Előfizetés

Szuperkupa: csak a veszély biztos

Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.23. 07:20

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ha lenne jogi lehetőségem dönteni ebben a kérdésben, a mérkőzést biztosan zárt kapuk mögött rendeznék meg – közölte lapunkkal Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely.
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) még kedd este is hírlevélben buzdította a szurkolókat arra, hogy vásároljanak jegyet a csütörtöki esti budapesti szuperkupára. Ez azt jelzi, hogy keddig nem kelt el mind a húszezer belépő, azaz a jegyeket sorra visszadobó spanyol és német drukkerek mellett a magyar futball-rajongóknak is vannak fenntartásaik a Puskás Arénába tervezett meccs miatt. A szurkolók bizalmát kétségkívül nem erősíti, hogy a hivatalosan is járványügyi „pilot” azaz kísérleti-, tesztmeccsnek nevezett Bayern-Sevilla mérkőzés rendezésének részleteiről az UEFA továbbra sem hajlandó érdemben nyilatkozni. Lapunk tegnap újból megkereste a szervezetet, hogy megtudjuk a friss járványadatok ismeretében nem fújják-e le a meccset, de ahogy összes kérdésünkre, ezt is figyelmen kívül hagyta a szövetség. A keddi adatok szerint egyébként 24 óra alatt nyolcan haltak meg Magyarországon a vírus miatt, és 633-mal nőtt a fertőzöttek száma.
A járványügyi veszély nagyságáról a napi statisztikai adatokon túl sokat elárul az is: lapunk korábban beszámolt arról, hogy elkezdődött az egészségügyi dolgozók átvezénylése a Covid-osztályokra, a 24.hu pedig kedden azt írta, már a magánintézmények bevethető dolgozóit is elkezdte összeírni a tisztifőorvos hivatala, ráadásul egy napos határidővel kért be adatokat. Ennek hátterében az állhat, hogy meredeken nő a kórházi ellátásra szorulók száma. Ilyen körülmények között a mérkőzés elhalasztás mellett érvelt Zugló ellenzéki polgármestere, Horváth Csaba kedden. Arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, fejezze be a hazárdjátékot, és döntsön úgy, hogy a meccset zárt kapuk mögött rendezik meg. Budapest vezetése lapunk érdeklődésére azt közölte: a területért felelős főpolgármester-helyettes számos alkalommal jelezte, a főváros felelőtlenségnek tartja, hogy a jelenlegi helyzetben nézők előtt rendezik meg a Szuperkupa-döntőt. Karácsony Gergely főpolgármester pedig úgy fogalmazott lapunknak: – Ha lenne jogi lehetőségem dönteni ebben a kérdésben, a mérkőzést biztosan zárt kapuk mögött rendeznék meg. De nincs jogom, így a felelősség is azoké, akiknek van. Ebben a helyzetben utasítottam a BKK-t, hogy a Puskás Ferenc Stadion környékén maximális kapacitással járjanak a járművek, különös tekintettel a 2-es metróra, hogy a közösségi közlekedésben megelőzhető legyen a torlódás. Ami a rendezést illeti: annyi tudott, hogy a külföldi szurkolók negatív covid-teszttel léphetnek be az országba, majd 72 órán belül távozniuk kell. Ugyanakkor a többi szurkoló teszt nélkül is jöhet, csak akkor nem léphet be a stadionba, hogy ha tüneteket mutatnak, vagy bizonyíthatóan kapcsolatban voltak koronavírus-fertőzöttel. A mérkőzés miatt lapunk megkereste az Országos Mentőszolgálatot is. Korábban ugyanis lapunk írt arról, hogy a mentőknek 500 jegyet ajánlottak fel a mérkőzésre. Arra voltunk kíváncsiak, hogy volt-e olyan dolgozójuk, aki visszalépett, és milyen speciális szabályokat írtak elő a meccsre kilátogató munkatársaiknak. Megkérdeztük azt is, nem gondolják-e, hogy komoly kockázatnak teszik ki a jeggyel megjutalmazottakat a „pilot” meccsen. A mentőszolgálat nem válaszolt kérdéseinkre.
Érdekes momentum, hogy a Kicker futball-magazin szerint Rui Moreira, Porto polgármestere be akarja perelni az UEFA-t, amiért a mérkőzést Magyarországon rendezik. Az eredeti kiírás szerint ugyanis a portugál város lett volna a helyszín, az európai szövetség azonban a koronavírus-járvány miatt változtatott. Ez az érvelés mára megbukott – utalt a polgármester arra, hogy a fővárosi járványügyi adatok alapján Budapest távolról sem ideális helyszín egy húszezresre tervezett meccs megrendezéséhez.  A német szaklap arról is írt, hogy a döntésben szerepet játszhatott az is, a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor az UEFA alelnöke.

Távoktatás már több mint 200 osztályban

Kedden 23 óvodában és hat iskolában volt rendkívüli szünet a koronavírus megjelenése miatt - derült ki a kormányzati tájékoztató oldalon közzétett adatokból. Az Operatív Törzs ezen felül 204 osztálynál és hét teljes iskolánál rendelt el digitális munkarendet koronavírus-megbetegedések miatt. Az esetek száma egyre nő: hétfőn még 177 osztály volt érintett. J. D.

Nem árulja el Pintér Sándor tárcája, hogy ellenőrizték-e rendőrök a karanténba kerülő kormánytagokat

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.23. 07:00

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az egyértelmű kérdésre hatósági blabával válaszolt a belügyi államtitkár.
Sorra kerültek karanténba koronavírus-fertőzés gyanújával a kormány tagjai, miután az Alapjogokért Központ magánrendezvényén találkoztak az igazoltan fertőzött Hollik Istvánnal, vagy valakivel aki kontaktszemélyként érintkezett Hollikkal – írta meg a Népszava is augusztus végén. A személyes találkozók miatt kényszerszünetet tartott Varga Judit igazságügyi miniszter, és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is, ám ők gyorsan „szabadultak” két negatív PCR-teszt felmutatásával.
A jobbikos Stummer Jánosnak ugyanakkor szöget ütött a fejébe, hogy hivatalosan ki tartotta számon a kormánytagok elvonulását. Pintér Sándor belügyminiszternek írt levelében arról érdeklődött
„Ellenőrizték-e a hatóságok, s ha igen, mely' kormánytagoknál és hány alkalommal a hatósági házi karantén szabályainak betartását?”

A kérdés nem tűnik éppen bonyolultnak, a Pintér helyett válaszoló Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár azonban mégsem tudott vagy akart egyértelmű választ adni rá.
Ehelyett arról értekezett, hogy „a járványügyi hatóság az – általa kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba történő helyezésről szóló határozatot a kijelölés szerint – illetékes helyi rendőri szervhez továbbítja, és az ellenőrzést a helyi rendőri szerv hajtja végre. A hatósági házi karantén szabályok betartására vonatkozó ellenőrzések kellő gyakorisággal, a szolgálati feladatok rangsorolásával, szigorú rend szerint valósulnak meg.”
Ebből aztán egyetlen kormánytag karanténjáról sem tudhattunk meg semmit. Pedig a kérdés igenis fontos, hiszen éppen azok ellenőrzéséről lenne szó, akik elvileg egy ország számára mutatnak példát viselkedésükkel: és fontos a rendőrség számára is, hiszen az operatív törzs hétfői ülésén elbüszkélkedtek vele, hogy több mint egymillió személyes ellenőrzést hajtottak végre a karanténba kerülők otthonánál. Persze, csak ahhoz mehetnek ki, akiről tudják, hogy beteg. A járványügyi adminisztráció a jelek szerint döcögve halad, a fertőzést szintén elkapó kollégánk több napig eredménytelenül próbálta megtudni, hogy egyáltalán mikor kerül hivatalosan is házi karanténba, ha már az önkéntes izolációt választotta.

Kockázatosnak minősítették a fogmosást a pécsi óvodákban

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2020.09.23. 06:40

Fotó: LITHIUM
A szülők nem találják a koronavírus miatt bevezetett szigorítások okát: a jelek szerint ugyanis az új szabályokat nem a logika, hanem valamiféle megfelelési kényszer diktálta.
Szeptembertől felfüggesztették a fogmosást a pécsi óvodákban. Az óvodai vezetők közösen döntöttek így, azt gondolván, hogy az egymás mellett fogat mosó gyerekek fröcskölése, a fogkefék és poharak esetleges egymáshoz érése a csoportba bejutó koronavírus terjedését megkönnyítené. A tiltásról értesülő fogorvosok elhibázottnak tartják a döntést, erről beszéltek is a helyi lapokban. Elmondták, hogy az ovisok 90 százalékának van már rossz foga, és ennek megakadályozására ebben a korban kell kialakuljon a fogmosás rutinja, ezért volt hiba megszüntetni a fogak óvodai ápolását. Ám hiába a szakmai kritika, a pécsi óvodákban továbbra sincs fogmosás. A szülők egyébként azért érzik elhibázottnak a fogmosás elhagyását, mert az óvodában a távolságtartás betarthatatlan, életidegen. Az ovisok állandóan egymás közelében vannak, összedugják fejüket, a kicsik lehelete összekeveredik, ezért, ha bekerül közéjük a vírus, akkor az úgyis megállíthatatlan lesz. Így a fogmosásnak már nem igen jut szerep a vírus terjesztésében. Ám a szülők nemcsak emiatt vakarják a fejüket értetlenül. Szeptember óta a gyerekek kéztörlőjét nem hetente, hanem három naponta kell kimosni. Az ágyneműt meg nem két hetente, hanem hetente.
– Ennek mi értelme? – kérdezte az egyik szülő. – Attól félnek talán, hogy miután pénteken hazaviszem a lányomat az oviból, szombaton egy vírus bemászik az ágyneműs szekrénybe, és aztán hétfő délután, alváskor ráugrik a gyerekre? Ha az egyik gyerek ágyneműje és a törölközője vírusos, akkor a gyerek is az, és attól a gyerektől a többi is az lesz. Ha sűrűbben mossuk a lepedőt, semmi sem változik. Megkérdeztem az óvónőket a rendeletekről: nevetés és legyintés volt a válasz, meg az, hogy tudják, semmi értelme az egésznek. Kérdeztem a döntést meghozó óvodai vezetők egyikét, s ő is elismerte, hogy „nincs eleje” az említett szigorításoknak, hisz, ha náluk egy gyerek vírushordozó lesz, akkor mindenki elkapja, akkor is, ha nem mosnak fogat és akkor is, ha fél óránként mossák ki a törölközőket meg a lepedőket. De akkor miért hozták az említett szabályokat, faggattam tovább. Mert az operatív törzs azt kérte, hogy saját hatáskörben tegyünk meg mindent a megelőzésért, mondta az óvodavezető, és azt ajánlották, cseréljük sűrűbben a törölközőt meg az ágyneműt. Ha ez kell, hát legyen! Nem akartuk, hogy azt mondják, tétlenek vagyunk. De jobbat, megfelelő szakmai tanácsok nélkül nem tudtunk kitalálni. Amúgy a szülőknek nem jelent különösebb terhet, hogy gyakrabban kell mosniuk az ágyneműt meg a törölközőt, megtesznek ők ennél többet is, inkább a szigorítások logikátlanságán akadnak fenn. – Az értelmetlen szabályok azért rosszak – vélte az egyik apuka -, mert ha azokat nevetségesnek tartjuk, akkor az összes többi szabály, az értelmes is veszít a súlyából.

Jobb félni?

„Elég, ha a gyereknek kicsit folyik az orra, máris arra kérik a szülőt, hogy ne vigye be napokig az óvodába” – mesélte hogyan kezelik a járványhelyzetet az egyik nagyszámú agglomerációs óvodában az egyik olvasónk. Az apa szerint a korábban bölcsődébe járó lánya immunrendszere már elég fejlett ahhoz, hogy az óvodába csak most beszokó gyerekekkel ellentétben ne essen ágynak, ha valamilyen bacilust vagy vírust összeszed. Ami elég gyakori ilyenkor ősszel. A lánya is így járt, ám nem lázasodott be, jókedélyű, otthon nem lehet bírni vele. „Tavaly előfordult ilyen a bölcsődében is, de akkor még a gyerekorvos is azt mondta, ezért kár kivenni, és azonnal kiadta a papírt, amely szerint mehet közösségbe. Most is ezt mondta a doki a telefonban, de az óvodában nem tágítanak, mert felülről az az utasítás jött, hogy elég egy tünet, máris COVID-ot kell gyanítani" – mondta a szülő. Ugyanakkor jövő hétfőn már viheti is vissza, fel sem merült a tesztelés, azaz ha tényleg koronavírusos lenne, az egész csoportot megfertőzhetné – közismert, hogy a kór hetekig tart. M. L. F.