Előfizetés

Most nem önt újabb milliárdokat a turizmusba a kormány, hanem egy speciális mentőövvel próbálkozik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 10:34

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Állami támogatás nem érkezik, hanem egy 0 százalékos hitellel próbálkozhatnak talpra állni a szektor szereplői.
A Széchenyi Kártya Program új eleme lesz a Széchenyi Turisztikai Kártya, amelyet a KAVOSZ Zrt., a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a területi kereskedelmi és iparkamarák regisztráló irodáiban lehet majd igényelni

- derült ki a Portfolio keddi hitelezési konferenciáján amelyet az infostart.hu szemlézett. Ugyan a lehetőséggel szeptember 20-tól lehet élni, azt nem tudni, mikortól érhető el. Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója azt mondta,  ez egy maximum 250 millió forintos felső határú, 3 évre elérhető folyószámlahitel lesz, 0 százalékos kamat és akár 0 százalékos díj mellett. Aggasztó ugyanakkor, hogy az ágazat amúgy is nehéz helyzetben van, mivel az újabb járványügyi intézkedések miatt nincs sok lehetősége az újraindulásra. Ráadásul a vállalatok jelentős hányada elveszítette a bevételeit. Ugyanezen a konferencián Fábián Gergely, a jegybank ügyvezető igazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy  
a járvány miatt életképes üzleti vállalkozások, modellek is bajban vannak, a reorganizációt pedig ma nem támogatja a magyar jogszabályi környezet.

A konferenciáról a teljes beszámoló elolvasható erre a linkre kattintva. Budapesten különösen bajban lehetnek a turizmusból élők, mivel lényegében kimaradnak a pénzosztásból. A Népszava keddi számában írt arról, hogy 
miközben a miniszterelnök is érzékeli, hogy "beszakadt" a fővárosi turizmus, a kormány a budapestit nem, csak a vidéki vendéglátást támogatja milliárdokkal.

A kormány kizárta a pályázatokból a nagy bajban lévő budapesti hoteleket, de még az idegenvezetők és az éttermek sem kaptak kormányzati segítséget - vagyis a komplett fővárosi turizmust magára hagyta a kormány.

357,92 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.16. 08:16
Illusztráció: Shutterstock
Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben szerda reggelre a kedd esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró jegyzése a kedd esti 357,79 forint után 357,92 forinton állt szerda reggel fél nyolckor.
A dollár jegyzése 301,92 forintról 302,01-re, a svájci franké pedig 332,42-ről 332,73 forintra emelkedett.
A forint a hónap eleje óta az euróval szemben 1,1 százalékkal, a dollárral szemben 1,6 százalékkal, a svájci frankkal szemben pedig 1,2 százalékkal gyengült.
Év eleji árfolyamánál az euróval szemben a forint 8,1 százalékkal áll gyengébben, a dollárral szemben 2,2 százalékkal, a svájci frankkal szemben 9,1 százalékkal gyengült.

Az árakat is felviheti Matolcsy ingyenhitele

V. A. D.
Publikálás dátuma
2020.09.16. 07:30

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Ha a lakosság olcsón juthat finanszírozáshoz, az ismét felfelé hajthatja a lakásárakat, mint ahogy történt az a csok esetében is.
A koronavírus tavaszi megjelenése miatt bezuhant lakásvásárlási kedv után a nyáron ismét jelentősen – 20-30 százalékkal – megugrott a kereslet, augusztusban és szeptemberben pedig már a tavalyi szintre állt be az érdeklődések száma. Az eladás kedv ehhez képest továbbra is alacsony: az elmúlt hetekben is 10-20 százalékkal kevesebb lakást és házat hirdettek eladásra, mint egy évvel korábban. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a járvány második hulláma főként a budapesti adásvételekre lehet majd hatással, azok csökkenő száma a lakásárakat is mérsékelheti. A jelenlegi árak mellett sokan már így is csak hitelből tudnának vásárolni, de a bizonytalan helyzet miatt egyre óvatosabban adósodnak el az emberek. Erre utalnak a lakáshitelpiaci adatok: az államilag nem támogatott, piaci kölcsönökből korábban évente egyre többet folyósítottak, az idei első félévben viszont 9 százalékkal kisebb, 433 milliárd forint volt a kihelyezett összeg. A money.hu szerint ennek részben az az oka, hogy a hitelképes háztartások egy része a járvány miatti bizonytalanságban államilag támogatott konstrukcióra váltott, vagy elhalasztotta a lakásvásárlást. A bankok pedig szigorítottak a feltételeiken: van, ahol a legveszélyeztetettebb ágazatokban – turizmusban, vendéglátásban, építőiparban – dolgozókat még szigorúbban vizsgálják, és olyan adóstárs bevonását írják elő, akinek nem ilyen szektorból származik a jövedelme. Kérdés, hogyan hatna minderre Matolcsy György Új Otthon Programja, amely 0 százalékos jegybanki hitelt adna 10 éves futamidőre „zöld” otthonok építésére és vásárlására. A jegybankelnök is arra hivatkozik, hogy az erős kereslet nem találkozik erős kínálattal, a korábbi kedvezményes, 5 százalékos újlakásáfa kivezetése pedig hibás lépés volt, hiszen tovább gyengíti a kínálati oldalt, mivel így nem épül több lakás. A hétfőn egy cikkben bedobott javaslatban még sok a homályos részlet, az viszont kiszámolható, hogy ezen hitelek jóval olcsóbbak, mivel – a Bankmonitor kalkulátora szerint – a legkedvezőbb 10 éves futamidejű lakáshitel is 3,24 százalékos induló kamaton érhető el, és a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) mellé igényelhető támogatott hitelnek is 3 százalék a kamata. A havi törlesztőrészlet viszont csak azonos futamidő esetén lenne kisebb, márpedig a Matolcsy György által javasolt 10 évnél hosszabb időre, akár 30 évre is fel lehet venni egy lakáshitelt. Ebben az esetben pedig a havi részlet utóbbiaknál lenne több tízezer forinttal kevesebb. Összességében azonban a kamatmentes kölcsönre kellene visszafizetni a legkevesebbet: 10 millió forint hitelösszegnél akár 4-5 millió forintot is meg lehetne takarítani. Ha pedig a lakosság olcsón juthat finanszírozáshoz, az ismét felfelé hajthatja a lakásárakat, mint ahogy történt az a csok esetében is. Igaz, nem olyan látványosan, mint ahogy azokat az 5-ről 27 százalékra ugró áfa emelte.