Előfizetés

„Hallgatók nélkül nincs oktatás” - üzenték a színművészetis diákok a kuratóriumnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.26. 09:18
A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói sajtótájékoztatója, 2020. szeptember 3-án
Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Hiába talált a Vidnyánszky-féle vezetés új helyszínt, a hallgatók maradnak az elfoglalt egyetemen.
„Értelmetlennek látunk egy külső helyszínen megvalósuló alternatív oktatást, valamint fizikai képtelenségnek tűnik részt vennünk benne” – írta a hvg.hu-nak küldött válaszában a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Kommunikációjának részéről Szurdi Panni. Az egyetemfoglalók képviseletében hozzáteszi: „Ha akarnánk sem lehetnénk egyszerre két helyen. Hallgatók nélkül nincs oktatás, a hallgatók pedig itt vannak a Vas utcában.” Mint mondja, az SZFE szeptember 14-én elkezdte a félévet: „a tanköztársaság keretén belül, az elfoglalt épületben a blokád szervezése mellett tanórák és kurzusok zajlanak”.
Lajos Tamás, az SZFE új kuratóriumának egyik tagja csütörtökön az ATV Híradójának nyilatkozva mondta el, hogy az oktatáshoz megvan a helyszín és megvannak a tanárok is, arra utalva, hogy az egyetem Vas utcai épületébe a hallgatók feltehetően nem engednék őket be. Lajos kitért arra is, hogy az október elsejével sztrájkra készülő tanárok követelései szerinte politikai követelések, mert a kuratórium a magyar jogszabályok által adott és megengedett keretek között vont magához jogokat. Mint lapunk is megírta, a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium bekérte a sztrájkban résztvevő egyetemi dolgozók névsorát. A sztrájkbizottság tagjai emiatt bejelentést tesznek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál - úgy gondolják,  már az adatok kikérése is jogszerűtlen, emiatt pedig nem volt jogalapja az adatok átadásának.

SZFE: A kuratórium bekérte a sztrájkoló dolgozók listáját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.25. 21:29

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A sztrájkbizottság tagjai emiatt bejelentést tesznek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.
A mai napon a Színház- és Filmművészeti Egyetem sztrájkbizottsága a harmadik tárgyalást folytatta le. Megegyezés a mai napon sem született – jelentette be az SZFE Facebook-oldalán. Az egyetem dolgozói csütörtökön két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak, amely alatt az Ódry Színpadon az SZFE mellett kiálló nyilatkozatokat olvasták fel. 
„Ma reggel a fenntartó kuratórium az egyetem kancellárjától bekérte a figyelmeztető sztrájkban résztvevők név szerinti listáját”

– írták a bejegyzésben.

A sztrájkbizottság nem értett egyet azzal, hogy a listát a munkáltatón kívül bárkinek kiadják. Ezért kérték a kancellárt, hogy ezt a tényt jelezze a kuratórium felé, és hívja fel a figyelmüket arra, hogy ezek az adatok kizárólag a bérszámfejtés céljaira használhatók fel, amit nem a kuratórium végez, a bérszámfejtés után pedig törölni kell az adatokat, ugyanis a törvény szerint nem tárolhatóak. A bejegyzést azzal zárták, hogy a sztrájkbizottság tagjai bejelentést tesznek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Úgy vélik, már az adatok kikérése is jogszerűtlen, emiatt pedig nem volt jogalapja az adatok átadásának.
Az SZFE dolgozói azért fordultak sztrájkkövetelésekkel a kormányhoz, mert álláspontjuk szerint az intézmény fenntartójának kijelölt alapítvány által megszövegezett alapító okirat és az új szervezeti és működési szabályzat is sérti a munkavállalók érdekeit. A dolgozók mellett a hallgatók is tiltakoznak az ellen, hogy  szeptember elejétől az egyetem fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány, az intézmény kuratóriuma élére pedig Vidnyánszky Attila került. Emiatt lemondott az egyetem vezetése, az oktatók egymás után hagyják ott az intézményt, a diákok pedig elsejére virradóra elfoglalták az épületet. A hallgatók hétfőn bejelentették, hogy panaszbeadványt nyújtanak be az alapvető jogok biztosához és az oktatási jogok biztosához, mert úgy érzik, a fenntartói intézkedések egyértelműen sértik autonómiájukat.

Dörner György szerint nem tudják a szakmát azok, akik a színművészetin végeznek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.25. 18:21

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A szakma szerinte az általa vezetett Újszínházat is jelenti.
Nem jók a színművészetiről kikerülő végzősök

- erről beszélt a Magyar Hírlapnak adott interjújában Dörner György. Az Újszínház vezetője szerint azért nem tudják a szakmát, mert az a képzésük során folyamatosan sérült. A "nemtudást" nem lehet részekre bontani. "Nem tudja és kész" - jelentette ki határozottan.  "A jelenle­gi oktatók úgy gondolják, hogy a színház egyfajta kell, hogy legyen. De szerintem alapvetően nem ők a magyar színházi szakma, hanem például a Nemzeti Színház vagy a Soproni Petőfi Színház vagy a Kecskeméti Katona József Színház vagy az Újszínház…" - fogalmazott.  Ugyanakkor azt nem tudta megjósolni, merre mennek a dolgok az egyetemen, mivel "azt sem tudom, hogy a filmes tanszakon mi van, de abban biztos vagyok, hogy aki színész akar lenni, az színész lesz." Dörner György később szerencsére megmagyarázza, mit tart ő maga szakmaiságnak.
"Magyar szerzők műveit előadni, ez az én munkám."

Megjegyzi, aki nem jár színházba, az nem is tudja, mit kell az egyetemen átalakítani. "A legtöbb ember nem foglalkozik ezzel. Vihar a biliben az egész."