frekvencia;Klubrádió;médiahatóság;NMHH;

2020-09-20 10:53:39

A Médiatanács a törvényre fogja, amiért nem hosszabbít a Klubrádióval

Szerintük nem vették el a frekvenciát, mert az nem a rádió tulajdona.

Hosszas közleményben magyarázza, miért nem hosszabbítja meg a Klubrádió jövő februárban lejáró frekvenciahasználati jogát a Médiatanács. Mint az MTI-nek eljuttatott közleményükben írják, az NMHH Hivatala honlapján közzétette a Budapest 92,9 MHz rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét. Mint írják, a médiatörvény egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy ha egy médiaszolgáltató a működése alatt "ismételt" jogsértést követ el, ez kizárja, hogy a Médiatanács kérelemre, pályázat nélkül meghosszabbítsa a jogosultságot. A Klubrádió az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztásával, 365 napon belül kétszer is megsértette ugyanazt a jogszabályi előírást. Ez a törvény értelmében "ismételt" jogsértésnek minősül.

Úgy vélik, a törvény nem ad mérlegelési lehetőséget, ha jogsértés van, mert ilyenkor kizárt a kedvező elbírálás a hosszabbítási kérelem esetén. 

Hangsúlyozzák, attól nincs megfosztva a Klubrádió, hogy sikeres pályázat esetén újra szóljon azon a frekvencián vagy akár elinduljon egy másik hullámhosszra kiírt pályázaton. 

A közlemény szerint a hatóság anyagilag is támogatta a rádiót: a médium 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban és 2018-ban összesen több mint 12,8 millió forintot nyert el hírműsor-készítésre, illetve műszaki fejlesztésre a Médiatanács hét, médiaszolgáltatókat támogató, szakmai pályázatán is. A döntéseket minden esetben független bírálóbizottsági javaslatok alapján hozta a grémium. Ráadásul nem egyedi eset, hogy törvényi kizáró ok miatt nem újítanak meg egy frekvenciát: egy hosszas listát is közzétettek, amellyel állításukat alá kívánták támasztani. Itt olyan rádiókat soroltak fel, ahol ez a körülmény lépett fel. 

- zárul a terjedelmes közlemény. 

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a rádió elnöke szerint nem igaz, hogy megsértették volna a médiatörvényt, és minden jogi eszközt igénybe vesznek, hogy bizonyítsák igazukat. Polyák Gábor médiajogász szerint meglehetősen kilátástalan küzdelemnek néznek elébe. Emlékezettet arra, hogy a Civil Rádió elnémításakor is a kvótákkal kapcsolatos „súlytalan” jogsértésbe kapaszkodott a hatóság. Polyák azt mondta lapunknak, a Klubrádió az Alkotmánybírósághoz fordulhat, ám a testület az utóbbi időben kifejezetten a kormánypártnak tetsző döntéseket hoz, vagy EU-s jogi fórumon kereshet jogorvoslatot. Ha az utóbbit választja, Polyák szerint „simán nyerhető az ügy”, de egy ilyen eljárás éveket vesz igénybe és mire döntés születik, a rádiónak már csak az emléke marad, esetleg addig internetes rádióként folytatja.