Előfizetés

Koronavírus: Győr-Moson-Sopron megyét is kockázatosnak nyilvánította Németország

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.23. 22:50
Berlin egyelőre külföldön szigorít, de otthon is szükség lehet rá
Fotó: Christophe Gateau / dpa Picture-Alliance via AFP
Észak-nyugati megyénk Csehország csaknem teljes területével, és az erdélyi Kovászna megyével szerepel egy listán.
Már nem csak Budapestről, hanem az egész Győr-Moson-Sopron megye területéről Németországba érkezőknek kell házi karanténba vonulniuk. A szerda este frissített német lista szerint ugyanis észak-nyugati megyénk is az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatos területnek minősül. Eddig csak a magyar főváros szerepelt a dokumentumban. A lista lényege, hogy az innen érkezőknek értesíteniük kell a németországi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírustesztet kell végeztetniük. Negatív lelet esetén a hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Október 1-jétől a karantént legkorábban az ötödik nap elteltével lehet feloldani negatív lelet esetén. A német listára egy sor régió és város felkerült, például Csehország csaknem teljes területe, és a Romániában, Erdély délkeleti részén fekvő Kovászna megye.

Fertőzésveszély-jelző alkalmazás

Németországhoz kapcsolódó hír az is, hogy tíz európai országban is bevezetik a szövetségi kormány megbízásából fejlesztett kontaktkövető okostelefon-alkalmazást, amely figyelmezteti használóját, ha fertőzésveszéllyel járó kapcsolatba került a koronavírus egy igazolt hordozójával. A Németországban száz napja bevezetett alkalmazás „sikertörténet”, már több mint 18 millió letöltésnél tart. Jens Spahn szövetségi egészségügy miniszter elmondta: a napokban készülnek el az új verzióval, amelyet októberben tíz partnerországban – Ausztria, Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Olaszország, Spanyolország – vezetnek be.

Terjed a kór Európa-szerte

Spanyolországban meghaladta a 31 ezret a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma – közölte szerdán a madridi egészségügyi minisztérium.  A tartományok jelentései alapján készült összefoglaló szerint az elmúlt egy napban 130-an, az utóbbi egy hét alatt pedig 517-en vesztették életüket. Az első, márciusban nyilvánosságra hozott haláleset óta 31 034-en hunytak el a kórban. Az igazolt fertőzöttek száma 24 óra alatt 4143-mal emelkedett, s meghaladta a 693 ezret. Ismét a madridi autonóm közösségben azonosították a legtöbb fertőzöttet (1290), majd Andalúzia (431) és Navarra (421) tartomány következik. Hollandiában szerdán ismét rekordszámú új fertőzöttet (2364) azonosítottak. A holland közegészségügyi szolgálat szerint Amszterdamban, Rotterdamban és Hágában a legmagasabb a fertőzöttek aránya. Az országban mintegy 102 ezer ember fertőződött meg eddig. Jaap Van Diesel, a közegészségügyi szolgálat igazgatója szerint azonban a valós számuk akár egymillió is lehet.  A kórházban ápoltak száma egy hét alatt megduplázódott, 420-ra nőtt, és további öt ember hunyt el a járványban. Mark Rutte kormányfő kedden bejelentette, hogy szigorúbb korlátozásokat vezetnek be Hollandia egyes régióiban.  Ezzel szemben a szomszédos Belgiumban Belgiumban 14-ről hét napra rövidül le a koronavírus-járvány miatti kötelező hatósági karantén ideje, a maszk utcai viselése pedig október elsejétől nem lesz kötelező.
Sophie Wilmes belga kormányfő
Fotó: POOL / OLIVIER HOSLET / BELGA via AFP
A belga biztonsági tanács szerdán enyhítette a járvány terjedését megelőzni hivatott korlátozásokat, az új fertőzöttek számának erőteljes emelkedése ellenére. A módosított szabályok értelmében jövő hónaptól a légzőszerveket elfedő maszk viselése csak zsúfolt helyeken, tömegközlekedési eszközökön, mozikban és színházakban szükséges. Sophie Wilmes kormányfő szerint ugyanis a járvány belgiumi harmadik hullámában arra teszik a hangsúlyt, hogy az élet hosszú távon újra visszakerüljön a normális kerékvágásba. Elismerte viszont, hogy a járványügyi helyzet igen kedvezőtlenül alakul. Belgiumban az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 1374 új fertőzöttet regisztráltak a hatóságok. Jelenleg 486 fertőzöttet kezelnek kórházban. Intenzív ápolásban 87-en részesülnék. A 11,5 millió lakosú országban eddig közel tízezren lettek a kór áldozatai.

Vízágyúkkal oszlatták Minszkben a rendőrök a Lukasenka ellen tüntetőket, többen megsérültek

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.23. 21:52
Oszlatás Minszkben 2020. szeptember 23-án
Fotó: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik/AFP
Adminisztratív eljárást rendelt el a belügy, miután titkosan, zárt ajtók mögött tett esküt a vitatott körülmények között megválasztott elnök.
Vízágyúkkal oszlatta szét a fehérorosz rendőrség szerda este Minszkben az Aljakszandr Lukasenka elnök aznapi váratlan beiktatása ellen tüntető tömeget. A vízágyúk bevetésekor többen megsérültek – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.     Külföldi tudósítók és szemtanúk elmondása szerint a főváros központjában, a Győzelem terén összegyűlt többezres tömeg oszlatásakor csuklyás rohamrendőrök többtucatnyi embert őrizetbe vettek, majd rabszállítókba tuszkoltak. A vízágyúk bevetését a fehérorosz belügyminisztérium minszki főosztályának szóvivője is megerősítette. Natalja Hanuszevics elmondta, hogy adminisztratív eljárás keretében legalább tíz embert őrizetbe vettek.
A 26 évi elnökség után a lemondását sürgető felszólításokról tudomást sem véve Lukasenka a törvények szerint előírt október 9-i dátum helyett már szerdán letetette a hivatali esküt. A szertartás általában fontos állami eseményként nagy nyilvánosságot kap, most zárt ajtók mögött történt, több száz ember jelenlétében. Külföldi vendégeket nem hívtak meg. Fehéroroszországban a vitatott tisztaságú augusztus 9-i elnökválasztás óta  tüntetnek, amelyen Lukasenkát hirdette ki hatodszor is győztesnek a központi választási bizottság, a szavazatok több mint 80 százalékával. Az ellenzék nem ismeri el Lukasenka győzelmét. Szerda este tiltakozók ezrei meneteltek az utcákon az ellenzék vörös-fehér zászlóival, az elhaladó autók szolidaritásuk jeleként dudáltak. Az egyik transzparensen az állt: 
„Ha 80 százaléka van, miért fél tőlünk?”

A tiltakozók korábban kezdtek el gyülekezni városszerte kisebb csoportokban. – „Szása, gyere ki, gratulálni akarunk” – skandálták egyesek az elnököt becézett keresztnevén szólítva.

Putyinnal, szemben a Nyugattal

Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov finoman elhatárolódott Aljakszandr Lukasenka újabb tüntetést kiváltó lépéséről. Kijelentette: a szerdai eskütétel a fehérorosz vezetés szuverén döntése volt. A Reuters hírügynökség megjegyezte, Lukasenka eddig a támogatója, Putyin segítségével tudott szembeszállni a tiltakozással. A mindössze 9,5 milliós lélekszámú Fehéroroszország Moszkva számára a NATO-val szembeni ütközőállamként, valamint kőolaj- és földgázszállításainak tranzitországaként fontos. A múlt heti orosz-fehérorosz csúcstalálkozón Putyin 1,5 milliárd dolláros hitelt nyújtott Lukasenkának, és a két ország Szláv Testvériség fedőnéven közös hadgyakorlatot tart. A hadgyakorlat részeként szerdán orosz ejtőernyősök érkeztek Fehéroroszországba.    Mindeközben az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat készít elő a választás lebonyolításában és az azt követő tüntetések elnyomásában részt vevő tisztségviselők ellen. Berlin pedig kijelentette, hogy demokratikus legitimitás híján nem ismeri el Lukasenkát az ország elnökének.

Tízezreken teszteli a hatékonynak mondott koronavírus-vakcináját az egyik nagy multicég

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.23. 20:11

Fotó: Johnson & Johnson
A Johnson & Johnson szerint, ha beválik az oltóanyag, azt egyszer elég lesz beadni, mert teljes védettséget ad.
 Harmadik, utolsó szakaszába lépett a Covid-19 elleni oltószerének tesztelésével a Johnson & Johnson – írta a New York Times nyomán a 444.hu. A kísérletekbe a gyógyszergyártó cég 60 ezer embert vonna be. Terveik szerint az év végéig kiderülhet, hogy hatékony és biztonságos-e a vakcina. Az amerikai központú multinacionális társaság valamelyest le van maradva az oltóanyag kifejlesztéséért folyó versenyben, más cégek már megkezdték a kísérletek utolsó fázisát. – A társaság vakcinájának viszont több előnye is lehet más oltószerekkel szemben. Egyrészt nem kell fagypont alatti hőmérsékleten tárolni, másrészt a tervek szerint már egy oltás is hatékony védelmet adna – írták.