Előfizetés

Kijárási tilalmat vezetnek be három montenegrói városban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.27. 11:44

Fotó: Milos Vujovic / Anadolu Agency/AFP
Emellett bezárták a vendéglátóhelyeket, és megtiltották a családi és baráti látogatásokat is, egy-egy lakásban csak az adott család tagjai tartózkodhatnak.
A rossz járványügyi mutatók miatt hétfőtől éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Montenegró három városában, Niksicben, Beranében és Andrijevicán. A helyi sajtó beszámolója szerint a kijárási tilalom 22 és reggel 5 óra között lesz érvényben mindennap mindaddig, amíg nem javul a járványhelyzet az adott településen. Emellett bezárták a vendéglátóhelyeket, és megtiltották a családi és baráti látogatásokat is, egy-egy lakásban csak az adott család tagjai tartózkodhatnak. A Nyugat-Balkánon szombatról vasárnapra 725-tel nőtt az igazolt fertőzöttek és 13-mal a halálos áldozatok száma. Vasárnapra a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 74-gyel 33 ezer 312-re, Koszovóban 46-tal 15 ezer 417-re, Észak-Macedóniában 137-tel 17 ezer 483-ra, Montenegróban 235-tel 9709-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 233-mal 26 ezer 794-re emelkedett. Szerbiában az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozata a betegségnek, így a halottak száma 746 maradt, Koszovóban viszont kettővel 622-re, Észak-Macedóniában eggyel 722-re, Montenegróban hárommal 158-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig héttel 819-re emelkedett a halottak száma.

Tragédia Pakisztánban: tizenhárman égtek halálra egy kisbuszban a Karacsiba vezető autóúton

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.27. 10:48
A kiégett kisbusz. Az elszenesedett áldozatokat csak dns-teszttel azonosíthatják
Fotó: RIZWAN TABASSUM / AFP
Öten, köztük egy egyéves gyerek, túlélték a balesetet.
Felborult, és kigyulladt egy kisbusz helyi idő szerint szombat éjjel Pakisztánban; az utasok közül tizenhárom ember életét vesztette – közölte a helyi rendőrség. Öten, köztük egy egyéves gyerek, túlélték a balesetet, amely a Karacsi kikötővárosba bevezető autóúton történt. A kisbusz egy másik járműről kilógó tárgynak ütközött, ezután borult az árokba, és hamar lángba borult. Miután eloltották a tüzet, tizenhárom elszenesedett holttestet találtak a kocsiban. Az áldozatok személyazonosságát csak DNS-teszttel fogják tudni megállapítani. Pakisztánban gyakoriak az efféle balesetek, mert az autósok nagyon sokszor figyelmen kívül hagyják a biztonsági előírásokat és a KRESZ-szabályokat, emellett az utak állapota is rendkívül rossz.

Lezuhant ukrán katonai gép: 26-ra nőtt a halálos áldozatok száma

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.27. 10:47

Fotó: Stringer / Sputnik/AFP
Bár a pilóta valóban gyakorlott volt, egy hajtóművel is képes lett volna baj nélkül landolni, még a látási viszonyok sem voltak rosszak, széllökések is alig, a kadétokat szállító ukrán katonai An-26-os szállítógép mégis a földbe csapódott és kigyulladt Harkiv megyében - egyelőre ennyit tudtak mondani a sajtónak szombaton Kijevben az ukrán kormány tagjai.
A katasztrófamentők két újabb halálos áldozatot találtak a lezuhanás helye környékét átvizsgálva, így számuk 26-ra nőtt.       Andrij Taran védelmi miniszter és Anton Gerascsenko belügyminiszter-helyettes egyaránt jelezte, hogy egyelőre még folyik a feketedoboz vizsgálata, annak alapján látnak majd világosabban a pénteki tragédia részleteit és okait illetően.
A baleset leszállás közben történt Csuhujiv (oroszul Csugujev) városa mellett. A gép a Kijevet Harkivval összekötő országút szélén csapódott földbe, majd lángra lobbant. A személyzeten kívül az ukrán légierő harkivi egyetemének kadétjai voltak a gépen. A szerencsétlenség után közvetlenül két kadét életben maradt, az egyikük később meghalt a kórházban, a másik agyrázkódást szenvedett, és nincs életveszélyben. Gerascsenko szerint a gépen a fel- és leszállást gyakorolták, a kiképzési tervnek megfelelően ezt a két műveletet tizenöt percenként ismételték meg. Az egyik landolás alkalmával azonban zavar keletkezett, korábbi értesülések szerint a pilóta arról értesítette az irányítótornyot, hogy leállt a gép baloldali hajtóműve. A kormányzati tisztségviselő megismételte, hogy tapasztalt pilótáról volt szó, akinek ez nem jelenthetett "vészhelyzetet". A látási viszonyok jók voltak, szinte nem is volt szél. Lezuhanása előtt a gép hirtelen eltűnt a radarképernyőkről. Később a katasztrófavédelem megerősítette, hogy a végzetes leszállási manőverben kadét nem vett részt. Anatolij Matiosz volt katonai főügyész az előző napon a Newsone tévének meg nem nevezett forrásaira hivatkozva azt mondta, az vezetett a tragédiához, hogy a legénység leszálláskor feltehetően összetévesztette a repülőtér leszállópályáját a közelben lévő országúttal.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szerencsétlenség helyszínére utazott szombaton, és nemzeti gyásznappá nyilvánította a napot. Elrendelte, hogy a baleset okának kiderítéséig An-26-os gép nem szállhat föl, valamint, hogy felül kell vizsgálni az ukrán hadsereg teljes műszaki eszköztárának állapotát. Közleményben részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak és az ország népének. Gyenyisz Sigal miniszterelnök október 25-éig adott határidőt a baleset okának felderítésére. A védelmi miniszter helyettese pedig bejelentette, hogy minden áldozat családja másfél millió hrivnya (17,36 millió forint) kártérítést kap. A szerencsétlenség óta számos államférfi küldött gyásztáviratot Ukrajnának.