Előfizetés

Vasárnap ismét időközi választások lesznek országszerte

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.17. 08:23
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Lemondások, halálozások miatt tartanak több településen voksolást, és van, ahol most pótolják a járvány miatt tavasszal elmaradtakat is.
Hat településen tartanak szeptember 20-án vasárnap időközi önkormányzati választásokat. A helyi választási irodák jelezték, járványügyi szempontokból is felkészültek: a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítő lesz, a szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viselnek. Ugyanerre és sorban állás esetén a 1,5 méteres távolság betartására, továbbá saját toll használatára kérik a választópolgárokat.    A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőben polgármestert választanak, mert a kisvárost eddig vezető független Dolányi János lemondott posztjáról. A választást eredetileg májusban tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a voksolás elmaradt. Most vasárnap hét független jelölt indul a tisztségért. A szintén Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vattán polgármestert és négytagú képviselő-testületet választanak, miután a képviselő-testület júniusban feloszlatta magát. Ezt azzal indokolták, hogy a tavaly októberi önkormányzati választás előtt Korán István Attila polgármester-jelölt elhunyt, az egyedüli jelölt, Vas Béla nem lépett vissza, így elmaradt a „verseny”.  Az új választáson öt független jelölt pályázik a polgármesteri posztra, a négy képviselői helyért pedig 18-an indulnak. A Bács-Kiskun megyei Izsákon szintén polgármester választanak vasárnap, miután a település októberben megválasztott vezetője, Kutas Tibor (független) júniusban lemondott. Az időközi választás érdekessége – amint azt a Népszava is megírta –, hogy azon kormánypárti jelöltként újra indul Mondok József korábbi polgármester, aki ellen a helyi vadászház beruházása miatt jelenleg is büntetőper zajlik, költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. Ellenfele lesz egy független jelölt is.   Ugyancsak Bács-Kiskun megyében, Kalocsa 7. számú önkormányzati egyéni választókerületében is időközi választás lesz. Az eddigi kormánypárti képviselő, Jánosi György márciusban lemondott. A pozícióért most négyen indulnak. 
A Pest megyei Ráckevén is helyi időközi képviselőválasztás lesz az 5. és a 6. számú önkormányzati egyéni választókerületben lemondás, illetve halálozás miatt. Előbbi helyen egy civil szervezet, utóbbiban pedig a kormánypártok adták a képviselőt. A veszélyhelyzet miatt májusról elhalasztott időközi voksoláson mindkét választókerületben hat-hat jelölt indul. A Hajdú-Bihar megyei Hajdúnánáson szintén önkormányzati képviselőt választanak, mert az 5. számú választókerület tavaly októberben egy civil szervezet színeiben megválasztott képviselője, Éles András júniusban meghalt. Helyéért most négyen versengenek.

Nemzetiségi választások: több településen nem akadt jelölt

Vasárnap két időközi települési nemzetiségi választást is tartanak: a Békés megyei Pusztaföldváron és a Baranya megyei Hetvehelyen roma képviselőket választanak. A szükséges számú jelöltek hiányában azonban elmarad a települési nemzetiségi választás Pest megyében Isaszegen és Bugyiban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Szabolcsbákán és Tiszamogyoróson, Hajdú-Bihar megyében Biharnagybajomban és Tolna megyében Iregszemcsén.

Orbánék 2,5 milliárd forintból építenek lélegeztetőgép raktárbázist

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.17. 08:18
Illusztráció
Fotó: kormany.hu/Árvai Károly / MTI
A raktárban nem csak a magyar kormány által beszerzett több ezer lélegeztetőgépet tárolnák, hanem uniós központi bázis lenne.
November 30-ig 2,5 milliárd forintot szán a kormány egy lélegeztetőgép-készlet magyarországi raktárbázisának kialakítására - vette észre az mfor.hu. A kormány már júniusban bejelentette, hogy támogatja: európai uniós forrásból beszerzett lélegeztetőgép-készletnek legyen raktárbázisa Magyarországon. A legújabb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat pedig már arról is rendelkezik, hogy ez egyelőre mennyibe fog kerülni.
A Kormány egyetért a COVID-19 világjárvánnyal összefüggő lélegeztetőgép-készlet magyarországi raktárbázisának rescEU pályázat keretében történő kialakításával kapcsolatos önrész finanszírozásával és a költségek részbeni megelőlegezésével

- szól a kormányhatározat.

A belügyi tárcának lesznek kiadásai a lélegeztetőgép-készlet raktárbázisával kapcsolatban, konkrétan az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak. A pénzügyminiszternek gondoskodnia kell november 30-ig:
  • a beruházást terhelő általános forgalmi adó fedezetéül 1,4 milliárd forint biztosításáról
  • a beruházáshoz kapcsolódó előfinanszírozás fedezetéül 1,1 milliárd forint biztosításáról
Ez összesen 2,5 milliárd forint. A raktárban nem csak a magyar kormány által beszerzett több ezer lélegeztetőgépet tárolnák, hanem uniós központi bázis lenne.

Felcsút igen, Budapest nem: tovább bünteti a fővárost a kormány

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.09.17. 07:00

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Legutóbb egy négymilliárd forintos turisztikai pályázatból zárta ki Budapestet, pedig épp a kormányfő rögzítette, hogy ott „szakadt be” az idegenforgalom.
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója kedden jelentette be, hogy tizenegy, új fejlesztési régiót alakítanak ki, és ezek között a jövő év végéig mintegy 4 milliárd forintot osztanak szét. Az viszont már csak a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet mellékletéből vált világossá, hogy a régiókat Budapest kizárásával alakították ki. A 11 régió közül az utolsó „Budapest környéke”. Az ebbe a régióba sorolt települések között ott van például Székesfehérvár, Hatvan, a kormányfő faluja, Felcsút, vagy épp Csabdi, ahol a miniszterelnök vejének Tiborcz Istvánnak van családi rezidenciája, de Budapest nincs a listán. Az MTÜ vezérigazgatója kedden úgy fogalmazott: a régiók arra kapnak uniós támogatást, hogy mindegyikük olyan saját márkát dolgozzon ki, amely segíti piaci pozíciójuk meghatározását és értékesíthetőségét. Lapunk megkereste a Magyar Turisztikai Ügynökséget, hogy megtudjuk, miért hagyták ki Budapestet a pályázatból, és lesz-e külön a főváros számára hasonló keret, de kérdéseinkre nem kaptunk választ cikkünk megjelenéséig. Az újabb hátrányos megkülönböztetés még egyértelműbbé teszi, hogy a kormány bünteti a fővárost. Mint azt lapunk megírta, idén januártól 122,2 milliárd forintnyi pályázati támogatást osztott szét a turisztikai célelőirányzatból a kormány úgy, hogy ezekre a forrásokra kizárólag vidéki szállodák és panziók jelentkezhettek. Ezek után írták ki most a 4 milliárdos pályázatot úgy, hogy abból kizárták a fővárost. Ezt a pályázatot ráadásul négy nappal azután jelentették be, hogy maga a kormányfő ismerte el: valójában nem a vidéki, hanem a fővárosi turizmus van bajban. Úgy fogalmazott: Az idén minden korábbinál jobban teljesített a belföldi turizmus, a nagyrészt külföldiekre épülő budapesti idegenforgalom azonban „beszakadt”. Miközben a kormány újabb milliárdokat címez vidékre, a fővárosi turisztikai krízis megoldását Budapestre hárítja. Ez utóbbit – mint arról többször írtunk – a kormányzat abból a 100 milliárd forintos keretből várná el, amit a kormánypropaganda szerint még Tarlós-korszakban takarított meg Budapest. Budapest vezetése minderre úgy reagált: nem igaz, hogy az előző vezetés 100 milliárdot takarított volna meg, ráadásul a kormány sorra hozza megszorításokat, ha pedig elköltenék a számlán lévő pénzt, akkor csődbe menne a főváros.