Előfizetés

Egy 12 éves diák az online tanórák réme Romániában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.24. 16:49
Online oktatás egy bukaresti iskolában
Fotó: ANDREI PUNGOVSCHI / AFP
Többezer fős csapata random trollkodja szét a tanítási órákat.
A távoktatás egyik káros mellékhatása ütötte fel a fejét Romániában:
egy Oroszlánok klánja nevű, több ezer diákot tömörítő csoport zavarja meg rendszeresen a tanórákat. Káromkodnak, szidják a tanárokat és más diákokat, gyakorlatilag ellehetetlenítve az oktatást

- írja helyi sajtójelentésekre hivatkozva a Főtér. Megjegyzik, nem hekkerekről van szó, hanem olyan diákokról, akik unatkoznak az órákon és remek mulatságnak gondolják, ha bandákba tömörülnek és úgy trollkodnak.  A Discord nevű csevegőplatformon közel hétezer tagja van már a csoportnak, amelyben bárki beteheti aktuális órája Zoom-linkjét. Ennek birtokában – beállítástól függően – a trollkodók fiktív fiókokból könnyen beléphetnek a virtuális tanterembe, beleszólhatnak a pedagógus mondandójába, láthatják a többi diákot. Az akció mögött egy 12-13 év körüli fiú, Valentin áll, aki tavasszal alapította a csoportot, aki Zoom nevű videochat programban talált egy biztonsági rést, amit így használ ki. 
A YouTube-csatornát, ahol nyilvánosságra hozták a megzavart órák felvételeit, időközben szexuális tartalom miatt megszüntették, de Valentin máris toborozza a követőket az új csatornájára.

Már a rendőrség is nyomoz az ügyben, miután egy pedagógus bejelentést tett az ügyben. A Zoom-alkalmazás használatától világszerte eltanácsolnak mindenkit, mivel komoly biztonsági rések találhatók a programban. Egy ilyet már Magyarországon is kihasználtak: a Népszava is beszámolt arról az esetről, amelyben az egyik budapesti általános iskola és gimnázium élő, online tanévzárója zajlott ugyancsak a Zoom nevű alkalmazáson keresztül, amikor megjelent a főképernyőn egy önkielégítést végző, arcát eltakaró férfi. A jelenetet több százan is láthatták, tanárok, szülők és diákok egyaránt.

Legyőzte a koronavírust a világ egykor legsúlyosabb embere

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.24. 15:01

Fotó: HECTOR GUERRERO / AFP
A mexikói férfi a majdnem 400 kilós fogyása ellenére is a fokozottan veszélyeztetettek közé tartozik, a felgyógyulása kivételes csodának számít.
Felépült a Covid-19-betegségből a világ egykor legsúlyosabb embereként számon tartott mexikói férfi, aki gyógyulását a sokéves diétával, tornával és gyomorszűkítő műtéttel elért súlycsökkenésnek tulajdonítja. Juan Pedro Franco 595 kilós súlyával 2017-ben került be a Guinness Világrekordok könyvébe, mint a legsúlyosabb ember. A 36 éves férfi ma 208 kilót nyom, de cukorbetegsége, magas vérnyomása és krónikus tüdőbetegsége miatt megviselt szervezete nehezen küzdött meg a koronavírussal.
"Nagyon agresszív betegség. Fájt a fejem, a testem, nehézlégzéssel és lázzal küzdöttem. Abba a csoportba tartozom, amely számára nagyon kockázatos ez a betegség" – mondta Franco, aki Aguascalientesben él.
Fogyóban a világ legsúlyosabb embere
Fotó: ULISES RUIZ / AFP or licensors
Jose Antonio Castaneda, a Francót extrém elhízottsága miatt kezelő orvoscsoport vezetője elmondta, hogy a cukorbetegséggel, magas vérnyomással és szívbetegséggel küzdő páciensek sokkal érzékenyebbek a súlyos komplikációkra. "A túlélési esélyük nagyon csekély" – tette hozzá. Franco esete kivétel. A férfi, akinek 66 éves édesanyja Covid-19-betegségben halt meg, úgy vélte, hogy az elhízás elleni kezelés - beleértve a műtétet - segítette hozzá, hogy túlélje a Covid-19-et.
Mexikó a negyedik helyen áll a világban a Covid-19-betegségben elhunytak számát tekintve. A mexikói gyerekek a legnagyobb arányban elhízottak a világon, a felnőtt lakosságot tekintve pedig a második legnagyobb arányú az elhízottság. A Covid-19-ben elhunyt több mint 74 ezer mexikói negyede túlsúlyos volt. Az elhunytak közül sokan szenvedtek valamilyen krónikus betegségben, például magasvérnyomásban, cukorbetegségben, illetve voltak elhízottak.

Ultraforró, Neptunuszhoz hasonló bolygót fedeztek fel

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.24. 14:31

Fotó: Ricardo Ramirez / University of Chile
A planétán egy év csak 19 óráig tart, és több mint 1700 Celsius-fok van.
Az első ultraforró Neptunusz-szerű bolygót fedezte fel egy nemzetközi csillagászokból álló kutatócsoport, amely eredményeit a Nature Astronomy című folyóiratban publikálta. Az LTT 9779b jelű planéta olyan közel kering a csillagjához (LTT 9779), hogy egy év mindössze 19 óráig tart és a bolygón uralkodó hőmérséklet több mint 1700 Celsius-fok – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
A bolygó hasonló sűrűségű, mint a Neptunusz, de kétszer nehezebb és valamivel nagyobb is nála. Az LTT 9779b-nek nagyjából a Föld tömegének 28-szorosával egyenlő súlyú, hatalmas magja lehet, és olyan légköre, amely a planéta tömegének nagyjából 9 százalékát teszi ki.
A rendszer maga kétmillió éves, vagyis nagyjából feleannyi, mint a Nap. Az erős sugárzás miatt egy Neptunusz-szerű bolygónál valószínűtlen, hogy ilyen sokáig megtartsa a légkörét, ami azzal az érdekes kérdéssel állítja szembe a kutatókat, hogy miként létezhet.
Az LTT 9779 egy Napszerű csillag a Földtől 260 fényévnyire, ami csillagászati léptékkel csupán egy kőhajításnak számít. Fémekben rendkívül gazdag, kétszer annyi vas van a légkörében, mint a Napnak. Ez azt jelenti, hogy a most felfedezett planéta eredetileg egy jóval nagyobb gázóriás lehetett, mivel azok elsősorban a vasban leginkább bővelkedő csillagok szomszédságában alakulnak ki. 
A bolygó létezésére utaló első adatokat az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Naprendszeren kívüli bolygókat kutató űrszondája, a TESS szolgáltatta, majd a szakemberek Chilében lévő teleszkópokat használva erősítették meg a felfedezést.
Mivel a bolygó a jelek szerint jelentős légkörrel rendelkezik és egy viszonylag fényes csillag körül kering, a tanulmányozása segíthet megoldani az ilyen típusú planéták keletkezésével, fejlődésével és összetételével kapcsolatos rejtélyek egy részét.