Előfizetés

Polgári engedetlenséggel válaszol Lukasenka eskütételére az ellenzék

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.23. 16:38
Szvjatlana Cihanouszkaja
Fotó: Riccardo Pareggiani / AFP/NurPhoto
Azonnali polgári engedetlenségre szólított fel szerdán a fehérorosz ellenzék válaszul arra, hogy Aljakszandr Lukasenka elnök letette a hivatali esküt - írja az MTI.
Korábban a Népszava is beszámolt az ünnepélyes ceremóniáról, amely annyira titkos volt, hogy a diktátor több minisztere sem tudott az eseményről. Ráadásul törvényt is sértettek, mivel az előírások szerint a ceremóniát közvetítenie kell a televíziónak.      Az állami hírügynökség szerint erre reagálva a Vilniusba menekült Szvjatlana Cihanouszkaja volt elnökjelölt - Lukasenka legutóbbi választási ellenfele - elítélte az előre be nem jelentett beiktatási ceremóniát. Az ellenzéki politikus az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlésén úgy fogalmazott, hogy Lukasenka ettől a naptól "nem legitim vezetője Fehéroroszországnak". 
Szerinte a titkosan zajlott beiktatás nem más, mint a hatalom törvénytelen átvétele. Az egyetlen megoldás a szabad és tisztességes választások megtartása.

Az ellenzéki politikus Telegram-oldalán közölte, hogy ezzel a "színjátékkal" Lukasenka korábbi megbízatása lejárt, újabbat pedig nem adott számára a nép. "Valójában Lukasenka elment nyugdíjba. Ez azt jelenti, hogy a karhatalomnak adott utasításai érvénytelenek, és nem hajthatóak végre" - fogalmazott. "Én, Szvjatlana Cihanouszkaja vagyok az egyetlen vezető, akit megválasztott a fehérorosz nép".    A rendszer bírálói azt állítják, hogy elcsalták az augusztus 9-i elnökválasztás eredményét. Paval Latuska, az ellenzéki Koordinációs Tanács tagja a közösségi hálón azt írta, hogy ő és szövetségesei soha nem fogják elismerni, ahogy fogalmazott, "Lukasenka elcsalt választási győzelmét". Az elnöki beiktatást amúgy különleges műveletnek minősítette az ellenzéki politikus, aki új elnökválasztás megtartását követelte. A lakossághoz fordulva hozzátette:
"Felszólítunk mindenkit, hogy azonnal kezdjen polgári engedetlenségi kampányba".

Linas Antanas Linkevicius litván külügyminiszter az elnöki beiktatást bohózatnak nevezte. Egyben megismételte országa álláspontját, hogy nem ismerik el Lukasenkát törvényesen megválasztott államfőnek.

Szijjártó a magyar-ukrán jószomszédi kapcsolatok jegyében rögtön magával vitt 50 lélegeztető gépet Kárpátaljára

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.23. 15:36

Fotó: KKM/Borsos Mátyás / MTI
Továbbá jelezte az ukrán külügyminiszternek, hogy egyebek mellett készen állnak a beregszászi kórház felújításának részbeni finanszírozására, a záhonyi Tisza-híd felújítására, a beregszászi elkerülő és azt a határral összekötő út megépítésére.
Magyarország az Ukrajnával való jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt, mert a kialakult helyzet nem jó egyik országnak, illetve a kárpátaljai magyar kisebbségnek sem

- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ungváron az ukrán diplomácia vezetőjével, Dmitro Kulebával tartott közös sajtótájékoztatóján az MTI szerint.  Az állami hírügynökség azt írja, Szijjártó bejelentette, hogy a jóindulat jeleként, látogatása alkalmával, ötven lélegeztetőgépet hozott Magyarországról kárpátaljai kórházaknak. Jelezte továbbá az ukrán külügyminiszternek, hogy magyar részről készen állnak a beregszászi kórház felújításának részbeni finanszírozására, a záhonyi Tisza-híd felújítására, a beregszászi elkerülő és azt a határral összekötő út megépítésére, a nagyhódosi határátkelő megnyitására, valamint 2021-ig az M3-as autópálya kiépítésére az ukrán határig. Hozzáfűzte: örömmel vette ukrán kollégája azon megközelítését, amely szerint Kárpátalját közös ukrán-magyar "sikertörténetté" kell tenni. "Ennek nyilvánvalóan magában kell foglalnia azt, hogy a Kárpátalján élő magyarok élvezhessék mindazokat a kisebbségi léthez fűződő jogokat, amelyeket az európai szabályok biztosítanak a számukra" - jegyezte meg. Reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz a párbeszéd a kárpátaljai magyar közösség jogainak biztosításáról. Dmitro Kuleba kérdésre válaszolva közölte: "van reális esély" arra, hogy Ukrajnában is elfogadottá válik a kettős állampolgárság intézménye. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy ez Ukrajnában "jóval szélesebb kérdés", ami nem csak a magyar kisebbséget érinti. Szijjártó Péter, szintén újságírói érdeklődésre elmondta, hogy Magyarország "örömmel feloldaná" Ukrajna NATO-val való kapcsolattartásának blokkolását. 
Szavai szerint ehhez egyetlen egy dologra van szükség, hogy a kárpátaljai magyarok azt jelezzék Budapestnek: megoldódtak a számukra fontos nyelvhasználati és oktatási kérdések.

A két országnak már jó ideje feszült a viszonya és ennek néha látványos jelei is vannak. Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy tavaly ősszel nem engedték be Kárpátaljára a Miniszterelnökség államtitkárát. Potápi Árpád János egy felújított ungvári iskolát adott volna át, amikor megtagadták tőle a beutazási kérelmet.

Lelőhetett egy orosz harci gép egy másikat gyakorlat közben

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.23. 15:11
Egy Szu 30-as a levegőben tankol
Fotó: Vitaliy Timkiv / AFP
A lezuhant repülő két pilótája katapultált, így túlélte balesetet.
Egy másik orosz harci gép lőhette le véletlenül azt a SZU-30-as vadászbombázót, amelyik kedden zuhant le Tver megyében – közölte szerdán a TASZSZ a régió mentőszolgálataira hivatkozva. Az előzetes vizsgálat szerint a SZU-30-ast egy másik gép lövedéke találhatta el. A lezuhant gép két pilótája katapultált, állapotuk a TASZSZ informátora szerint kielégítő. A földön nem keletkezett kár. A SZU-30-as kéthajtóműves, negyedik generációs nehéz vadászbombázó repülőgép, melyet az 1990-es évek közepén hoztak létre Oroszországban, a Szu-27 továbbfejlesztésével.