Előfizetés

Kockázatos területnek minősítette Budapestet a német kormány

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.16. 20:18
Illusztráció
Fotó: VALERIE MACON / AFP
A besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus-tesztet kell végeztetniük.
Az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatos területnek minősítette Budapestet szerdán a német kormány. A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus-tesztet kell végeztetniük. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Október 1-jétől a karantént legkorábban az ötödik nap elteltével lehet feloldani negatív lelet esetén. A kockázatos területek listájára szerdán egy sor régiót és várost felvettek, köztük több horvátországi megyét és az osztrák fővárost, Bécset. 

Hibák sorozata vezetett a Boeing 737 MAX repülők tragédiáihoz

Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.16. 19:43

Fotó: DAVID RYDER / AFP / Getty Images
Ez derült ki a Fehér Ház vizsgálóbizottságának jelentéséből.
Alapjaiban volt igen komoly probléma a Boeing 737 MAX repülőgépek engedélyeztetésével – derült ki a Fehér Ház vizsgálóbizottságának jelentéséből, írja a hvg.hu. Több mint másfél éve tart már a vizsgálat, miután a gyártó két gépe is lezuhant, 346 ember halálát okozva. A 737 MAX fejlesztésének főmérnöke nemrég az állami vizsgálóbizottság előtt arról beszélt, hogy úgy hagyta jóvá a repülőgép szoftverének kritikus módosításait, hogy valójában nem volt tisztában a működés legfontosabb részleteivel, és arról sem tudott, hogy a tesztpilóták korábban figyelmeztettek: a program működése katasztrófához is vezethet. Mint később kiderült, félelmük nem volt alaptalan. Egy jelentés készítői szerint az egyik repülőgép átesésvédelmi rendszere (MCAS) automatikusan lenyomta a gép orrát, így a pilóták szinte elvesztették az irányítást a gép felett, drámai küzdelmük hiábavaló volt. A vizsgálóbizottság szerint ugyanakkor nemcsak a Boeingnél hibáztak: a Szövetségi Légügyi Hatóság szakemberei úgy hagyták, hogy repüljenek a 737 MAX-ok, hogy ők sem értették pontosan a gép működését. A jelentés szerint egyértelmű, hogy a Boeing, vagy a Szövetségi Légügyi Hatóság nevében eljáró szervezet hibázott – idézi a vizsgálat eredményét a The Washington Post.  A jelentés kitér arra is, hogy a mérnököknek muszáj volt minél gyorsabban befejezniük a fejlesztést, hogy a repülőgép az ügyfelekhez (a légitársaságokhoz) kerülhessen. A tragédiához ezért lényegében három tényező vezetett: a mérnökök elégtelen tervezési munkája, a Boeing vezetésének nem megfelelő rálátása a helyzetre, a repülési engedélyt kiadó hatóság szakmaiatlan ellenőrzése. A vizsgálóbizottság szerint az FAA-nek számos lehetősége lett volna arra, hogy megelőzze a tragédiát, ez azonban mégsem történt meg. A szakemberek szerint ezért rendkívül fontos, hogy a jövőben változtassanak azon a hatósági rendszeren, amely a repülési engedély kiadásáért felelős. 

Globális hackertámadások miatt emeltek vádat kínai állampolgárok ellen az USA-ban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.16. 18:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint több mint száz vállalat és intézmény – köztük egyetemek és távközlési cégek – számítógépes rendszerét támadták meg a hackerek.
Az amerikai kormány vádat emelt öt kínai állampolgár ellen globális hackertámadások miatt – jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán. A tárca közleménye szerint
az öt kínai több mint száz vállalat és intézmény – köztük egyetemek és távközlési cégek – számítógépes rendszerét támadta meg az Egyesült Államokban és külföldön.

A The Wall Street Journal című lap szerint a vád alá helyezett kínaiak Peking fő hírszerző szervezetével állnak kapcsolatban. Valamennyiük ellen távollétükben emeltek vádat. A hackertámadások sorozatát feltáró nyomozás következményeként Malajziában is letartóztattak két üzletembert, akik a gyanú szerint összejátszottak a kínai hackerekkel.
„Az igazságügyi minisztérium minden rendelkezésre álló eszközt igénybe vett, hogy megszakítsa e kínai állampolgárok törvénytelen számítógép-feltöréseit és kibertámadásait”

– fogalmazott Jeffrey Rosen, az igazságügyi tárca miniszterhelyettese újságíróknak.

Kiemelte, hogy „sajnos, a Kínai Kommunista Párt más utat választott, hogy Kínát biztonságossá tegye a kiberbűnözők számára mindaddig, amíg Kínán kívüli számítógépes rendszereket támadnak meg, és Kína számára fontos szellemi tulajdont lopnak el”. A The Wall Street Journal értesülései szerint
a hackerek egy kínai hackercsoport tagjai, akiket az amerikai FireEye nevű, számítógép-biztonsággal foglalkozó cég már korábban beazonosított.

A nyomozók munkáját nagy amerikai médiacégek, köztük a Facebook és az Alphabet, valamint tömegkommunikációs és informatikai vállalatok, köztük a Verizon vagy a Microsoft is segítették.