Előfizetés

Többfelé beálltak portásnak, maszkfelelősnek az iskolaőrök

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.09.19. 06:20

Fotó: Röhrig Dániel
Van, ahol ellenőrzik például, hogy a diákok használják-e a maszkot, betartják-e a szükséges távolságtartást, vagy rájuk szólnak, hogy ne dohányozzanak.
Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy pozitívan fogadták a tanárok és a diákok a szeptember elsején munkába állt iskolaőröket, igaz, a jelenlétük nem mindenkinek tetszik – derült ki a Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) érkezett visszajelzésekből. Szabó Zsuzsa PSZ-elnök lapunknak elmondta: eddig 7-8 megyéből kaptak beszámolókat az iskolaőri rendszerről, s általánosságban az a tapasztalat, hogy a többség nyitottsággal fogadta őket. – Vannak olyan pedagógusok is, akik már kifejezetten örülnek az iskolaőrnek, mert olyan fontos feladatokat is átvállalnak, amikre eddig a tanároknak kellett figyelniük – fogalmazott Szabó Zsuzsa. Ellenőrzik például, hogy a diákok helyesen használják-e a maszkot, a kézfertőtlenítőt, betartják-e a szükséges távolságtartást, rájuk szólnak, hogy ne dohányozzanak és hasonlók. Van több olyan intézmény is, ahol az eddig hiányzó portás feladatait is az iskolaőrök látják el. A gumibottal, bilinccsel, gázspray-vel felszerelt iskolaőri rendszer bevezetését májusban jelentette be a kormány. Az egyenruhások feladata elsősorban az iskolai agresszió visszaszorítása, a tanárok és a diákok védelme. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) korábbi tájékoztatása szerint mintegy 500 oktatási intézmény igényelte iskolaőrök jelenlétét, de a szeptemberi tanévkezdéskor – miután a legtöbb jelentkező feltételezhetően nem felelt meg a követelményeknek – „csak” 423 helyen léptek szolgálatba, a többi helyszínen pedig folyamatban van a toborzás. Kerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk, jelenleg mennyi helyszínen és hány fővel zajlanak képzések, illetve a szolgálatban lévő iskolaőröknek eddig hány esetben kellett intézkedniük, de cikkünk írásáig nem kaptunk választ. Szelei Pál ezredes viszont kedden az M1 műsorában nyilatkozott arról: addig az időpontig mintegy 90 intézkedés történ szeptember elseje óta, s két eset volt, amikor testi kényszerhez kellett folyamodni, például dulakodókat kellett szétválasztani. A PSZ elnöke hozzátette: a szakszervezethez beérkezett tapasztalatok alapján az is elmondható, a pedagógusok egy része nem ért egyet azzal, hogy a kormányzat fegyelmező eszközöket is használó iskolaőrökkel akarja visszaszorítani az incidenseket. A PSZ álláspontja is az, hogy a problémákat nem így kell kezelni, hanem asszisztensekkel, iskolapszichológusokkal, gyermek- és ifjúságvédelmi szakemberekkel. 

Vírusos kommunikáció – Elkezdődött az átvezénylés

Boda András Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.09.19. 06:00

Fotó: Népszava-illusztráció
Átvezénylik a dolgozókat a Korányi Intézetbe – derül ki a Népszava birtokába került iratból. Pedig a kormányfő szerint ott nincs létszámhiány.
„Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet kérelmére a népegészségügyi feladatkörében eljáró Budapest Főváros Kormányhivatala – egészségügyi válsághelyzeti ellátás biztosítása érdekében – kirendelés szükségességéről döntött” – ez olvasható a lapunk birtokába került, csütörtöki keltezésű kormányhivatali határozatban. A dokumentumból kiderül, hogy a kórház már szeptember 14-én, hétfőn azt írta: „A járványügyi feladatok maradéktalan ellátásához az ágyszámkapacitás adott, a humán erőforrás saját erőből nem biztosított.” Mindez alátámasztja lapunk korábbi értesülését a létszámhiányról, és különös megvilágításba helyezi Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli nyilatkozatát. A miniszterelnök a Kossuth rádióban azt mondta: mivel „a baloldali sajtóban elterjedt az a hír, hogy nincs elég ágy, meg kapacitás a Korányiban, és gondoltam, hogy akkor így hajnalban kimegyek, úgyhogy hatkor már ott voltam.” Közlése szerint azt tapasztalta, hogy „természetesen van elegendő hely, van elegendő lélegeztetőkészülék, és most még van elegendő ember is.” Kérdés, hogy ha van elegendő ember, akkor mi szükség kirendelésre, és a csütörtöki kormányhivatali határozatban miért az áll: a kórház már négy nappal korábban létszámhiányról számolt be. Ráadásul lapunk birtokában van a Nemzeti Népegészségügyi Központ szeptember 14-ei határozata, ami alapján szerdán elsőként írtuk meg: „A Dél-pesti Centrumkórháznak (egykori Szent László) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek már nincsen szabad lélegeztetőkapacitása.” 
A határozat – amelyet Müller Cecília országos tiszti főorvos írt alá – arról rendelkezik, hogy a fővárosi Szent János Kórház helyett más kórházakba kell szállítani a súlyos állapotú kardiológiai és belgyógyászati betegeket. Ezt a döntést a Szent János kórház orvosigazgatójának jelentésével indokolták: „A telefonon kapott tájékoztatás szerint az elsődleges ellátásra kijelölt két covid ellátó központ lélegeztető kapacitása betelt. Miniszter úr utasítására kórházunknak kell következő ellátóhelyként belépnie.” Az, hogy a Dél-pesti és a Korányi „az elsődleges ellátásra kijelölt két covid ellátó központ” Kásler Miklós humánminiszter szeptember 2-ai, a járványban érvényes betegutakról rendelkező írásából derül ki. Érdekes az is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön még kategorikusan cáfolta, hogy a Korányiban vagy a Szent Lászlóban betelt volna a lélegeztető-kapacitás. Pénteken viszont már az írták, hogy a kórházak felkészültek, van elég ágy, lélegeztetőkészülék és szakember, „ha azonban egy kijelölt intézmény megtelik, akkor az előzetes terveknek megfelelően egy következő intézmény lép be a koronavírusos betegek ellátási körébe.” Különös momentum az is, hogy – mint az a péntek hajnali kormányfői vizitről készült videóból kiderül – Orbán Viktor a Korányiban megkérdezte az ügyeletes orvost, van-e elég lélegeztetőgép. Erre a doktor úgy felelt: „Hát úgy tudom, hogy azzal nem is volt probléma, inkább azzal van a baj, hogy kell hozzá technikus…” Itt viszont a kormányfő közbevágott és félbeszakította az orvost. A Korányiban kialakult létszámhiány miatt elrendelt átvezénylési határozatban olvasható az is, hogy a kórház már hétfőn azt jelezte: „A járvány okozta többlet feladatok miatt további osztályok kialakítása COVID-19 fertőzöttek ellátására, orvosi/szakdolgozói egységek szervezése, ügyeleti sorok kiállítása a gyanús és fertőzött esetek ellátására, kérjük (...) humánerőforrás vezénylését intézetünkbe.” Információink szerint az egészségügyi dolgozók vezényléséről szóló határozatot csütörtök este fél hatkor több fővárosi kerületi rendelő is megkapta. Ebben pontosan közölték azt, hogy az adott ellátóhelynek hétfőtől hány szakembert kell átküldenie a Korányi tüdőgyógyintézetbe covidos betegek ápolására. Komáromi Zoltán háziorvos, a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa szerint, ha ismét a járóbeteg ellátásból rendelnek ki orvosokat és szakdolgozókat, akkor ellehetetlenítik a szakrendeléseket. Most a második hullámban ugyanis nem állt le az egészségügy, így az átirányítottak nagyon hiányozni fognak majd a saját munkahelyükön. Azaz megint hosszabbak lesznek a várakozási idők. Komáromi Zoltán szerint most elvben 10 ezer ágyat tartalékoltak, a hozzájuk tartozó személyzetet a nyáron át lehetett volna képezni covidos betegek ellátására.

Egy 16 éves diák jobban ismerte az önkormányzati törvényt Kecskeméten, mint azok, akiknek ez lenne a dolga (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.18. 22:29

Fotó: Youtube
A Monty Pyton szelleme pár percre a kecskeméti önkormányzati épületébe költözött.
Egészen meghökkentő jelenetsor zajlott le a minap a kecskeméti közgyűlés ülésén. Az egész történést az indította el, hogy az egyik ellenzéki képviselő név szerinti szavazást szeretett volna indítványáról. Ha ez felmerül, akkor arról kell dönteni, egyáltalán elrendeljék-e a név szerinti szavazást – számol be róla a kecsup.hu.  A kezdeményezés nem ment át. Folyt is volna tovább az ülés, ha nem ül a teremben egy 16 éves gimnazista fiú, aki Szőkéné Kopping Rita DK-s képviselőnek mondott valamit. A politikus ezt követően jelezte, a név szerinti indítvány esetében elég, ha csak a képviselők 25 százaléka ért azzal egyet. Az addig sem nyugodt helyzet tovább fokozódott: többek között a jegyző sem tudta, melyik törvényt kell megnézni. Végül a már említett fiatalember megadta a kegyelemdöfést:
bekiabált és pontosan megmondta, az önkormányzati törvényt kell megnézni. Ráadásul a bekezdést is közölte.

Ezután konstatálták, hogy igaza van, így elrendelték a név szerinti szavazást.  A videó itt tekinthető meg: