Előfizetés

Orbán: addig nem lesz áttörés, amíg el nem fogadják a magyar javaslatot

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.09.24. 15:45

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fis / MTI
A magyar miniszterelnök nem támogatja az Európai Bizottság menekültügy megoldását célzó friss tervezetét, hiába ejtették a kötelező kvótákat.
Véget vetett a találgatásoknak Orbán Viktor, amikor csütörtökön Brüsszelben bejelentette, hogy nem elégítik ki a magyar várakozásokat az EU migrációs politikájának reformjára vonatkozó friss uniós javaslatok. A kormányfő szerint az előterjesztéssel az a fő probléma, hogy az Európai Bizottság “menedzselni” akarja a migrációt, míg Magyarország megállítani. A javaslat “tónusa jó”, de addig nem lesz áttörés, amíg el nem fogadják a magyar javaslatot, miszerint senki sem léphet be engedély nélkül Európa területére - fogalmazott Orbán azt követően, hogy cseh és lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki társaságában tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. A három politikus a találkozót követően Lengyelország EU melletti Állandó Képviseletén tartott sajtótájékoztatót, amelyen a brüsszeli magyar tudósítók közül csak a kormánypárti média képviselői lehettek jelen, kérdést azonban sem magyar, sem külföldi újságírók nem tehettek fel. Az Európai Bizottság szóvivőjének tájékoztatása szerint von der Leyen és a közép-európai kormányfők megbeszélésén a migrációs javaslatcsomag mellett szóba került az EU következő költségvetésének és járvány utáni helyreállítási alapjának az elfogadása, a válság következményeinek a leküzdése valamint a büdzsét a jogállam tiszteletben tartásához kötő rendelettervezet sorsa. Ez utóbbiról Dana Spinant csak annyit jegyzett meg, hogy von der Leyen szerint most a kormányok képviselőiből álló EU Tanácson a sor, hogy kidolgozza az álláspontját. 
Uniós diplomáciai források lapunkat arról tájékoztatták ezzel kapcsolatban, hogy jelenleg a német soros EU-elnökség egyeztet a tagállamokkal, és teljesen bizonytalan, hogy mikor készül el a kompromisszumos javaslata. A huszonhetek megosztottak a jogszabálytervezettel kapcsolatban: a magyarok és a lengyelek már bejelentették komoly fenntartásaikat, a járvány által leginkább sújtott országok meg gyorsan szeretnének pénzt, és emiatt ejtenék a huzavonát a jogállami feltételrendszerről. A bizottsági szóvivő kérdésünkre adott válaszából kiderült az is, hogy a brüsszeli találkozón von der Leyen nem fejezte ki aggodalmait egyik vendégének sem a jogállam megsértésének kockázatai miatt: “Az Európai Bizottság hamarosan közzéteszi a jogállam helyzetét értékelő országjelentéseit, amelyekben lehetősége lesz kifejteni az álláspontját” - hangzott a válasz.

Iványiéknál egyelőre nem kapcsolják ki a gázt - egy gyülekezet pedig Orbán Viktortól kapott bort is felajánlott támogatásként

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.09.24. 15:26

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Jövő tavaszig mégis marad a szolgáltatás azokban a szociális és más intézményekben, amelyeket eddig a gáz elzárásával fenyegettek.
A Nemzeti Közművek „egyoldalú nyilatkozatban” vállalta, hogy egyelőre nem kapcsolja ki a gázszolgáltatást intézményeinkben – jelentette be Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője csütörtök délután, a józsefvárosi Dankó utcában tartott tájékoztatóján. A lelkész elmondása szerint a „kikapcsolási moratórium” jövő áprilisig érvényes: akkor majd leülnek és áttekintik a helyzetet. A közművek a gazdasági körülményekkel, a járvánnyal és a szóban forgó intézmények szerepvállalásával indokolta a gesztust. Iványi Gábor hangsúlyozta, hogy felekezet sok politikai küzdelem után 1981-ben nyert el a bevett és elismert egyházi státuszt, amelytől a Fidesz-KDNP jogsértő módon megfosztotta. Pénzügyi gondjaik ebből fakadnak: az állam 6 milliárd forinttal tartozik nekik. Ónodi István gazdasági igazgató korábban azt mondta a Népszavának: a közüzemi elmaradás mértéke országosan mintegy 100 millió, a Dankó utcai intézmények esetében 30 millió – összesen tehát 130 millió – forint. A járulékos költségekkel együtt azonban az összeg ennél jóval több is lehet. Iványi Gábor most mintegy 200 milliós tartozást említett. A veszélybe került intézmények számára – magánszemélyek, civil szervezetek, pártok, önkormányzatok, vallási csoportok és felekezetek részéről – indult gyűjtés. Eddig több mint 60 millió jött össze. Az egyik református gyülekezet a pénzadományon túl két üveg bort is felajánlott, amit korábban Orbán Viktor miniszterelnöktől kapott. A gáz kikapcsolásának megakadályozására létrejött "civil őrség" - biztos, ami biztos - marad a Dankó utcában. 

Online etikus vezetőképzést tart a Domokos László vezette Állami Számvevőszék

B. V.
Publikálás dátuma
2020.09.24. 14:59

Fotó: Népszava
Igen, az az ÁSZ.
Ingyenes, online etikus vezetőképzés kezdődött csütörtökön a nevelési és szociális közfeladatokat ellátó, nem állami intézményfenntartók, illetve intézmények vezetői számára – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az MTI-vel. A közlemény szerint az ÁSZ ingyenes közpénzügyi vezetőképzésén már több mint 200, közpénzből gazdálkodó szervezet első számú vezetője vett részt. A közpénzügyi vezetőképzés célja a tudásmegosztás, a számvevőszék által az ellenőrzés során tapasztaltak – és különösen a jó gyakorlatok – terjesztése, valamint a közpénzügyi és vezetői ismeretek fejlesztése a közpénzügyi rendszer szervezetei körében. – A sorrendben már tizenharmadik képzésen 19 nevelési és szociális feladatokat ellátó intézményfenntartó, illetve intézmény vezetője vesz részt – tették hozzá. Az öthetes távoktatás képzési tematikáját az ÁSZ – a Miskolci Egyetem Vezetéstudományi Intézetével együttműködve – úgy alakította ki, hogy kifejezetten az egyes szervezetek és intézmények, illetve fenntartók vezetői részére nyújtson hasznos ismereteket.  A hír azért megmosolyogtató, mivel az ÁSZ rendre az ellenzéki pártok gazdálkodásában talál problémákat, de nem így a Fidesz és KDNP esetében. Nemrég pedig a kormány által egy mozdulattal alapítványi fenntartásba áttolt Színház- és Filmművészeti Egyetemnél tárta fel a szervezet, hogy az SZFE gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért a közpénzek szabályszerű felhasználása és a közvagyon védelme érdekében indokolt lehet megfontolni az SZFE közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását.
Arról sem feltétlenül az etika jut eszünkbe, amikor a milliós állami fizetésén tengődő ÁSZ-elnök, Domokos László áprilisban azt magyarázta segítőkészen, hogy a családoknak meg kellene tanulniuk spórolni a járvány idején.