Előfizetés

Nem kell bajlódnia a karanténnal az ír kormánynak

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.16. 15:25

Fotó: MAXWELLS / AFP
Negatív lett a tünetes miniszter tesztje.
Mégsem kell karanténba vonulnia az ír kormánynak, miután a gyanús tüneteket mutató miniszternek végül negatív lett a koronavírus-tesztje

– jelentette az ír média kedden késő este a kormányszóvivőre hivatkozva.  Az MTI emlékeztetett, korábban elővigyázatosságból korlátozták az ír kormány minisztereinek mozgását, és azt tervezték, hogy távmunkában látják el feladataikat, miután Stephen Donnelly egészségügyi tárcavezető koronavírus-fertőzésre utaló tünetekkel megbetegedett. Micheál Martin kormányfő azt is közölte kedden, hogy a törvényhozás is várhatóan felfüggeszti működését egy hétre. A miniszter negatív teszteredménye következtében viszont ezekre a lépésekre nem lesz szükség – közölte később az ír kormány szóvivője. Írországban kedden jelentették be a korlátozások új, ötfokozatú rendszerét. A fertőzöttek számának emelkedése miatt elhalasztották a dublini bárok újranyitását és a nemzetközi utazásokra vonatkozó szigorítások feloldását is – írja az állami hírügynökség.  Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy kedden még úgy nézett ki, karanténba vonulnak az ír kormány miniszterei, a törvényhozás pedig egy hétre felfüggeszti működését, miután Stephen Donnelly egészségügyi tárcavezető megbetegedett.

Felakasztaná vagy kémiailag kasztrálná az erőszakolókat a pakisztáni kormányfő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.16. 14:42

Fotó: ARIF ALI / AFP
Imrán Hán az európai uniós kereskedelmi kapcsolatokra gondolva, végül elvetette a halálbüntetés gondolatát. Dél-Ázsiában gyakran gyermekek a nemi erőszak áldozatai.
A pakisztáni miniszterelnök, Imrán Hán szerint az erőszakolókat és a gyerekmolesztálókat nyilvánosan fel kéne kötni, de legalább kémiailag kasztrálni őket – számolt be a CNN híre nyomán a 444.hu. Pakisztánban a múlt csütörtökön járta be a helyi sajtót annak a nőnek története, aki azt állítja, hogy miközben a lerobbant autója mellett a rendőrökre várakozott, két férfi megerőszakolta. Imrán Hán erre reagálva adott egy interjút a 92 News-nak, amelyben kifejtette az ötletét. – Nem ismerjük az ilyen esetek valódi statisztikáját, mert nagyon kevés a bejelentés ezekről. Az emberek nem merik jelenteni ezeket az ügyeket, mert félnek vagy szégyellik, ami történt. Senki nem akar erről beszélni – mondta.  Később viszont hozzátette, hogy az akasztás mégse lenne olyan jó megoldás, mert azt az Európai Unió elítélné, ami hatással lenne a kereskedelmi kapcsolataikra. A miniszterelnök ezért inkább a kémiai kasztrálást javasolja, hogy ezek a bűnözők ne tudják újra elkövetni a tettüket.  Dél-Ázsiában, így Pakisztánból és az országgal szomszédos Indiából is gyakran érkeznek hírek a jellemzően kiskorúak ellen elkövetett nemi erőszakról.
Imrán Hán
Fotó: AFP

Vágyvezérelt brutális gyilkosságok

Amint arról a Népszava is beszámolt, Indiában idén márciusban, hét évvel a bűntény után kivégezték azt a négy férfit, aki megerőszakolt, majd kidobott a buszból egy újdelhi diáklányt. A nő később belehalt sérüléseibe; az eset példátlan közfelháborodást okozott az ázsiai országban és világszerte. Ugyancsak foglalkozott lapunk azzal a történettel, amikor nemi erőszak ugyan nem történt, de ezen a téren jellemző a pakisztáni állapotokra: 2020 májusában családtagjaik öltek meg egy 16 és egy 18 éves lányt Pakisztánban, miután a tinédzserek egy olyan videót osztottak meg, amelyen egy fiatal férfival szerepeltek. A 24.hu számolt be viszont ez év februárjában arról, hogy egy 25 éves nő egy konyhakéssel levágta egy 28 éves férfi péniszét, amikor megpróbálta őt megerőszakolni a pakisztáni Pandzsáb tartományban. A kiskorúak azonban még védtelenebbek: szintén a portál dolgozta fel azokat a még 2018-as eseteket, amikor gyermekek halálával végződött a nemi erőszak. Az év októberében felakasztották azt a pakisztáni férfit, aki januárban megerőszakolta, majd megölte a hatéves Zainab Ansarit. Fél évvel korábban szintén megerőszakoltak, majd élve felgyújtottak egy 8 éves pakisztáni lányt Chichawatni városában. Az eset miatt a helyiek hatalmas tüntetéseken követelték a tettesek felakasztását. 

Von der Leyen: jön az európai minimálbér és az újragondolt európai egészségügy

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.09.16. 13:09

Fotó: Dursun Aydemir / AFP/Anadolu Agency
A költségvetési forrásokat meg kell védeni a csalással és a korrupcióval szemben, erről nincs mit tárgyalni — fejtette ki Ursula von der Leyen az unió helyzetéről tartott szerda reggeli beszédében. Az Európai Bizottság elnöke 75 perces felszólalásában részletesen vázolta az EU jövőjére vonatkozó brüsszeli terveket a külpolitikai döntéshozataltól a migráció kezelésére vonatkozó javaslatokig.
 Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben tartott beszédében egy sor jogszabályi javaslat előkészítését jelentette be, amelyek szorosabb, összehangoltabb együttműködést tennének lehetővé a tagállamok között. Közölte, hogy a jövőben növelni szeretnék az egészségügyre fordítható költségvetési forrásokat és kibővíteni a közösség hatásköreit a közegészségügy terén. Jelezte, hogy az Európai Bizottság hamarosan jogszabályi javaslatot fog készíteni az európai minimálbérről, hogy mindenki tisztességes és méltányos jövedelmet élvezzen. Az elnök hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak világos stratégiája van a világjárvány következményeinek leküzdésére, soha nem látott pénzügyi támogatást fog nyújtani a munkahelyteremtésre, a pandémia utáni helyreállításra, a gazdaság zöld és digitális átállására. Hosszan érvelt a közösség becsvágyó klímacéljai, a károsanyag-kibocsátás tíz éven belüli 55 százalékos csökkentése mellett. Technológiai és infrastrukturális beruházásokat ígért a digitalizáció elősegítésére. Von der Leyen védelmébe vette a multilaterális intézményi rendszert, kiállt a nyitott kereskedelem, a tisztességes és méltányos globalizáció mellett. Sürgette, hogy a külpolitikai döntéseket többé ne kössék a tagállamok egyhangú beleegyezéséhez, különösen, ha emberi jogsértések elítéléséről van szó. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy készül a globális emberi jogsértések elkövetőinek felelősségre vonását kezdeményező uniós törvényjavaslat, az EU-s Magynitszkij-törvény. Bejelentette azt is, hogy az általa vezetett testület cselekvési tervet fog kidolgozni az elharapózó rasszizmus ellen, és egy páneurópai lista összeállítását kezdeményezi a gyűlöleten alapuló bűncselekményekről. A bizottsági elnök határozott szavakkal ítélte el az LMBTI közösség elleni fellépéseket, a “melegmentes” zónák létrehozását Lengyelországban, és jelezte, hogy olyan jogszabályt fognak az asztalra tenni, amely a családi kapcsolatok kölcsönös elismerésére kötelezné a tagországokat. A német kereszténydemokrata politikus felszólalása vége felé szólt a jogállam EU-n belüli védelmének szükségességéről, megemlítve, hogy az Európai Bizottság még a hónap vége előtt közzéteszi a tagállamok ebbéli teljesítményéről készült jelentését. Von der Leyen szerint az értékelések arra jók, hogy korai szakaszukban feltárják a problémákat, amelyekről azután az unió három intézménye kiterjedt vitákat folytathat. “A költségvetési forrásokat meg fogjuk óvni a csalások, az összeférhetetlenség és a korrupció ellen, erről nincs mit tárgyalni” — jegyezte meg a jogállamot az uniós kifizetésekhez kötő jogszabályi javaslatról. A bizottsági elnök kiért arra is, hogy hamarosan előállnak a migráció kezelésére vonatkozó javaslataikkal is. “Emberséges megközelítést” ígért, megerősített határvédelmet, az EU területén illegálisan tartózkodó külföldiek gyorsított kitoloncolását, legális bevándorlási csatornákat és közös szolidaritást azon a tagállamok iránt, amelyeket a legjobban sújt a bevándorlási hullám.