Előfizetés

Felpörgette magát az ügyészség: vádat emeltek egy hét éve húzódó 84 milliós költségvetési csalási ügyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 12:10
Képünk illusztráció
Fotó: Sutterstock
A Magyarországot elmarasztaló OLAF-jelentés nyomán hirtelen egy tanácsadó cég két emberét is rács mögé juttatná a vádhatóság.
Négy ember ellen is vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy – 84 millió forintos – vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt – tették közzé a hivatalos ügyészségi oldalon. A közlemény  bőszen hivatkozik az Európai Csalás Elleni Hivatalra (OLAF), illetve arra, hogy az uniós szervezet főigazgatójának ajánlására, illetve „az OLAF által megfogalmazott megállapítások és kifogások vizsgálata érdekében” rendelték el a nyomozást.   A vádlottak egy konzorcium tagjaiként az egykori Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közbeszerzési pályázatán nyertek megbízást közbeszerzési, jogi és műszaki-szakmai szakértői tanácsadásra. A KNYF vádiratának lényege szerint 2011 és 2013 között fiktív számlákkal csökkentették a konzorcium egyik alvállalkozójának társasági adó-, illetve áfa-befizetési kötelezettségét. Ezzel összesen 84 millió forint vagyoni hátrányt okoztak. 

Fiktív tanácsok

Az ügyészség azt indítványozta a Fővárosi Törvényszéknek, hogy az érintett cég ügyvezetőjét és egy társát – aki több mint 70 millió forint adótartalommal állított ki valótlan számlákat – végrehajtandó szabadságvesztésre, és közügyektől eltiltásra, a másik két vádlottat pedig felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje. A vádlottakra pénzbüntetést is kérnek, valamint azt, hogy a bíróság tiltsa el őket attól, hogy bármely gazdasági társaságban vezető tisztségeket tölthessenek be.  Amint arról a Népszava beszámolt, Magyarország kapta a legtöbb ajánlást a szabálytalanságok, illetve csalások kiküszöbölésére az EU korrupcióellenes szervezetétől. A legfrissebb éves jelentéséből az derült ki: az OLAF 2015 és 2019 között Magyarországnak címezte a legtöbb ajánlását az uniós kifizetésekkel kapcsolatos szabálytalanságok, csalások felszámolására. A korrupciógyanús pénzfelhasználás mértéke tízszerese az EU-s átlagnak, ami a vizsgált időszakban 0,36 százalék volt. Ezzel a huszonhét tagállam abszolút listavezetője Magyarország.

Könyvet ír Bróker Marcsi arról, hogy leleplezze: nem csalt el milliárdokat, sőt ő az áldozat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 09:38

Fotó: Mészáros János / MTI
D. Sándornét 12 milliárdos csalással vádolják, de szerinte rossz a vádirat.
Magyarországon szándékosan tették tönkre a brókercégeket, és ennek lett áldozata a vállalkozása – jelentette ki a Szolnoki Törvényszéken még keddi tárgyalásán a Bróker Marcsi néven elhíresült D. Sándorné.  A Blikk beszámolója szerint a 12 milliárd forintos csalással vádlott nő azt állította: hamarosan kiderül az igazság, mert könyvet ír, amiben mindent őszintén elmond.
„Rossz a vádirat, mert nem csaltam, legfeljebb jogosulatlan pénzintézeti tevékenységért vonhatnak felelősségre”

– próbálta tettének következményeit enyhíteni.

Bróker Marcsi, aki három évet ült előzetes letartóztatásban, és ahogy korábban a Népszava megírta, jelenleg is bűnügyi felügyelt alatt áll, leszögezte: „A bíróság korrekt, de a tárgyalóteremben színjáték zajlik. Vicc, hogy egy nyugdíjas követel tőlem 1 milliárd forintot. Összességében nem okoztam kárt, hiszen több volt a kifizetésem, mint a bevételem. Megbántam, hogy annak idején belevetettem magam az üzleti életbe.” – Időközben nyugdíjas lettem, 260 ezer forintot kapok. Ennek a felét levonja a NAV, mert állítólag 30 milliós adótartozásom van – panaszkodott a vádlott. D. Sándornét különösen jelentős kárt okozó, több mint tizenkétmilliárd forintos csalással vádolja a Szolnoki Törvényszék. Ellene 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, kétrendbeli sikkasztás és számvitel rendjének megsértése miatt indult büntetőeljárás.

Holtan találtak egy férfit Miskolcon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.15. 20:21

Fotó: police.hu
A rendőrség szerint bűncselekmény történt.
A gyanú szerint bűncselekmény áldozata lett egy középkorú férfi Miskolcon – közölte a rendőrség honlapján. A rendelkezésre álló adatok szerint 2020. szeptember 15-én a délutáni órákban egy miskolci ingatlan udvarán holtan találtak egy középkorú férfit.
A helyszíni szemle adatai alapján az elhunyt bűncselekmény áldozata lett.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást.