Előfizetés

Szijjártó a magyar-ukrán jószomszédi kapcsolatok jegyében rögtön magával vitt 50 lélegeztető gépet Kárpátaljára

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.23. 15:36

Fotó: KKM/Borsos Mátyás / MTI
Továbbá jelezte az ukrán külügyminiszternek, hogy egyebek mellett készen állnak a beregszászi kórház felújításának részbeni finanszírozására, a záhonyi Tisza-híd felújítására, a beregszászi elkerülő és azt a határral összekötő út megépítésére.
Magyarország az Ukrajnával való jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt, mert a kialakult helyzet nem jó egyik országnak, illetve a kárpátaljai magyar kisebbségnek sem

- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ungváron az ukrán diplomácia vezetőjével, Dmitro Kulebával tartott közös sajtótájékoztatóján az MTI szerint.  Az állami hírügynökség azt írja, Szijjártó bejelentette, hogy a jóindulat jeleként, látogatása alkalmával, ötven lélegeztetőgépet hozott Magyarországról kárpátaljai kórházaknak. Jelezte továbbá az ukrán külügyminiszternek, hogy magyar részről készen állnak a beregszászi kórház felújításának részbeni finanszírozására, a záhonyi Tisza-híd felújítására, a beregszászi elkerülő és azt a határral összekötő út megépítésére, a nagyhódosi határátkelő megnyitására, valamint 2021-ig az M3-as autópálya kiépítésére az ukrán határig. Hozzáfűzte: örömmel vette ukrán kollégája azon megközelítését, amely szerint Kárpátalját közös ukrán-magyar "sikertörténetté" kell tenni. "Ennek nyilvánvalóan magában kell foglalnia azt, hogy a Kárpátalján élő magyarok élvezhessék mindazokat a kisebbségi léthez fűződő jogokat, amelyeket az európai szabályok biztosítanak a számukra" - jegyezte meg. Reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz a párbeszéd a kárpátaljai magyar közösség jogainak biztosításáról. Dmitro Kuleba kérdésre válaszolva közölte: "van reális esély" arra, hogy Ukrajnában is elfogadottá válik a kettős állampolgárság intézménye. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy ez Ukrajnában "jóval szélesebb kérdés", ami nem csak a magyar kisebbséget érinti. Szijjártó Péter, szintén újságírói érdeklődésre elmondta, hogy Magyarország "örömmel feloldaná" Ukrajna NATO-val való kapcsolattartásának blokkolását. 
Szavai szerint ehhez egyetlen egy dologra van szükség, hogy a kárpátaljai magyarok azt jelezzék Budapestnek: megoldódtak a számukra fontos nyelvhasználati és oktatási kérdések.

A két országnak már jó ideje feszült a viszonya és ennek néha látványos jelei is vannak. Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy tavaly ősszel nem engedték be Kárpátaljára a Miniszterelnökség államtitkárát. Potápi Árpád János egy felújított ungvári iskolát adott volna át, amikor megtagadták tőle a beutazási kérelmet.

Lelőhetett egy orosz harci gép egy másikat gyakorlat közben

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.23. 15:11
Egy Szu 30-as a levegőben tankol
Fotó: Vitaliy Timkiv / AFP
A lezuhant repülő két pilótája katapultált, így túlélte balesetet.
Egy másik orosz harci gép lőhette le véletlenül azt a SZU-30-as vadászbombázót, amelyik kedden zuhant le Tver megyében – közölte szerdán a TASZSZ a régió mentőszolgálataira hivatkozva. Az előzetes vizsgálat szerint a SZU-30-ast egy másik gép lövedéke találhatta el. A lezuhant gép két pilótája katapultált, állapotuk a TASZSZ informátora szerint kielégítő. A földön nem keletkezett kár. A SZU-30-as kéthajtóműves, negyedik generációs nehéz vadászbombázó repülőgép, melyet az 1990-es évek közepén hoztak létre Oroszországban, a Szu-27 továbbfejlesztésével. 

Bombafenyegetés miatt ki kellett üríteni az Eiffel-tornyot

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.23. 14:37

Fotó: Julien Mattia / AFP/Anadolu Agency
A tornyot korábban is többször le kellett zárni.
Kiürítették szerdán délben az Eiffel-tornyot bombafenyegetés miatt – adta hírül a párizsi rendőrség. A francia főváros egyik legismertebb turisztikai nevezetességének kiürítését a tornyot üzemeltetők is megerősítették. A rendőrség lezárta a torony környékét, a közeli utcákat és a Szajnán a Trocadero térhez vezető hidat.  UPDATE:  Újranyitották szerda délután a párizsi Eiffel-tornyot a korábbi bombafenyegetést követően, miután a rendőrség nem talált semmilyen robbanószerkezetet - jelentette a Reuters hírügynökség. A rendőrség telefonon kapta a fenyegetést, ami miatt lezárta a francia főváros egyik legismertebb turisztikai nevezetességének környékét. 
A 131 éves Eiffel-tornyot naponta átlagosan 25 ezer turista keresi fel. Az idén azonban a koronavírus-járvány miatt számuk megcsappant, ráadásul a fémépítmény a kór fékezése végett csaknem két hónapig zárva volt, június 25-én nyitották meg újból. A tornyot már többször le kellett zárni korábban is öngyilkosságot tervezők és bombafenyegetések okán, vagy a személyzet sztrájkja miatt.