Előfizetés

Balatoni kikötők: távolmaradással tüntettek

Vas András
Publikálás dátuma
2020.09.18. 19:00

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Erőből átnyomta a kormány képviselője a balatoni hajózási társaság közgyűlésén a vitorláskikötők bérbeadását. 20 polgármester el sem ment az ülésre.
Beletörődés vagy csendes lázadás? Akár mindkét szempont is szerepet játszhatott abban, hogy egy, a Balaton jövőjét meghatározó pénteki szavazáson az érintett 21 önkormányzatból csak négy, Siófok, Balatonföldvár, Balatonszemes és Balatonfüred képviselte magát. A polgármesterek zöme nem akart asszisztálni ahhoz a döntéshez, amely alapján a Balatoni Hajózási Zrt. vitorláskikötőit lényegében kiszervezik magánvállalkozóknak: januártól 15 évre, csomagban adják bérbe. Az állami tulajdonban lévő cég közgyűlésén csak egyetlen településvezető, a fideszes Holovits Huba, Balatonföldvár első embere jelent meg. Balatonfüred és Siófok polgármestere inkább mást küldött maga helyett, az utóbbi a pénzügyi bizottság emberét. Jelzésértékű Bóka István füredi városvezető távolmaradása, hiszen ő egyben a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke is. Hiába van 21 önkormányzatnak részesedése a 173 éve Széchenyi István által alapított balatoni hajózási társaságban, ha érdemi ráhatásuk a folyamatokra már nincs. Tavaly augusztusban ugyanis az állami tőkeemelésnek köszönhetően a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) abszolút többségbe került a Bahartban, azaz egyedül képest döntéseket hozni. Így pénteken gyorsan eldőlt az is, hogy az évről évre növekvő bevételeket hozó, csak idén 967 milliót termelő 11 – összesen 1864 állandó és 143 túrahellyel rendelkező – vitorláskikötő üzemeltetését bérbe adják. Mint arról korábban a Népszava beszámolt, a pályázat feltételeit úgy alakították ki, hogy azon csak tőkeerős, ingatlanhasznosítási tapasztalatokkal rendelkező, a tihanyi és a balatonföldvári kikötőfejlesztéshez majdan hozzájáruló cég legyen a befutó. Márpedig ez a leírás leginkább a Balaton környékén terjeszkedő NER-közeli vállalkozókra illik. Értesüléseink szerint a közgyűlésen semmilyen vita nem volt, Siófok voksolt nemmel. Az önkormányzatok – köztük a fideszes polgármesterek – már a pályázathoz vezető reorganizációs tervről szóló májusi szavazáson is világossá tették, mi az álláspontjuk az MTÜ koncepciójáról. Akkor tíz település nemmel szavazott, hét tartózkodott, négy nem voksolt. A kikötők bérbeadása ellen a tóparti településeket tömörítő Balatoni Szövetség, a Nők a Balatonért Egyesület és a 22 szervezetet tömörítő Balatoni Civilek Szövetsége is tiltakozott, de a kormány nem tágított. – Semmi értelmét nem láttam, hogy elvesztegessek egy délelőttöt olyasvalamiért, amire nincs ráhatásom. Egy kávéért és néhány pogácsáért pedig nem kell közgyűlésest játszani – mondta lapunknak az egyik távolmaradó településvezető. A pénteki ülést szintén kihagyó kollégája pedig kikérte magának a biodíszlet-szerepet. A tenderen indulóknak egyébként minimum félmilliárd forint saját tőkével kell rendelkezniük, vállalniuk kell a kezdő, minimum nettó 475 milliós éves üzemeltetési díjat, viszont beruházásokba, fejlesztésekbe belevághatnak, sőt, akár továbbhasznosításra is bérbe adhatják a kikötőket.

Játékhajó a külügynél, luxusjacht-törvény a T. Ház előtt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.18. 18:40

Fotó: Németh Dániel / Átlátszó
Szél Bernadett törvényjavaslatot nyújt be, az ifjú DK-sok pedig játékjachtot vittek Szijjártó Péternek.
Nem csitulnak a Szijjártó Péter adriai látogatása által keltett belpolitikai hullámok.

Korábban a Népszava is beszámolt arról a nyaralásról, amelyen a külgazdasági és külügyminiszter Szíjj László milliárdos luxusjachtján pihent – noha egyik beosztottja szerint csak azért támadják, mert a munkájában semmivel sem tudják megfogni.   A történtek miatt Szél Bernadett független országgyűlési képviselő egyszerre módosítaná a képviselői vagyonnyilatkozati kötelezettséget és a közbeszerzési törvényt. „Javaslatom szerint öt évre kizárná magát a közbeszerzésekből az a vállalkozó, aki a képviselői alapdíj felét meghaladó értékű ajándékot adott állami tisztviselőknek vagy kormánytagoknak. Emellett a vagyonnyilatkozatban kötelező lenne feltüntetni minden, a képviselői alapdíj negyedét meghaladó értékű ajándékot.”
Szerinte ami történt, az nyilvánvaló összeférhetetlenség, a magyar kormány pedig a hatályos törvények mögé bújik. Megjegyezte, jobb helyen a politikusok belebuknak az ilyen ügyekbe.

Közben a DK ifjúsági tagozatának élharcosai sem tétlenkedtek: egy performansz keretében játékhajót és játékhelikoptert vittek Szijjártó Péternek, mondván, azzal játsszon. Állításuk szerint a minisztérium egyik dolgozójától ígéretet kaptak arra, hogy a küldeményt átadják a tárcavezetőnek, így akciójukat sikeresnek könyvelték el. 
Korábban beszámoltunk arról is, hogy az adriai kiruccanás miatt feljelentették Szijjártó Pétert, de a volt fideszes képviselő által vezetett ügyészség semmi törvénytelenséget nem talált. A mentelmi bizottság ugyancsak pattintotta az erről szóló ellenzéki kezdeményezést.

Koraőszi hétvége: túlnyomóan derült, vasárnap napos idő vár ránk, de már hűvösek a hajnalok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.18. 18:34
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A csütörtöki hidegfrontot követően kellemes, többnyire napos hétvégénk lesz.
Véget vetett ugyan a 30 fok körüli, kifejezetten meleg nyári időjárásnak a csütörtökön Magyarországot is elérő hidegfront, a hétvégén azonban jellemzően kellemes, koraőszi vagy akár későnyárinak is mondható idő várható – derül ki az Országos Meterorológiai Szolgálat honlapján olvasható előrejelzéséből.    Szombatra virradóra viszont már érezhetően lehet majd érezni, hogy egyre hűvösebbek a hajnalok: országosan szeszélyes területi eloszlásban 4 és 11 fok között valószínű, ahogyan  másnap is.
Szombaton napközben túlnyomóan derült időre számíthatunk, kevés fátyolfelhővel. Csapadék nem várható. A keleti, északkeleti szél a keleti megyékben időnként megélénkül, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között valószínű. Vasárnap a fátyol- és gomolyfelhők mellett csapadék nem, viszont sok napsütés várható. Helyenként megélénkül a délkeleti szél, azonban melegebb lehet: a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű.