Előfizetés

Eltűnt, majd visszatért a kormány Twitter-fiókja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.30. 13:44

Fotó: Shutterstock
Rövid volt a leállás, de a szemfüles Kovács Zoltán kiszúrta.
Egy kis intermezzo után ismét elérhető a magyar kormány hivatalos Twitter-fiókja. Korábban Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár közölte, hogy a cég minden előzetes figyelmeztetés nélkül letiltotta a fiókot. Mindezt az Európai Bizottság jogállamisági jelentésével is összefüggésbe hozta a politikus. 
"Úgy látszik, végérvényesen beköszöntött a szép új világ, amelyben megtörténhet az az abszurd eset, hogy elhallgattatják a techóriások azokat, akik más véleményen vannak, mint a libernyákok."

Rövid időn belül helyreállt a világ rendje: ismét elérhető az oldal. 

Újraindul a városligeti csata - Beelőzte a kormány a fővárost

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.09.30. 11:02

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A kormány nem sokkal azelőtt partvonalon kívülre helyezte a Városliget új építési szabályzatát, hogy azt a Fővárosi Közgyűlés elfogadta volna. Karácsony Gergely szerint a kabinet ezzel felülírja a választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát. Írt Bunyósról és Saturól is.
Tovább folytatódik a kormány és az ellenzéki vezetésű főváros csatája: a jelenleg hatályos Városligeti Építési Szabályzattal egybecsengő módon rögzítette a Városliget megújításának építésszabályozási sarokpontjait a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányrendelet.
Vagyis hiába szerette volna azt elérni Karácsony Gergely a szerdai közgyűlésen, hogy meggátolja a további építkezéseket, nem sikerült a terv. A kormányrendelet ugyanis a felépítendő épületek körét is rögzítette.

A szerdai közgyűlés előtti éjjelen megjelentetett kormányrendeletben sok egyéb mellett a kormány kiköti, hogy a VÉSZ (a Városligeti Építési Szabályzat), illetve az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) előírásait nem lehet alkalmazni, ha az a jelen kormányhatározatban meghatározott sajátos beépítési szabályokkal ellentétes vagy azokkal nem összeegyeztethető előírásokat tartalmaznak. A rendeletben megadott építési helyeken „épület és építmény létesíthető”. Így Orbán Viktor kormányfő felülírja saját önkormányzati választások után tett ígéretetét, miszerint a kormány semmit nem épít, amit a budapestiek nem akarnak. Márpedig a fővárosi önkormányzat vezetése már az alakuló ülésen nyilvánvalóvá tette, hogy nem szeretnének új építkezéseket a Ligetben. A már épülő Zene Háza, a Néprajzi Múzeum befejezhető, de az új Nemzeti Galériának, a Fővárosi Városligeti Színháznak és a lerombolt közlekedési múzeum helyére tervezett Magyar Innováció Házának másutt kell helyet keresni.
A kormány persze nem sokáig hagyott kétséget afelől, hogy egy percig se gondolta komolyan a választás utáni ígéretet,

hiszen tavasszal egy salátatörvénybe rejtve írták felül a Fővárosi Közgyűlés által elrendelt változtatási tilalmat, amellyel lehetővé tették a projekt eredeti tervek szerinti befejezését. Most a kormány még tovább ment. Rendeletben rögzítette az épületek helyét és egyúttal kimondta, hogy ezen semmilyen fővárosi rendelet nem változtathat.  
A kormány tehát újranyitja a Városliget-csatát, megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát. Mi viszont tartjuk magunkat a programunkhoz, elveinkhez, ha úgy kell, hát megküzdünk értük

– írta még a közgyűlési vita előtt megjelent Fb-posztjában Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint hadrendbe állt a kormány serege. Reggel Fürjes tweetel, délelőtt a közpénzekkel kitömött CÖF mozgósítást rendel el, majd éjjel a kormány rendeletet fogad el. Karácsony mindenesetre nyilvánvalóvá tette, hogy a főváros nem akar több betont a Városligetbe. A Fővárosi Közgyűlés két határozatban is világossá tette, hogy aminek az építése a választások előtt nem kezdődött el a Városligetben, az már ne is épüljön meg. 
Karácsony egy példát is hoz: „képzelje el mindenki, hogy a saját telkére rátette a kezét a lakásmaffia és a belegyezése nélkül széjegyre került egy idegen haszonélvezőként. Ez történt a Városligeti törvény 2013-as elfogadásával, majd azt is képzelje el mindenki, hogy a tulajdonjogát elbitorló idegen lakóparkot épít a diófája helyén és amikor ezt szóvá teszi, megjelenik a Bunyós és a Satu becenevű kétajtós szekrény. Ez történt tegnap, amikor a kormány egy rendelettel felülírta az önkormányzat jogát arra, hogy a saját tulajdonán megmondja, hogy mi épülhet és mi nem.
A Városliget közpark, így nem beépítésre szánt terület. A rendelet szembe megy a törvénnyel és Orbán adott szavával. A folyamat végén a Várból kormányzati enklávé lesz.

- írta a főpolgármester. Az új VÉSZ-ről a Fővárosi Közgyűlés délutáni ülésén döntenek.

Visszalőtt az ügyészség Fekete-Győr Andrásnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.30. 10:52

Fotó: Mónus Márton / MTI
A vádhatóság szerint a véleménynyilvánítás szabadságába nem tartozik bele a szolgálatot teljesítő rendőrség füstgyertyával való dobálása.
A Momentum Mozgalom elnökével szemben korábban hivatalos személy elleni erőszak miatt emeltek vádat, amiért az ügyészség szerint a 2018-as, túlóra elleni tüntetések alkalmával füstgyertyát dobott a Kossuth téren a rendőrökre. Ezt követően a Népszava is beszámolt arról a sajtótájékoztatóról, amit a politikus tartott kedden a Legfőbb Ügyészség épülete előtt. Itt egyebek mellett arról beszélt, a hatóság elleni erőszak vádja nevetséges és szánalmas az Orbán-féle ügyészség részéről – Fehéroroszországban és Putyin Oroszországában talán nem lenne abszurd, de az Európai Unióban mindenképp annak számít. Erre reagálva a Legfőbb Ügyészség lapunknak is megküldött tájékoztatásban azt írja, az ilyen és hasonló esetekben minden elkövetővel szemben azonos módon, a törvények szerint lép fel az ügyészség és a bíróságok bűnösséget kimondó és szankciót megállapító határozatokat hoznak. Emlékeztetnek, a demonstrációkkal összefüggésben kilenc ember ellen emeltek vádat hivatalos személy elleni erőszak miatt, ebből hat esetben született már ítélet és mindegyik esetben elmarasztó volt a bíróság döntése. Egy vádlottat pedig 1 év 8 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a bíróság.
"A törvény előtti egyenlőség megsértése lenne, ha egyesek politikai szerepvállalásuk miatt mentesülhetnének a jogszerű és igazságos eljárások alól."

Jelezték, a "jogállami elveknek megfelelően" a bíróság mondja majd ki a végső szót.