Előfizetés

Nem fizet az állam Iványiéknak, de a tartozást azért behajtaná

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.09.17. 20:45

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze lapunknak elmondta, hogy a MÁV-telepi iskolájukból a Nemzeti Közművek emberei már elvitték a gázórát, és most ugyanezt akarták tenni a Dankó utcában is.
A józsefvárosi Dankó utca látszólag a szokásos képét mutatta csütörtök kora este: hajléktalanok várták, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület fenntartásában lévő szállás kinyissa kapuit. Viccelődtek egymással, sejtelmük sem volt, hogy veszélybe került az őket befogadó intézmény működése. „Szerencsétlenek, nem tudom, mi lesz velük” – rázta a fejét a szomszédos Wesley János Lelkészképző Főiskola portása. Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze lapunknak elmondta, hogy a MÁV-telepi iskolájukból a Nemzeti Közművek emberei már elvitték a gázórát, és most ugyanezt akarták tenni a Dankó utcában is. „Nem engedtük nekik. Erre azzal kezdtek fenyegetőzni, hogy visszajönnek éjszaka” – idézte fel a történteket a lelkész.
Iványi Gábor közlése szerint a „közművesek” azt is kilátásba helyezték, hogy amennyiben nem tudnak bejutni, akkor az utcán feltörik az aszfaltot, lekapcsolják a gázt, a munka költségeit pedig „kifizettetik velünk”. Így az egyház központja, a főiskola, valamint az egyesület hajléktalanokat ellátó intézményei – közöttük kórház, óvoda – gázszolgáltatás nélkül marad.
Iványi Gábor elismerte, hogy valóban jelentős tartozásokat halmoztak fel, de – hangsúlyozta – ez kizárólag annak a következménye, hogy vallási közösségét az állam jogsértően megfosztotta egyházi rangjától és az ezzel járó forrásoktól. „Milliárdokkal tartozik nekünk az állam. Sokkal több pénzzel, mint amennyivel mi neki” – jelentette ki Iványi Gábor, aki közleményt is kiadott: „Legutóbb a vírusveszélyre hivatkozva, arcpirító módon csökkentették tovább a legszegényebb gyerekek javára működtetett iskoláink kiegészítő támogatását, most pedig elzárják a gázcsapot, esetleg kikapcsolják az áramot vagy a vizet, hogy térdre kényszerítsenek minket”. Iványi Gáborék riadóláncot szerveztek arra az esetre, ha a közművek emberei valóban megjelennek a Dankó utcában.

Kissé lehűl az idő hétvégére, de így is sok lesz a napsütés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.17. 20:05
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Pénteken néhol szél és eső várható.
Pénteken hajnalban keleten csökken a felhőzet, de a nyugati és a középső megyékben még több lesz a felhő, és ott néhol zápor, eleinte zivatar is lehet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. Az északi, északkeleti szél a nyugati és keleti megyékben több helyen erős, a Bodrogközben néhol viharos lesz. A hőmérséklet hajnalban általában 9 és 15 fok között valószínű. Napközben a középső és nyugati tájakon is csökken a felhőzet, a déli óráktól mindenütt sok napsütésre számíthatunk. Az északi, északkeleti szél a Dunántúlon és a keleti területeken többfelé megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 25 fok között alakul.  Szombaton túlnyomóan napos időre számíthatunk fátyolfelhőkkel, csapadék nem lesz. Helyenként megélénkül a keleti, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között várható.  Vasárnap többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Helyenként megélénkül a délkeleti, keleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű. 

Sanyarú minimum: 101 ezer forint

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.09.17. 19:36

Fotó: Népszava
A tipikusnak mondható család, a két felnőttből és két gyermekből álló háztartás létminimuma tavaly majdnem 300 ezer forint volt.
Egy ember szűkös megélhetéséhez tavaly 101 398 forintra volt szükség. A tipikusnak mondható család, a két felnőttből és két gyermekből álló háztartás létminimuma majdnem 300 ezer forint volt. A nyugdíjasok minimális megélhetéséhez 91 ezer forint kellett havonta, ha ketten éltek a háztartásban, akkor legalább 157 ezer forintra volt szükségük – ezeket az előzetes értékeket közölte a Policy Agenda. Azt, hogy hányan élnek ennél kevesebb pénzből, csak az év végén tudják megmondani az intézet munkatársai, mert a KSH nem adja ki év közben a számításhoz szükséges adatokat. A létminimumnál kisebb összegből a rendszerváltozáskor a lakosság tíz százaléka élt, a 2008-as válság után ez az arány felment 37 százalékra. Azóta javul a helyzet, de még 2018-ban is másfél millióan éltek a kritikus határ alatt. A Policy Agenda a társadalmi minimum összegét is kiszámolta, ami az alapvető szükségletek kielégítésén túl már társasági és kulturális kiadásokat, valamint minimális tartalékolást is lehetővé tesz. A társadalmi minimum összege 2019-ben havonta 129 800 forint volt. A KSH 2015-ben hagyta abba a létminimum-számítást, az adatokkal azóta a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával a Policy Agenda segíti a Magyar Szakszervezeti Szövetség érdekegyeztető munkáját.