Előfizetés

Matolcsy: brutálisan indult az évtized

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.09.24. 12:47

Fotó: Népszava
Komoly kihívások előtt álla gazdaságpolitika a világ minden országában, de idehaza is - mondta Matolcsy György, jegybankelnök az online megtartott az 58. Közgazdász Vándorgyűlés nyitóelőadásban.
A Magyar Nemzeti Bank elnöke a csütörtöki beszédében nem tért ki arra a jelentős forintgyengülésre, amely az elmúlt napokban következett be, nem is a annyira a jelen, hanem a következő évtized kihívásairól beszélt. A jelenről annyit mondott, hogy az egész évtized nagyon durván indult, előbb a pandémiával, majd erős gazdasági visszaeséssel. Az MNB épp napokban frissítette gazdasági prognózisát eszerint, idén a magyar gazdaság 6,8-5,1 százalékkal csökkenhet. Komoly kihívások előtt állunk, gazdasági, pénzügyi és társadalmi értelemben – fogalmazott a jegybankelnök. A válságkezelés és a kilábalás mellett el kell indítani a fenntartható gazdasághoz vezető folyamatokat, és emellett a növekvő eladósodásra is választ kell találni – tette hozzá. Már az előző évtizedben is csúnyán halmozódtak, de a válságkezelés után óriásira dagadnak az államadósságok. Háborús időkön kívül nem láttunk még ilyen magas államadósságszintet - fogalmazott. Márpedig az eladósodás csak rövid idei nem okoz gondot a korábbi tapasztalatok szerint – ezért Matolcsy úgy látja: 2022-re vissza kell térni az egyensúlyi növekedési pályára Magyarországon. Ehhez a kormányok és a jegybankok stratégiai szövetségre lesz szükség, vagyis a jövőben e két félnek összehangolt gazdaságpolitikát kell folytatnia. Miközben a fenntarthatóságra kell törekedni: elöregszik a társadalom, ezt a problémát kezelni kell, ahogy a vagyoni jövedelmi egyenlőtlenségekkel is kezdeni kell valamit. A 2020-as években egyértelművé válik, hogy csak környezeti fenntarthatóság talaján állva a gazdaságpolitikát alakítani – mondta az MNB elnöke.  

Mióta Mészárosék megvették, ontja a nyereséget az alcsúti golfklub

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.24. 08:30
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A felcsúti milliárdos keze alatt kivirágzik ez a vállalkozás is.
Mészáros Lőrinc és felesége – akiknek azóta már elindult a válópere – 2019. április 2-án jutott hozzá a Golf & Country Máriavölgy Zrt.-hez az érdekeltségükbe tartozó Talentis Group Zrt.-n keresztül. Az alcsútdobozi golfpályákat és -klubot üzemeltető cég a frissen közzétett céges beszámoló alapján jó kezekbe került, hiszen egy évtizede már annak, hogy a tavalyihoz hasonlóan jó évet zárjon a Zrt. – írja az mfor.hu. A korábbi tulajdonos az OTP-vezér, Csányi Sándor fia, Csányi Attila volt. Az mfor azt írja, hogy 2008-ig visszamenőleg egyszer sem sikerült hasonlóan magas árbevételre szert tennie a cégnek. Értékesítésből származó árbevételként ugyanis a Mészáros-éra első tört évében (hiszen csak 9 hónap esik az új tulajdonosra 2019-ben) 483,1 milliót sikerült elkönyvelni.  Némileg emelkedtek az egyéb bevételek: 9,7 millió forint után 15,8 millió szerepel ezen a soron. A kiegészítő melléklet szerint több támogatás érkezett a Zrt.-hez tavaly, mint előtte; 2,6 millió után 8,1 millió forint. A kiadások is nőttek kissé tavaly. Anyagjellegűként 192,5 millió után 205,5 milliót számoltak el, személyi jellegűként pedig 64,7 millió után 69,4 milliót. A portál szerint utóbbi mögött a fizetések emelkedése állhat. Az átlagos statisztikai létszám ugyanis tavaly is maradt 24 fő, így az átlagos bruttó bér 377 ezerről 456 ezer fölé emelkedett.
Végeredményben 45,3 millió forintos tiszta nyereség maradt a Máriavölgy Zrt.-ben.

A portál emlékeztetett arra, hogy nemcsak a golfklub cserélt gazdát 2019. április első napjaiban, de Csányi Attila eladta a földterületek birtokló PSU Kft.-t is. A vevő pedig nem más volt, mint Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző.

365,57 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.24. 08:18
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon csütörtök reggelre.
Az euró 365,57 forintra erősödött a szerda kora esti 364,94 forintról. 
A frank jegyzése 338,60 forintról 339,72 forintra emelkedett, a dollár pedig 312,39 forintról 313,63 forintra drágult.
Az euró gyengült a dollárral szemben, szerda kora este 1,1682 dolláron, csütörtökön reggel 1,1654 dolláron állt.