Előfizetés

Kikötőjét félti Csopak

Vas András
Publikálás dátuma
2020.09.22. 20:58

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Nyílt levélben fordult a helyiekhez a település Facebook-oldalán Ambrus Tibor, Csopak polgármestere, miután a Balatoni Hajózási Zrt. 52 millió forintos kikiáltási áron meghirdette árverésre a kikötőt.
A csopaki kikötő három másikkal együtt eladóként szerepelt a cég reorganizációs tervében, amelyet májusban, a részvényes települések ellenében fogadott el a Magyar Turisztikai Ügynökség. A négy település azóta jelezte: átvenné üzemeltetésre a kikötőket, s hosszas tárgyalás után Balatonudvari, Balatonakali, Balatonkenese 25 évre meg is kapta a területet ingyenes használatra. A három falu vállalta, hogy továbbra is biztosítják a közforgalmat a kikötőkben, fizetik az üzemeltetési költségeket, s a szerződéses időszak végén nem számolják el esetleges értéknövelő beruházásaikat. Csopaknak azonban nem sikerült megegyeznie a céggel, ugyanis a Bahart csak a kikötő egy részét – nagyjából a betonmólót – adta volna át a településnek, a többit – amely közparkként fontos lett volna a községnek – továbbra is értékesítésre szánta a hajózási társaság. Ambrus Tibor akkor lapunknak azt mondta, megpróbálják megvenni a területet, Csopaknak ugyanis nagyon fontos a kikötő, a település életének szerves része, rengeteg tervük van, hogyan hasznosítanák. – Abban kérem az önök és minden civil szervezet segítségét, erősítsenek meg bennünket, hogy önök is nyitott közparkként szeretnék a jövőben látni és használni ezt a területet, és egyetértenek abban, hogy többlet építési jogot ne adjunk a területnek – fordult nyílt levélben a nemrégiben még a Kerekedi-öböl feletti terület átminősítése ellen sikerrel küzdő civil aktivistákhoz a polgármester. Ambrus Tibor szerint a kikötőt a beépítés fenyegeti, hiszen az árverési kiírásban már nem szerepel, hogy közforgalmú kikötőként kell üzemeltetni a területet. A polgármester azt állítja, tudomása van arról, hogy máris feltűntek bizonyos befektetői csoportok, sőt, már jelezték az önkormányzatnak az átsorolási igényüket. Szerinte könnyen belátható, ha egy befektető akár többszáz millió forintért megvásárolja a területet, akkor be is szeretné építeni, és a csopakiak nem fognak tudni szabadon kijutni a Balatonhoz ezen a területen keresztül. Kerestük Ambrus Tibort, hogy milyen befektetői csoportokról tud, illetve Csopak valóban részt vesz-e az árverésen, de cikkünk megjelenéséig nem sikerült megszólaltatnunk.

Szó sincs arról, hogy az uniós tagállamok befejeznék a Magyarország ellen indított 7. cikkelyes eljárást

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.09.22. 20:09

Fotó: Shutterstock
A decemberig hátralévő időben újabb meghallgatást szeretnének rendezni a jogállam érvényesülésével kapcsolatos témákról.
“Egyelőre nem teljesültek a folyamat lezárásának feltételei” – mondta Michael Roth német államtitkár a soros EU-elnökség képviseletében az Európa-ügyi miniszterek keddi brüsszeli ülése után, ahol szóba kerültek az Index körüli változások is.      Az uniós tárcavezetők a 7. cikkelyes eljárásról szóló helyzetértékelése Vera Jourová illetékes bizottsági alelnök beszámolójával kezdődött. EU-s források lapunknak azt mondták: Jourová rendkívül részletesen beszélt a magyarországi helyzetről, szóba hozta a veszélyhelyzeti kormányzással és a Index szerkesztőségének szétverésével kapcsolatos brüsszeli aggodalmakat. Varga Judit magyar igazságügyi miniszter viszont nehezményezte, hogy olyan ügyek vetődtek fel, amelyek nem szerepelnek a 7. cikkelyes folyamatot kezdeményező, Judith Sargentini által összeállított EP-jelentésben. Információink szerint az eszmecserén vagy féltucat kormány – köztük a dán, a francia, a holland, és a svéd – képviselője kért szót, és szinte valamennyien meghallgatást sürgettek, amelyen egy-egy téma alaposan körüljárható. Az EU következő költségvetéséről és járvány utáni helyreállítási alapjáról szóló vitában gyakorlatilag ugyanezek az országok szorgalmazták az “erős és hatékony jogállami feltételrendszer” létrehozását.  Kedden derült ki az is, hogy elmarad a következő uniós csúcs, mert koronavírusos lett az Európai Tanács elnökének egyik munkatársa.  

Bevallottan kísérletezne a szurkolókkal az UEFA a budapesti Szuperkupa-meccsen

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.22. 19:43
A Puskás Ferenc stadionban 20 ezer néző előtt csaphat össze a Bayern München és a Sevilla
Fotó: Népszava
Próbának tartja az európai szövetség a Puskás Arénában tartandó mérkőzést, itt dől el, hogy nyitott vagy zárt kapus meccseket tartanak-e a későbbiekben.
Az európai szövetség (UEFA) kedden erősítette meg, a csütörtöki "próbaesemény" határozza majd meg, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedéseket, így a zárt kapus összecsapásokra vonatkozót is, módosíthatják-e még az év végéig - írja az MTI. Egyelőre az UEFA égisze alá tartozó meccseken, Bajnokok Ligája- és Európa-liga selejtezőkön, valamint a Nemzetek Ligája-találkozókon nem lehetnek jelen nézők.
Csütörtök este a Puskás Arénában a BL-győztes Bayern München játszik az El-győztes Sevillával, és 
a létesítmény a teljes befogadóképességének 30 százalékát töltheti meg közönség - ez 20 ezer nézőt jelent.

Mindkét csapat részére három-három ezer jegyet biztosított az UEFA, a fennmaradó jegyek megvásárlására a lehetőséget pedig kisorsolta a beérkezett több tízezer igénylésből. A Sevilla 2500 jegyet visszamondott, és bejelentette, hogy csak 500 szurkolója kíséri el a csapatot Budapestre, míg a Bayern drukkerei közül 800-an mégsem jönnek a magyar fővárosba; erről próbálja meggyőzni a bajorokat miniszterelnökük, Marcus Söder is, aki szerint Budapest járványügyi szempontból rizikós hely, ám a Bayernt így is várhatóan 2100 szurkoló kíséri majd el a meccsre.

"Ez nem focimeccs, hanem emberkísérlet"

Zugló szocialista polgármestere aggódva figyeli az eseményeket, és ki is mondta azt, amire az UEFA csak utalt: Horváth Csaba szerint amire a kormány és a sportszövetség készül, az nem focimeccs, hanem emberkísérlet – kedden pedig arra kérte a miniszterelnököt, hogy fejezze be a hazárdjátékot, és döntsön úgy, hogy a meccset zárt kapuk mögött rendezik meg.
Orbán Viktornak is meg kell értenie, hogy most már nem az ő hobbijáról, hanem emberek tízezrei életének és egészségének veszélyeztetéséről van szó

 – hangoztatta Horváth, súlyos felelőtlenségnek nevezve a meccs nézők előtti megrendezését. A szurkolókat pedig arra kérte, hogy akinek jegye van, a járványhelyzet miatt maradjon inkább otthon.