Előfizetés

Müller Cecília: Nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.18. 18:05

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az arc eltakarására a sál már nem lesz elegendő, szabályos maszkot kell viselni. Jönnek a katonai kórházak.
A szeptember 21-től kötelező, a maszkviselés kiterjesztésére hozott rendelkezések között nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani, hiszen szankcióval is jár azok be nem tartása – nyilatkozta az országos tisztifőorvos pénteken az MTI-nek. Müller Cecília az állami hírügynökség szerint úgy fogalmazott, 
az új rendelkezésekkel nem a mindennapi élet korlátozása a cél, de az eddigi szabályokat szigorúbban véve kell élni.

A részletekről elmondta, hétfőtől kötelező lesz a maszkviselés a bevásárlóközpontokban, a mozikban, színházakban, múzeumokban, könyvtárakban, a postai és egyéb ügyfélszolgálatokon is, továbbá a tömegközlekedési eszközökön túl azok megállóiban, váróhelyiségeiben, valamint a sportlétesítményekben. Kiemelte, hogy a rendelkezés értelmében az arc eltakarására a sál már nem lesz elegendő, szabályos maszkot kell viselni. A szabályok be nem tartását szankcionálhatják, az üzemeltetők, működtetők maguk is felszólíthatják az illetőt a maszkviselésre, de rendőri segítséget is kérhetnek. Ezen kívül a kormányhivatalok népegészségügyi szakemberei is ellenőrizhetnek hétfőtől. Müller Cecília beszélt arról is, hogy szintén hétfőtől hatósági áras lesz a PCR-teszt, 19 500 forintnál többet egyetlen egészségügyi szolgáltató vagy laboratórium sem kérhet ezekért a tesztekért, függetlenül attól, hogy magán- vagy közellátást nyújt. 
Ezzel kapcsolatban jelezte, hogy a tesztek túlnyomó többsége eddig is térítésmentes volt, és ez így is lesz a továbbiakban is, ha járványügyi érdekből – a kórház vagy a háziorvos rendelésére – végzik el a tesztelést.

Ezt az árat azoknak kell megfizetnie, akik önszántukból tesztelnének, vagy a két hét kötelező házi karantént váltanák ki. Ezen áron felül egyéb költség nem számolható fel – tette hozzá. A változásokról a szakember elmondta még, hogy a szórakozó- és vendéglátóhelyek hétfőtől csak 23 óráig lehetnek nyitva. Ott, ahol elvitelre készítenek ételt, a személyzet bent maradhat a megjelölt időpont után is, de vendéget nem fogadhatnak. Kitért arra, hogy az 500 fő feletti rendezvények továbbra sem tarthatók meg. Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, hogy október 1-jétől az óvodákban, iskolákban és a szakképző intézményekben bevezetik a kötelező testhőmérséklet-mérést. Az óvodás és alsós tagozatos gyerekkel szülő csak a mérési pontig mehet, de ide is csak szájmaszkban. Müller Cecília beszélt arról is, hogy a koronavírus-pozitív esetek növekedésével várhatóan emelkedni fog azon idősek száma is, akik kórházi ellátásra szorulnak. Ezzel kapcsolatban elmondta, 
a középsúlyos és súlyos koronavírus-fertőzöttek ellátására mind a személyi, mind a tárgyi feltétel adott, és az ellátás centralizálása a cél.

Ez utóbbi kapcsán kitért arra, előfordulhat, hogy egy-egy beteget nem a hozzá legközelebbi kórházba visznek majd, hanem a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézménybe, ahol a gyógyításhoz minden feltétel adott. Hozzátette: az operatív törzs döntése értelmében – ha az igények szükségessé teszik – bevonják az ellátásba a kiskunhalasi mobilkórházat, de lesz egy „katonai kórház” a Szent László Kórház területén, és egy további Tatabányán.

Minden idők legnagyobb otthonteremtési programjával kecsegtet Novák Katalin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.18. 16:26

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A részletekről a kormány hamarosan dönt.
Október 1-től családügyi miniszter lesz Novák Katalin. Már meg is tartották meghallgatását a népjóléti bizottságban, amiről a politikus Facebook-posztban számolt be. Utóbbit az atv.hu vette észre. A testület ülésén a miniszterjelölt azt mondta, „célom, hogy megvalósítsuk minden idők legnagyobb otthonteremtési programját Magyarországon.” Egyúttal azt is bejelentette, hogy a kormány dolgozik a Családvédelmi Akcióterv 2-n is.
Kérdés persze, hogy a családok életszínvonalának javítása érdekében mit tud tenni Novák Katalin. Egy biztos: sajátja jelentősen javult, mivel a kinevezéssel félmillió forintot dobtak hozzá a fizetéséhez. Mint ahogy arról a Népszava is beszámolt korábban, a képviselői fizetéssel együtt pedig meglehet Novák Katalinnak a havi bruttó 3 millió forint is.

Milliárdos pénzeső kormányközeli szervezetekre

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.09.18. 16:04

Fotó: Shutterstock
Új alapítványt készül létrehozni a magyar kormány, amelynek rögtön el is különítenek 9,1 milliárd forintot – derül ki abból a törvényjavaslatból, amit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes terjesztett a parlament elé, s amelyet Gulyás Gergely kancellárminiszter előadóként jegyez.
A rejtélyes szervezet a Millenáris Tudományos Kulturális Alapítvány nevet viseli majd, és a javaslat szerint közérdekű vagyongazdálkodással fog foglalkozni a Millenáris Parkban. A vezetőségét a „társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszter”, azaz az emberi erőforrások tárca vezetője, Kásler Miklós nevezi majd ki. A javaslat igen hosszan, de elég zavarosan taglalja, mi lesz az új alapítvány feladata: „a nemzeti és a nemzetközi együttműködést jelképező, Európa társadalmi, kulturális és életmódbeli értékein, a tudományos technikai fejlesztésen és az információs társadalom eredményein alapuló, jövőt bemutató tudományos, kulturális és oktatási központ és innovatív, családbarát, interaktív közösségi tér megteremtésének és működési feltételeinek a biztosítása”. Ugyanez a törvénytervezet újabb, jelentős állami támogatást biztosít a Mathias Corvinus Collegiumnak (MCC), amely deklaráltan elitképzéssel és tehetséggondozással foglalkozik. A kormány javaslatára az állam átengedné az MCC alapítványának a Pécs központjában lévő helyőrségi klub épületét, amelyet 2018-ban még 425 millió forintért hirdette eladásra a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Ám az épület nem kelt el, s most a Semjén-Gulyás-féle tervezet átengedné a háztömböt az MCC-nek. A javaslat szerint az alapítvány akár el is adhatja az ingatlan. Az MCC igencsak jól beágyazott a NER-be: a kuratórium elnöke Gulyás államtitkára, Orbán Balázs, a vezetőségében ott ül továbbá a Fidesz ideológusaként számon tartott Lánczi András, és az Orbán-család bizalmasa, Madarász László, alapítója Tombor András pedig a miniszterelnöki tanácsadó, Habony Árpád bizalmasa. A szervezet 2019-ben közel félmilliárd forint támogatást kapott, idén júniusban pedig az állam átengedett számára 10-10 százaléknyi, tulajdonában lévő Mol, illetve Richter részvényt. Szintén jól jár a kormány tudományszervezési döntéseit rendszerint támogató Professzorok Batthyány Köre: a mögötte álló alapítványt közérdekű vagyonkezelővé minősítenék, illetve állami vagyont engednének át a szervezetnek, ám a tervezetből nem derül ki, pontosan mennyit és mit. Az alapítvány idén júniusban is kapott 3,5 milliárdot Rogán Antal minisztériumától a 2020-as működésére.