Előfizetés

Belarusz rendőrőrs előtt gyújtotta fel magát egy férfi

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.18. 16:59

Fotó: TUT.BY
Az első információk szerint túlélte a történteket.
Felgyújtotta magát egy férfi pénteken a fehéroroszországi Szmaljavicsi város egyik rendőrőrse előtt - írja a fehérorosz belügyminisztérium közlésére hivatkozva az MTI. Az állami hírügynökség a tárca tájékoztatása alapján azt írja, a férfit súlyos égési sérülésekkel kórházba szállították. A minisztérium által közzétett felvételen látható volt, hogy az egyik rendőr poroltóval próbálta eloltani a fájdalomtól földön fetrengő, lángoló férfit. A hatóságok szerint a férfi mentális problémákkal küszködött. A fehérorosz nyomozó bizottság időközben közölte: a 36 éves elkövető pszichiátriai kezelés alatt állt, és öngyilkos hajlamai vannak. Már korábban is megpróbált önkezűleg véget vetni életének, de ezt sikerült megakadályozni. A hatóságok hozzátették, hogy a férfi több alkalommal is feltűnt iszákosság miatt.  
A TASZSZ ugyanakkor az Onliner független hírportálra hivatkozva arról számolt be, hogy úgy tűnt, mintha a férfi a hatósági erőszak ellen akart volna ilyen módon tiltakozni.

Az orosz hírügynökség mindemellett megjegyzi, hogy a férfi nem hangoztatott semmit, amiből következtetni lehetett volna tettének indítékára, amit így továbbra is homály fed. A történtek helyszínét lezárták, a nyomozó bizottság emberei vizsgálatot indítottak.  Korábban a Népszava is beszámolt arról a hírről, amely szerint fehérorosz jogvédők ötszáznál több bizonyítékot gyűjtöttek össze az országban elkövetett kínzások áldozatairól – számolt be pénteken a Vjaszna jogvédő szervezet. Jelenleg a bizonyítékok rendszerezése és azok alapján egy jelentés elkészítésén dolgoznak. A Vjaszna adatai szerint a nyomozó szervekhez 1200 feljelentés érkezett olyan sérültektől, akikre erkölcsi és lélektani nyomást gyakoroltak. A nyomozó hatóságok egyelőre egyetlen esetben sem kezdeményeztek eljárást.

Bizonyítékok százaival támasztják alá a fehérorosz hatóságok kínzásait az áldozatok

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.18. 16:30

Fotó: SERGEI GAPON / AFP
Fényképek és videók vannak arról, hogy az egyenruhások az ellenzéki tüntetőket őrizetbevételkor, szállításkor és a rendőrségen is bántalmazták.
Fehérorosz jogvédők ötszáznál több bizonyítékot gyűjtöttek össze az országban elkövetett kínzások áldozatairól – számolt be pénteken a Vjaszna jogvédő szervezet. Jelenleg a bizonyítékok rendszerezése és azok alapján egy jelentés elkészítésén dolgoznak.
A Vjaszna adatai szerint a nyomozó szervekhez 1200 feljelentés érkezett olyan sérültektől, akikre erkölcsi és lélektani nyomást gyakoroltak. A nyomozó hatóságok egyelőre egyetlen esetben sem kezdeményeztek eljárást.

Mint ismertették, számos városban a békés tüntetőkre belügyi különleges alakulatok (OMON) emberei támadtak, aránytalan mértékben használtak rendőri eszközöket és fegyvereket az állampolgárok őrizetbevételekor, a rabszállító járművekben, a rendőrsökön és fogdákban bántalmazták a tüntetőket. 
Az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás napján 180 újságírót vettek őrizetbe, közülük 21-et letartóztattak. A jogvédő központ nem kevesebb mint 40 olyan esetet rögzített, amikor külföldi sajtóorgánumoknak dolgozó újságírókat vettek őrizetbe.

A jogvédők csupán az augusztus 12-től 20-ig tartó időszakban a kínzások és durva bánásmód néhány száz kárvallottjától szereztek bizonyítékokat, amelyeket fényképekkel és videofelvételekkel támasztanak alá. Több mint száz sérült nyilatkozatát rögzítették. Korábban a fehérorosz jogvédők a 47 egykori őrizetbe vett ember érdekében fordultak az ENSZ kínzás elleni bizottságához a kegyetlen és megalázó bánásmód miatt.

Szerveződik az ellenzék, célba talált az EP-határozat

Fehéroroszországban pénteken Zsodino településen kiszabadult a nyomozati fogságból Szjarhej Dilevszki, az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségének tagja, aki egyben a Minszki Traktorgyár(MTZ) sztrájkbizottságának elnöke. A hírt pénteken megerősítette Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölt stábjának sajtószolgálata. Közben a Koordinációs Tanács oltalmazására szólította fel pénteken a fehérorosz állampolgárokat Paval Latuska a testület elnökségi tagja egy videofelvételen. A külföldön tartózkodó Latuska felhívásában maximális támogatást kért testületének. Felhívta a figyelmet arra, hogy minél több ember támogatja a tanácsot, annál nehezebbé válik az államnak megkerülni. Ugyanezen a felvételen Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába távozott volt ellenzéki elnökjelölt újból arra szólította a hatalmon lévőket, hogy folytassanak párbeszédet az ellenzékkel.  Mint mondta, súlyos politikai válságban van az ország, az egyetlen kiutat a párbeszéd jelenti – tette hozzá. Andrej Szavinih, a fehérorosz parlament nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnöke politikai önhittségnek nevezte pénteken azt a határozatot, amelyet az Európai Parlament (EP) előző nap hozott Fehéroroszországgal kapcsolatban.  Az EP csütörtöki határozatában elítélte a fehérorosz hatóságokat, és támogatásáról biztosította az ellenzéket, valamint a képviselők szankciók bevezetését sürgették Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, állami erőszakszervezetével, illetve a fehérorosz hatóságoknak támogatást nyújtó Oroszországgal szemben.

Iskolák tucatjait zárták be a járvány miatt Romániában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.09.18. 15:22
Alig kezdődött meg a tanítás
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Már meghaladta a 110 ezret a beazonosított fertőzöttek száma az országban.
Romániában újabb 1527 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, ezzel meghaladta a 110 ezret a beazonosított fertőzöttek száma. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) pénteki jelentésében szereplő napi növekmény több mint 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, de csaknem 200-zal elmarad a két napja regisztrált újabb rekordtól. A járvány tehát továbbra is gyorsuló ütemben terjed Romániában, miután másfél hónapig 1200 körül ingadozott a napi esetszám. Pénteken újabb 48 koronavírusos beteg elhunytáról számoltak be a hatóságok: ez is több mint 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Romániában eddig 4360 áldozatot követelt a járvány.

Módosították a gyógyultnak nyilvánított fertőzöttek számát

Minden magyarázat nélkül drasztikusan módosította – a négy nappal korábban közölt adathoz képest több mint duplájára emelte – pénteki jelentésében a GCS a járvány kezdete óta gyógyultnak nyilvánított fertőzöttek számát. Miután négy napig az adatgyűjtési és összegzési módszer „technikai frissítésére” hivatkozva nem közölte a gyógyultak számát, pénteken 88 235 fertőzött gyógyulásáról számolt be a GCS, ami csaknem 45 ezerrel haladja meg a legutolsó közlésben szereplő 43 244-es számot. Eddig két negatív teszt után nyilvánították gyógyultnak a fertőzötteket. Miután nem valószínű, hogy négy nap alatt többen gyógyultak volna meg, mint a járvány kezdete óta eltelt több mint fél évben, a „frissítés” során feltehetően más szempontokat is figyelembe vett a GCS a gyógyultak számának meghatározásánál, de erről nem közölt részleteket. A frissítés nyomán arra lehet következtetni, hogy Romániában nem több mint 60 ezer, hanem kevesebb mint 18 ezer aktív fertőzöttről tudnak. Közülük már 7081-en szorulnak kórházi kezelésre, 447 súlyos esetet pedig az intenzív terápián ápolnak.

Több mint ezer diák és 70 pedagógus karanténban

A hétfői tanévkezdés óta iskolák tucatjait kellett bezárni a koronavírus-fertőzés miatt. A Maszol.ro hírportál beszámolója szerint csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen elméleti líceumban is felfüggesztették az oktatást, miután három különböző osztályból három diákról és egy pedagógusról is kiderült, hogy fertőzött. A középiskola több mint ezer diákjának és 70 pedagógusának lakhelyi karanténban kell maradnia a következő két hétben. A Krónika című lap arról számolt be internetes oldalán, hogy pozitív lett a Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle fesztiváligazgatójának koronavírus-tesztje, ezrét a szervezők lefújták az összes kolozsvári vetítést, de a többi 14 városban a terv szerint folytatódik a fesztivál.