Szijjártó Péter;Szekszárd;helikopter;VIP;Bodri Pincészet;

Hadházy Ákos fényképpel igazolná, hogy Szijjártó rendőrségi helikopterrel ugrott le Szekszárdra ebédelni, a tárca hallgat

A homályos fotót egy inkognitóját megőrizni kívánó szemtanú készítette, aki azt állítja, a külügyminiszter a Bodri borászatnál ebédelt fideszes politikusokkal és üzletemberekkel.

„A külgazdasági és külügyminiszter csak abban az esetben utazik helikopterrel, ha az a közfeladatok ellátásához elengedhetetlen” – magyarázkodott Hadházy Ákos független képviselő kérdésére Szijjártó Péter tárcája, amikor kiderült, hogy Szijjártó július 14-én rendőrségi helikopterrel utazott Pestről Őcsénybe, majd onnan szolgálati Mercedesével a 15 kilométerre lévő Tolnára, hogy részt vegyen egy kormányzati pr-eseményen.

Főnöke utazását Magyar Levente államtitkár azzal próbálta védeni: a külügyminiszternek annyira zsúfolt napja volt, hogy programjait csak így, helikopterrel, majd a lerendelt szolgálati Mercedessel tudta lebonyolítani.

Az „elengedhetetlen” helikopteres út verziójának azonban jócskán ellentmond egy szemtanú beszámolója, amit szintén Hadházy Ákos idézett. E szerint 

a rendőrségi helikopter még Őcsény előtt a szekszárdi Bodri borászat lóistállójának karámjában szállt le. „Az információ szerint a miniszter ezután fideszes politikusokkal és meghívott vendégekkel együtt elköltött egy ebédet a borászat elegáns Optimus éttermében”

"Az informátor képet is küldött a lovas karámban leszállt helikopterről” - írta a független képviselő. Hadházy két héttel ezelőtt kérdést is küldött a külügyminisztériumnak az ebéddel kapcsolatban, de egyelőre még nem kapott választ.

Az informátor által küldött kép homályos, de az azon látható helikopter valóban hasonlít a Szijjártót rendszeresen szállító MD-902-es típusú rendőrségi helikopterre. Arról pedig a TEOL Tolna megyei portál számolt be, hogy a külügyminiszter a kérdéses napon valóban járt Szekszárdon, ahol este megyei céges vezetőkkel tárgyalt.

Hadházy arra is kitér, hogy egy másik névtelenül nyilatkozó szemtanú a dunakeszi repülőtéren is látott „állami Mercedeseket”, amik a rendőrségi helikopterrel érkező Szijjártó Péterre vártak. Mint ismert, Szijjártó Dunakeszin lakik, egy megtakarításokból és családi segítséggel vásárolt, vételekor 167 millió forintba kerülő villában.

A reptéren készített fényképek még rosszabb minőségűek, mint az állítólagos szekszárdi fotó, így – bár azokon tényleg szolgálati jellegű luxusautók, és a rendőrségi helikopterre emlékeztető jármű látható – nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy tényleg a külügyminiszter kíséretéről van szó.

Az ügy kapcsán megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy kiderüljön, Szijjártó tényleg rendőrségi helikopterrel ugrott-e be ebédelni a szekszárdi étterembe, és ha igen, kikkel találkozott ott. 

Ha az eset megtörtént, ezeket az adatokat a minisztériumnak illene közölnie, hiszen ha "közfeladatok ellátásához elengedhetetlen" ebédről van szó, akkor a résztvevők névsora is nyilvános kellene legyen.

Egyúttal érdeklődtünk a dunakeszi helikopterezések valóságtartamáról és okairól is.

Járt mindenütt, helikopterről szó sincs

Megkeresésünkre válaszolt a külügyminisztérium, és bár kimondottan Szijjártó légi útjáról kérdeztük őket, rövid levelükben egyszer sem szerepelt a "helikopter" szó. 

„A Hadházy-féle álhírekkel szemben a valóság az, hogy július 14-én Szijjártó Péter előbb Budapesten bejelentette a Lidl 35 milliárd forintos beruházását, amely 400 új munkahelyet teremt, majd Budapesten hivatalos látogatásra, Dunakeszin pedig munkaebédre fogadta az osztrák, a cseh, a szlovák és a szlovén külügyminisztert, ezt követően Tolnára utazott, ahol bejelentette a Fastron Hungária Kft. 564 millió forintos beruházását, amely 217 munkahely megőrzését teszi lehetővé. Végül Szekszárdon egy munkavacsorán vett részt 10 Tolna megyei cég vezetőjével, tehát nem politikusokkal. Ezek a cégek 4,7 milliárd forintnyi beruházást fognak végrehajtani, és összesen 1139 munkahelyet védenek meg” - írták.

Hogy Szijjártó erre a munkavacsorára érkezett helikopterrel a Bodri pincészethez, arra sem tértek ki.