Előfizetés

Iványiéknál egyelőre nem kapcsolják ki a gázt - egy gyülekezet pedig Orbán Viktortól kapott bort is felajánlott támogatásként

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.09.24. 15:26

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Jövő tavaszig mégis marad a szolgáltatás azokban a szociális és más intézményekben, amelyeket eddig a gáz elzárásával fenyegettek.
A Nemzeti Közművek „egyoldalú nyilatkozatban” vállalta, hogy egyelőre nem kapcsolja ki a gázszolgáltatást intézményeinkben – jelentette be Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője csütörtök délután, a józsefvárosi Dankó utcában tartott tájékoztatóján. A lelkész elmondása szerint a „kikapcsolási moratórium” jövő áprilisig érvényes: akkor majd leülnek és áttekintik a helyzetet. A közművek a gazdasági körülményekkel, a járvánnyal és a szóban forgó intézmények szerepvállalásával indokolta a gesztust. Iványi Gábor hangsúlyozta, hogy felekezet sok politikai küzdelem után 1981-ben nyert el a bevett és elismert egyházi státuszt, amelytől a Fidesz-KDNP jogsértő módon megfosztotta. Pénzügyi gondjaik ebből fakadnak: az állam 6 milliárd forinttal tartozik nekik. Ónodi István gazdasági igazgató korábban azt mondta a Népszavának: a közüzemi elmaradás mértéke országosan mintegy 100 millió, a Dankó utcai intézmények esetében 30 millió – összesen tehát 130 millió – forint. A járulékos költségekkel együtt azonban az összeg ennél jóval több is lehet. Iványi Gábor most mintegy 200 milliós tartozást említett. A veszélybe került intézmények számára – magánszemélyek, civil szervezetek, pártok, önkormányzatok, vallási csoportok és felekezetek részéről – indult gyűjtés. Eddig több mint 60 millió jött össze. Az egyik református gyülekezet a pénzadományon túl két üveg bort is felajánlott, amit korábban Orbán Viktor miniszterelnöktől kapott. A gáz kikapcsolásának megakadályozására létrejött "civil őrség" - biztos, ami biztos - marad a Dankó utcában. 

Online etikus vezetőképzést tart a Domokos László vezette Állami Számvevőszék

B. V.
Publikálás dátuma
2020.09.24. 14:59

Fotó: Népszava
Igen, az az ÁSZ.
Ingyenes, online etikus vezetőképzés kezdődött csütörtökön a nevelési és szociális közfeladatokat ellátó, nem állami intézményfenntartók, illetve intézmények vezetői számára – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az MTI-vel. A közlemény szerint az ÁSZ ingyenes közpénzügyi vezetőképzésén már több mint 200, közpénzből gazdálkodó szervezet első számú vezetője vett részt. A közpénzügyi vezetőképzés célja a tudásmegosztás, a számvevőszék által az ellenőrzés során tapasztaltak – és különösen a jó gyakorlatok – terjesztése, valamint a közpénzügyi és vezetői ismeretek fejlesztése a közpénzügyi rendszer szervezetei körében. – A sorrendben már tizenharmadik képzésen 19 nevelési és szociális feladatokat ellátó intézményfenntartó, illetve intézmény vezetője vesz részt – tették hozzá. Az öthetes távoktatás képzési tematikáját az ÁSZ – a Miskolci Egyetem Vezetéstudományi Intézetével együttműködve – úgy alakította ki, hogy kifejezetten az egyes szervezetek és intézmények, illetve fenntartók vezetői részére nyújtson hasznos ismereteket.  A hír azért megmosolyogtató, mivel az ÁSZ rendre az ellenzéki pártok gazdálkodásában talál problémákat, de nem így a Fidesz és KDNP esetében. Nemrég pedig a kormány által egy mozdulattal alapítványi fenntartásba áttolt Színház- és Filmművészeti Egyetemnél tárta fel a szervezet, hogy az SZFE gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért a közpénzek szabályszerű felhasználása és a közvagyon védelme érdekében indokolt lehet megfontolni az SZFE közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását.
Arról sem feltétlenül az etika jut eszünkbe, amikor a milliós állami fizetésén tengődő ÁSZ-elnök, Domokos László áprilisban azt magyarázta segítőkészen, hogy a családoknak meg kellene tanulniuk spórolni a járvány idején.

Hadházy Ákos fényképpel igazolná, hogy Szijjártó rendőrségi helikopterrel ugrott le Szekszárdra ebédelni, a tárca hallgat

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.24. 13:47

Fotó: Donat Kekesi / Szijjártó Péter Facebook oldala
A homályos fotót egy inkognitóját megőrizni kívánó szemtanú készítette, aki azt állítja, a külügyminiszter a Bodri borászatnál ebédelt fideszes politikusokkal és üzletemberekkel.
„A külgazdasági és külügyminiszter csak abban az esetben utazik helikopterrel, ha az a közfeladatok ellátásához elengedhetetlen” – magyarázkodott Hadházy Ákos független képviselő kérdésére Szijjártó Péter tárcája, amikor kiderült, hogy Szijjártó július 14-én rendőrségi helikopterrel utazott Pestről Őcsénybe, majd onnan szolgálati Mercedesével a 15 kilométerre lévő Tolnára, hogy részt vegyen egy kormányzati pr-eseményen. Főnöke utazását Magyar Levente államtitkár azzal próbálta védeni: a külügyminiszternek annyira zsúfolt napja volt, hogy programjait csak így, helikopterrel, majd a lerendelt szolgálati Mercedessel tudta lebonyolítani.
Az „elengedhetetlen” helikopteres út verziójának azonban jócskán ellentmond egy szemtanú beszámolója, amit szintén Hadházy Ákos idézett. E szerint 
a rendőrségi helikopter még Őcsény előtt a szekszárdi Bodri borászat lóistállójának karámjában szállt le. „Az információ szerint a miniszter ezután fideszes politikusokkal és meghívott vendégekkel együtt elköltött egy ebédet a borászat elegáns Optimus éttermében”

"Az informátor képet is küldött a lovas karámban leszállt helikopterről” - írta a független képviselő. Hadházy két héttel ezelőtt kérdést is küldött a külügyminisztériumnak az ebéddel kapcsolatban, de egyelőre még nem kapott választ.
Az informátor által küldött kép homályos, de az azon látható helikopter valóban hasonlít a Szijjártót rendszeresen szállító MD-902-es típusú rendőrségi helikopterre. Arról pedig a TEOL Tolna megyei portál számolt be, hogy a külügyminiszter a kérdéses napon valóban járt Szekszárdon, ahol este megyei céges vezetőkkel tárgyalt.
Hadházy arra is kitér, hogy egy másik névtelenül nyilatkozó szemtanú a dunakeszi repülőtéren is látott „állami Mercedeseket”, amik a rendőrségi helikopterrel érkező Szijjártó Péterre vártak. Mint ismert, Szijjártó Dunakeszin lakik, egy megtakarításokból és családi segítséggel vásárolt, vételekor 167 millió forintba kerülő villában. A reptéren készített fényképek még rosszabb minőségűek, mint az állítólagos szekszárdi fotó, így – bár azokon tényleg szolgálati jellegű luxusautók, és a rendőrségi helikopterre emlékeztető jármű látható – nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy tényleg a külügyminiszter kíséretéről van szó.
Az ügy kapcsán megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy kiderüljön, Szijjártó tényleg rendőrségi helikopterrel ugrott-e be ebédelni a szekszárdi étterembe, és ha igen, kikkel találkozott ott. 
Ha az eset megtörtént, ezeket az adatokat a minisztériumnak illene közölnie, hiszen ha "közfeladatok ellátásához elengedhetetlen" ebédről van szó, akkor a résztvevők névsora is nyilvános kellene legyen.

Egyúttal érdeklődtünk a dunakeszi helikopterezések valóságtartamáról és okairól is.

Járt mindenütt, helikopterről szó sincs

Megkeresésünkre válaszolt a külügyminisztérium, és bár kimondottan Szijjártó légi útjáról kérdeztük őket, rövid levelükben egyszer sem szerepelt a "helikopter" szó.  „A Hadházy-féle álhírekkel szemben a valóság az, hogy július 14-én Szijjártó Péter előbb Budapesten bejelentette a Lidl 35 milliárd forintos beruházását, amely 400 új munkahelyet teremt, majd Budapesten hivatalos látogatásra, Dunakeszin pedig munkaebédre fogadta az osztrák, a cseh, a szlovák és a szlovén külügyminisztert, ezt követően Tolnára utazott, ahol bejelentette a Fastron Hungária Kft. 564 millió forintos beruházását, amely 217 munkahely megőrzését teszi lehetővé. Végül Szekszárdon egy munkavacsorán vett részt 10 Tolna megyei cég vezetőjével, tehát nem politikusokkal. Ezek a cégek 4,7 milliárd forintnyi beruházást fognak végrehajtani, és összesen 1139 munkahelyet védenek meg” - írták. Hogy Szijjártó erre a munkavacsorára érkezett helikopterrel a Bodri pincészethez, arra sem tértek ki.