sztrájk;Vidnyánszky Attila;kuratórium;Színház- és Filmművészeti Egyetem;SZFE;

2020-09-26 09:18:17

„Hallgatók nélkül nincs oktatás” - üzenték a színművészetis diákok a kuratóriumnak

Hiába talált a Vidnyánszky-féle vezetés új helyszínt, a hallgatók maradnak az elfoglalt egyetemen.

„Értelmetlennek látunk egy külső helyszínen megvalósuló alternatív oktatást, valamint fizikai képtelenségnek tűnik részt vennünk benne” – írta a hvg.hu-nak küldött válaszában a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Kommunikációjának részéről Szurdi Panni.

Az egyetemfoglalók képviseletében hozzáteszi: „Ha akarnánk sem lehetnénk egyszerre két helyen. Hallgatók nélkül nincs oktatás, a hallgatók pedig itt vannak a Vas utcában.” Mint mondja, az SZFE szeptember 14-én elkezdte a félévet: „a tanköztársaság keretén belül, az elfoglalt épületben a blokád szervezése mellett tanórák és kurzusok zajlanak”.

Lajos Tamás, az SZFE új kuratóriumának egyik tagja csütörtökön az ATV Híradójának nyilatkozva mondta el, hogy az oktatáshoz megvan a helyszín és megvannak a tanárok is, arra utalva, hogy az egyetem Vas utcai épületébe a hallgatók feltehetően nem engednék őket be. Lajos kitért arra is, hogy az október elsejével sztrájkra készülő tanárok követelései szerinte politikai követelések, mert a kuratórium a magyar jogszabályok által adott és megengedett keretek között vont magához jogokat.

Mint lapunk is megírta, a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium bekérte a sztrájkban résztvevő egyetemi dolgozók névsorát. A sztrájkbizottság tagjai emiatt bejelentést tesznek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál - úgy gondolják,  már az adatok kikérése is jogszerűtlen, emiatt pedig nem volt jogalapja az adatok átadásának.