Előfizetés

Távoktatásra állnak át a felsőoktatási intézmények Prágában

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.20. 13:35

Fotó: Nicolas Economou / AFP/NurPhoto
Szombaton 2046 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumok Csehországban, ami a járvány kezdete óta az eddig legmagasabb hétvégi napi szám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap délelőtt közölt kimutatásból.
Az elvégzett tesztek száma, amely a hétvégi napokon mindig jóval alacsonyabb, mint a munkanapokon még nem ismeretes. A munkanapokon az elvégzett tesztek átlagos száma túllépte a 20 ezret. Az aktív fertőzöttek jelenlegi száma megközelítette a 24 ezret. Bár a betegség az esetek többségében enyhe lefolyású, a kórházakban már 516 személyt kezelnek, közülük 94 állapota súlyos, azaz lélegeztetőgépen vannak. Szombatig 499 ember halt meg a fertőzéssel kapcsolatban. A fertőzések száma szeptember elejétől emelkedik gyorsuló mértékben. A legrosszabb helyzet Prágában van, ahol százezer lakosra már 216 igazolt fertőzés esik. Az úgynevezett szemaforrendszerben, amelyben színekkel jelölik a járványhelyzetet az egyes régiókban, a cseh főváros pénteken az országban egyedüliként megkapta a piros színt, ami a legsúlyosabb helyzetet, a járvány ellenőrizhetetlen közösségi terjedését jelenti. Prágában ezért hétfőtől bezárnak az egyetemek és a főiskolák, és áttérnek a távoktatásra. Eredetileg ez az intézkedés a középiskolákat is érintette volna, de az oktatási intézmények és a szülők tiltakozása miatt a középiskolai távoktatás bevezetését Prágában egyelőre visszavonták. A járvány közösségi terjedését jelző narancssárga régióból, amely a pirostól egy fokkal alacsonyabb szintű, szombaton 13 volt, míg a kisebb kockázatot jelző zöld járásból három tucat van. A problémamentességet jelző, fehér színű járásokból már csak néhány maradt, elsősorban Észak-Morvaországban. Csehországban 70 járás van. Országos szinten új intézkedésként péntektől kezdve az általános iskolák felső tagozatú (6.-9. osztály) tanulói és tanítói az órákon is kötelesek védőmaszkot viselni. Az új koronavírus-esetek több mint egyötödét ugyanis az utóbbi időben az iskolákban mutatták ki. Andrej Babis miniszterelnök és további vezető cseh politikusok szombaton elismerték, hogy a járványhelyzet súlyos, ezért hétfőtől felújítják az országos válságstáb tevékenységét is. 

Tolonganak Moszkvában az új koronavíus-vakcina teszteléséért

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.20. 12:52

Fotó: HANDOUT / AFP
20 ezerrel többen jelentkeztek a programba.
A szükséges 40 ezer helyett több mint 60 ezer önkéntes jelentkezett Moszkvában a Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakaszára

- jelentette be Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere vasárnap a Rosszija 1 televízióban az MTI jelentése szerint. Az állami hírügyökség szerint Szobjanyin azt mondta, a kipróbálás alatt álló védőoltást eddig 700 embernek adták be, akik valamennyien jól érzik magukat. Mint mondta, többezren vannak túl a klinikai tesztben való részvételhez szükséges orvosi vizsgálaton. A feltételesen augusztus 11-én bejegyzett vakcina gyártása az orosz egészségügyi tárca közlése szerint augusztus 15-én kezdődött meg. Az oltóanyagot kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet munkatársai a The Lancet című brit orvostudományi folyóiratban a hétvégén válaszoltak a Szputnyik V-t ért bírálatoktóra. Gyenyisz Logunov, az intézet kutatási igazgatóhelyettese és a többi társszerző megígérte, hogy a felmerült kételyek eloszlatásának hozzáférhetővé teszik majd a kutatás egyes résztvevőinek leleteit. 
"Szeretnénk aláhúzni, hogy a közölt adatokat kísérletek útján nyertük és duplán ellenőriztük"

- hangsúlyozták az orosz tudósok.

Kutatók egy 15 fős nemzetközi csoportja, élén Enrico Buccival, a philadelphiai Temple Egyetem docensével szeptember 7-én nyílt levet tett közzé, amelyben arról írtak, hogy "nagyon valószínűtlen" mintázatokat azonosítottak a tesztelések első és második szakaszának adataiban. A csoport tagjai hétfőn elküldték kifogásaikat és észrevételeiket a The Lancetnek. Korábban a Népszava írt arról, gyanút kelt a szakemberekben, hogy milyen gyorsan és milyen kevés információt szolgáltatva fejlesztette ki Oroszország az első új koronavírus elleni vakcinát. Az orosz bejelentéssel szembeni szkepszist már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy július végi reakciója is megalapozhatta. Oroszország akkor jelentette be, hogy már 2020 végén vagy 2021 elején elkezdik a vakcina tömeggyártását. Erre a WHO emlékeztetett: eddig hat vakcinajelöltet jegyeznek, amelyek hivatalosan a tesztelés utolsó fázisában járnak, az orosz készítmény azonban nincs köztük. 
A WHO felhívta Oroszország figyelmét, hogy a COVID-19-cel szembeni védőoltás létrehozásakor kövessék a nemzetközi irányelveket.

A magyar kormány tovább udvarol Trumpnak: az amerikai elnök jelöltjét támogatják az OECD főtitkári posztjára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.20. 12:14

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Aki történetesen az amerikai elnök kabinetfőnök helyettese.
Hamarosan főtitkárválasztás jön az OECD-ben, mely intézménynek nagy szerepe lesz az új gazdasági világrend formálásában - írja vasárnapi bejegyzésében a külgazdasági- és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint "a patrióta gazdaságpolitikának igenis helye van a Nap alatt", és ragaszkodni kell, hogy a gazdaságpolitikának nemzeti hatáskörben kell maradnia. 
"Mindezek alapján az amerikai jelöltet, Donald Trump elnök kabinetfőnök-helyettesét, Chris Liddellt támogatjuk az OECD főtitkári pozíciójáért zajló versenyben."

Mint arról korábban a Népszava is beszámolt, a 62 éves Liddell ismert üzletember, amerikai és új-zélandi állampolgár. Oxfordban diplomázott, és több nagyvállalatnak, köztük a Microsoftnak és a General Motorsnak volt magas szintű vezetője. A 37 országot tömörítő OECD jelenlegi főtitkára, a mexikói Ángel Gurría júliusban jelentette be, hogy nem jelölteti magát újra. Gurría eddig három ciklusban irányította a párizsi székhelyű nemzetközi gazdasági szervezetet. Az új főtitkár kiválasztásának folyamata augusztusban kezdődik meg, s a vezető jövő júliusban lép hivatalba, öt esztendőre.