Előfizetés

Több mint 3200 új beteget találtak Ukrajnában, újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma Szlovéniában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.09.18. 14:45

Fotó: GENYA SAVILOV / AFP
Horvátországban 2100 az aktív betegek száma.
Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, péntekre is több mint 3200 új beteget regisztráltak, velük együtt az eddig azonosított fertőzöttek száma már megközelítette a 170 ezret, és megint sokan meghaltak – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján. A közölt adatok alapján
az elmúlt napon 3228 új esettel 169 472-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 68 újabb halálos áldozattal 3468-ra emelkedett, miközben eddig 75 486-an gyógyultak meg, közülük előző nap 1573-an. Jelenleg viszont már 90 518 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1587-tel nőtt egy nap alatt.

A héten szerdán, azaz egy nappal korábban regisztrálták a járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3584-et, az eddigi legtöbb napi halálos áldozatot, 76-ot pedig kedden. Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 349-et – továbbá négy halálos áldozatot – ismét a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 322-őt és három elhunytat pedig ezúttal a déli országrészben lévő Odessza megyéből. Az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben 291 új esettel 18 740-re nőtt az igazolt betegek száma, az elhunytaké újabb nyolccal 304-re. A második legfertőzöttebb régióban, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében – amely vezet a halálesetek tekintetében – újabb tízzel 507-re nőtt az elhunytak száma. Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján az azonosított fertőzöttek száma 9031, újabb haláleset nem történt, így az elhunytak száma változatlanul 289, míg eddig 4012-en győzték le a kórt. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatóján közölte, hogy újabb 162 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust, körükben a járvány kitörése óta már 13 558-an fertőződtek meg. A gyermekek közül előző nap 233-nál mutatták ki a vírust, közülük már több mint 11 ezren betegedtek meg. Az elmúlt egy napban 446 Covid-beteget kellett kórházba szállítani. Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy tévéinterjúban pénteken azt prognosztizálta, hogy a koronavírusos betegek száma az elkövetkező hónapokban még gyorsabb ütemben fog növekedni Ukrajnában, mert már elérte az országot a járvány második hulláma. Előző nap 57 084 tesztet végeztek el az országban, ebből 31 092 PCR-tesztet és 25 992 antitestszűrést. A járvány kezdete óta már csaknem elérte a kétmilliót az elvégzett PCR-tesztek száma.
Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint
csütörtökön 137-el 4195-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta nem volt ilyen magas a fertőzések napi növekménye, az eddig – keddi – rekord 123 fertőzött volt.

Szerdán még 104 új esetről számoltak be. Négy új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 140-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 67-en vannak kórházban, és közülük tizenegyet ápolnak intenzív osztályon. A múlt hét óta megkétszereződött a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. Az aktív betegek száma 1116. A fertőzöttek számának növekedése miatt Szlovénia újabb szigorításokat vezet be a járvány megfékezésére:
szombattól kötelező lesz a maszk viselése zárt és nyitott térben egyaránt, valamint a hét elejétől az iskolákban 7. osztálytól felfelé, továbbá hőmérsékletet kell mérni a munkahelyeken, és a szórakozóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk.

A kabinet további rendeleteket készít elő, amelyeket abban az esetben vezetnének be, ha tovább nőne a fertőzöttek száma az országban. Ilyen lenne például az összejövetelek felső létszámkorlátjának tíz főről hatra csökkentése, valamint a boltok nyitvatartásának korlátozása.
Horvátországban
a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 234-gyel nőtt, és elérte a 14 513-at az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 250 esetről számoltak be. Hat idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 245-re nőtt, 12 169-en pedig már meggyógyultak.

A betegek közül 280-an vannak kórházban, közülük 21-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2100, és 8938-an vannak hatósági karanténban.

Nyugtalanítóan közel repültek Kína harci gépei a Tajvani-szoroshoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.18. 12:40
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Xinhua
A 16 vadászgépből és 2 bombázóból álló kötelék belépett Tajvan légvédelmi zónájába is.
Kína hadgyakorlatot tart a Tajvani-szoros közelében - jelentette be Zsen Kuo-csiang, a kínai védelmi minisztérium szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján. Zsen a pénteken megkezdett gyakorlatot a jelenlegi helyzet által indokolt, szükséges válaszlépésnek nevezte a nemzeti szuverenitás és Kína területi egységének védelmére.
Egészen másként látja a helyzetet a  tajvani védelmi minisztérium: az MTI által idézett pénteki bejelentésük szerint több kínai harci repülőgép átrepült a Tajvani-szoros középvonalán, és berepült a szigetország délnyugati légvédelmi azonosítási zónájába (ADIZ). 
A tárca közleménye szerint két kínai bombázó és 16 vadászgép repült át a szoros közepén, sokkal több mint a korábbi, hasonló incidensekkor. Tajvan vadászgépeket küldött a helyszínre, hogy figyeljék a kínai gépek manővereit, és ráirányította a térségre a légvédelmi radarait. A Tajvani-szorost kettéválasztó középvonal nem tengeri határ, de olyan mezsgye, amelytől általában távol tartják magukat a kínai és tajvani repülőgépek egyaránt. 

Tajvan amerikai diplomákat fogad, és Peking szerint "a tűzzel játszik"

A kínai hadgyakorlat egybeesik azzal, hogy csaknem egy hónap leforgása alatt már a második magas rangú amerikai tisztségviselő látogat a Kína által magáénak tartott, ám saját kormányzattal rendelkező szigetre. Keith Krach gazdaságfejlesztésért felelős amerikai külügyi államtitkár csütörtökön érkezett Tajvanra, ahol szombaton Li Teng-huj korábbi tajvani elnök temetésén fog részt venni. A tervek szerint az amerikai diplomata pénteken találkozik Caj Jing-ven tajvani elnökkel.
"Az Egyesült Államok és a (tajvani) Demokratikus Haladás Pártja az utóbbi időben még jobban összejátszik egymás között, gyakran idézve elő zavart" - fogalmazott ezzel kapcsolatban Zsen Kuo-csiang kínai szóvivő, és arra figyelmeztetett, hogy "aki a tűzzel játszik, az meg fogja égetni magát". 
Peking tiltakozását fejezte ki, és hivatalos panaszt tett Washingtonnál a látogatás miatt. Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: azzal, hogy az Egyesült Államok ragaszkodott Krach utazásához, a Tajvan függetlenségét pártolókat erősíti meg "arroganciájukban és arcátlanságukban". Az egyre feszültebb amerikai-kínai kapcsolatok közepette a múlt hónapban Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter is Tajvanra látogatott. Azar személyében ezzel 1979 óta a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő utazott a szigetre. Az amerikai kormányzat 41 évvel ezelőtt azért szakította meg hivatalos diplomáciai kapcsolatait a tajvani vezetéssel, hogy ne akadályozza a kétoldalú amerikai-kínai kapcsolatokat.     

Tajpej nem kér a kínai fennhatóságból

Peking és Tajpej viszonya több éves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az "egy Kína" elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel - és amely szerint Tajvant formálisan saját területének tekinti. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Orbán kiállt a jogállamiság és a kisebbségek helyzete miatt elítélt Lengyelország mellett

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.18. 11:40

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Az uniós értékek megsértése miatt a miniszterelnök a magyar kormány hátát is védheti.
Magyarország egyértelműen és szilárdan kiáll Lengyelország mellett – áll Orbán Viktor kormányfő pénteki nyilatkozatában, amelyben az Európai Parlament (EP) csütörtökön elfogadott állásfoglalásával szemben közölte:  
„A lengyel jogállamiság az európai sztenderdeknek maradéktalanul megfelel. Az ezzel ellentétes megállapításoknak, így az Európai Parlament csütörtöki határozatának nincs semmilyen ténybeli alapja. Lengyelország elítélése egy politikai állásfoglalás; az európai liberálisok újabb támadása a keresztény, konzervatív Lengyelország ellen.”

Az EP azonban csütörtökön – ahogyan az a testület hivatalos oldalán olvasható közleményben áll – nagy többséggel: 513 szavazattal, 148 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában aggodalmát fejezte ki a lengyelországi jogalkotási és választási rendszerrel, az igazságszolgáltatás függetlenségével, és az alapjogok helyzetével kapcsolatban. A kisebbségek, azon belül a szexuális kisebbségek helyzetével kapcsolatban azt is kimondták: „Az igazságszolgáltatás függetlenségének és az LGBTI-emberek jogainak figyelmen kívül hagyása az uniós értékek „egyértelmű[en]" bizonyítható megsértését mutatja”. A közlemény kiemelte: 
  • folyamatosan romlik az igazságszolgáltatás függetlensége és a jogállamiság helyzete Lengyelországban;
  • a Tanácsnak folytatnia kell a Lengyelország ellen indított 7. cikk szerinti eljárást;
  • a Parlament a cikk szélesebb értelmezését kéri, amely az Uniós alapértékekre is kiterjed.
Orbán Viktor lengyelek melletti kiállása mögött az húzódhat, hogy a jogállamiságot és a demokráciát, az uniós értékek megsértését Magyarországon is számon kérik az EU-ban. Nem véletlen, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter – amint azt a Népszava idézte – a Die Presse német lapnak adott pénteki interjújában hasonlóképpen védekezett:  
„A jogállami vádak teljesen megalapozatlanok Magyarország ellen. Itt inkább arról van szó, hogy egyesek politikai vádakat kreálnak, majd úgy tüntetik fel, hogy a demokráciával van gond.”