járvány;határellenőrzés;Schengeni határ;koronavírus;

Novemberig hosszabbították meg a határellenőrzést

Egy hónapos hosszabbításról döntött a kormány, a schengeni határszakaszon továbbra is figyelik a személy- és teherforgalmat.

November 1-én veszíti hatályát a koronavírus-járvány miatt elrendelt schengeni határellenőrzés – derül ki a szerda este megjelenő Magyar Közlönyből.

Azaz, a kormány szerdán  már döntött is arról, hogy október elseje után egy hónappal meghosszabbítja Magyarország teljes schengeni határszakaszának ideiglenes őrizetét.

Kedden az operatív törzs ülésén beszéltek ennek lehetőségéről, Kiss Róbert alezredes akkor emlékeztetett rá, hogy ezen a szakaszon 127 határátkelőhely vagy határátlépési pont van, amelyekből tízen van a személy- és a teherforgalomban is határellenőrzés. Ebből öt átkelőt - tornyiszentmiklósi, hegyeshalmi, rajkai, parassapuszta, tornyosnémeti - lehet használni a nemzetközi tranzitforgalomban.

Kizárólag személyforgalmi belépésre 31 átkelőhely áll rendelkezésre, emellett 86 kisebb mezőgazdasági földút, erdei dűlőút vagy turistaút fizikai zárásának határőrizeti ellenőrzését is végzi a rendőrség - tette hozzá.

Kiss hozzátette, hogy a a nemzetközi teherforgalomban - ha a belépéskor a sofőrnél nem kimutathatóak a koronavírus-fertőzés tünetei – a kamion, teherautó beléphet az országba, a magyar területet pedig 24 óra múlva köteles elhagynia. A kijelölt tranzitútvonalról ugyanakkor nem szabad letérni, és csak a kijelölt határátkelőknél, üzemanyagtöltő állomásokon, autópálya-pihenőknél lehet megállni.