a rendőrséget. Kötelesek átköltözni az új táborba”

– hangoztatta a miniszter a Mega TV görög csatornának.

Mitarahi egyúttal elismerte, hogy a telet várhatóan sátrakban kell tölteniük a táborlakóknak, mert az új, állandó létesítmény felépítéséhez várhatóan legalább hat hónapra lesz szükség.

Navalnij először posztolt a mérgezése óta

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.15. 14:42

Fotó: HANDOUT / AFP
Az orosz ellenzéki politikus felépülése után vissza akar térni Oroszországba.
Kómába esése óta először osztott meg üzenetet kedden az Insragramon Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus.  
„Sziasztok, Navalnij vagyok. Hiányoztok. Még mindig szinte semmire sem vagyok képes, de tegnap már egész nap önállóan lélegeztem. Teljesen önállóan. Semmilyen külső segítséggel, még egy egyszerű szelep sem volt a torkomban. Nagyon tetszett. Csodálatos, sokak által alulértékelt folyamat ez. Ajánlom”

– írta a politikus.

Az üzenetéhez egy fotót mellékelt, amely a kórházi ágyon ábrázolja, szájmaszkot viselő családja körében.
A Navalnijt kezelő berlini Charité kórház hétfőn közölte, hogy a politikus állapota javul és nincs már többé szüksége lélegeztetőgépre. A The New York Times úgy értesült, hogy Navalnij a felépülése után vissza kíván térni Oroszországba. A lap úgy tudja, hogy az orosz ellenzéki politikus beszélt a mérgezésről egy német ügyésszel. A The New York Times idézett egy magas rangú német biztonsági tisztviselőt is, aki szerint Navalnij mentálisan ép, teljesen tisztában van az állapotával és a történtekkel, és azzal is, hogy hol van. Jelenleg a német rendőrség őrzi a politikust a kórházban, aki a lap forrása szerint visszautasította, hogy Oroszország Németországgal közösen vizsgálja ki az ügyet.    Navalnij Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A politikus a szeptember 13-i helyi választásokra készülő ellenzéki jelöltekkel találkozott és a helyi tisztségviselők korrupciós ügyeiről forgatott videókat. A repülőgép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt helyi és Moszkvából a helyszínre küldött szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították tovább. Követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az orosz szakemberek többször visszautasítottak. A 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, a novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. Ezt egy francia és egy svéd laboratóriumi vizsgálat is megerősítette. Moszkva a maga részéről kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott. A méreganyagra vonatkozó bizonyítékok hiányára hivatkozva az orosz hatóságok bűnügyi nyomozást nem, csak előzetes vizsgálatot indítottak. Az mindenesetre beszédes, hogy vasárnap este zárultak a helyhatósági választások Oroszországban, amelyen a kormányzó Egységes Oroszország párt ugyan „elsöprő győzelmet” jelentett be, ámde az Alekszej Navlnij által támogatott szibériai jelöltek is „szimbolikus erejű” győzelmet arattak Novoszibirszkben és Tomszkban. A parlamenti látszatellenzéki kommunisták pedig nemcsak erősödtek, hanem meglepetésre a voksolás tisztaságát is megkérdőjelezik. A mostani megmérettetést a legtöbb elemző a jövő évi parlamenti választások főpróbájának nevezte, ebben a minőségében pedig aggasztó lehet Vlagyimir Putyin és a Kreml számára. A kormányzó Egységes Oroszország és maga Vlagyimir Putyin népszerűsége is hónapok óta zuhanórepülésben van.