Előfizetés

Több milliárd forint közpénz tűnt el - még mindig hullanak a csontvázak a teniszszövetség szekrényéből

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.10.01. 15:50

Fotó: Népszava
Egyre valószínűbb, hogy súlyos törvénysértéseket követett el a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) előző vezetése, amikor külsős cégeket állami forrásból fizetett ki.
Folyamatosan vizsgálja az MTSZ új vezetése a múltban történteket és minél tovább jut az ellenőrzésben, annál lehangolóbb lesz a kép az utóbbi évekről. Lapunk úgy tudja, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az elmúlt négy évben 8-8,5 milliárd forint közpénzt fizetett ki az MTSZ törvénytelenül külső cégeknek. A két kiemelt kedvezményezett az A-Z Produkció volt, illetve az Open Time. Mindkét vállalkozásnak az interneten is elérhető adatok szerint Horváth Csaba volt a tulajdonosa és párja, Tamás Krisztina az ügyvezetője. Utóbbi személye azért is érdekes, mert ő volt az MTSZ kommunikációs vezetője. Később Horváth az A-Z Produkciót átadta jó ismerősének, Kovács Zsoltnak. Kovács több A-Z nevű cégnek is a tulajdonosa volt, többek között az A-Z Teniszprodukciónak, amely a Davis Kupa-mérkőzések megszervezésére szerződött az MTSZ-szel. Olyan beruházásoknál, melyeknél állami pénzt használnak fel, kötelező kiírni a közbeszerzést, így rendelkezik a törvény. A közbeszerzés kiírásáról elnökségi határozatot kell hozni, és a pályázatnak meg kell jelenni a Magyar Közlönyben is. 
Ezeknek nyoma sincs az elmúlt négy év elnökségi üléseinek jegyzőkönyvei között, ehelyett az MTSZ egy-két oldalas megbízási szerződéseket írt alá a partnereivel és fizetett ki nekik milliárdokat.

Ez az eljárás felveti a költségvetési csalás gyanúját, mivel tételes elszámolás hiányában ellenőrizhetetlen, hogy valójában mennyibe került egy-egy esemény, amelyet hivatalosan nem a szövetség szervezett. Az MTSZ előző vezetése pontosan tisztában volt a törvényi előírásokkal, kisebb tételeknél (például irodabútorok beszerzésénél) kiírta a közbeszerzési eljárást, amit a Magyar Közlönyben is megjelentetett. Ettől eltérni csak rendkívüli esetekben lehet, amikor nincs idő várakozni, azonnal kell cselekedni (pl: ha egy kórházban elromlik a lift, akkor a gyors javítás vagy csere a legfontosabb).

Nem szigorúan ellenőrzött milliárdok

A több milliárd forint közpénz nehezen ellenőrizhető felhasználásáért nemcsak az MTSZ-t terheli felelősség. Érthetetlen, hogy az Emmi hogyan utalhatott ki éveken át állami milliárdokat úgy, hogy azok felhasználását nem ellenőrizte tételesen. Az elmúlt hónapokban kezdte el bekérni a minisztérium az alvállalkozói számlákat. Úgy tudjuk, az Állami Számvevőszékhez is érkezett feljelentés az MTSZ miskolci tagszervezetétől még Szűcs Lajos elnökösködése idején arról, hogy nem átlátható, hogyan gazdálkodik az MTSZ az államtól kapott forrásokkal, illetve komoly aggályokat vet fel, hogy a szövetség a feladatait külső cégekkel végezteti el, ami egyrészt növeli a költségeket, másrészt nem átlátható az államtól kapott anyagi támogatás felhasználásának jogszerűsége. Az ÁSZ sem foglalkozott érdemben ezzel a kérdéssel. Az állami pénzek útját azért is volt nehéz nyomon követni (és roppant időigényes a múltban történtek feltárása), mert sokszor a cégek az államtól kapott összegeket készpénzben fizették ki az alvállalkozóik részére, ami több trükközésre ad lehetőséget, mint az átutalás, és a számlák kiállítása is melegágya lehet a visszaéléseknek. A miskolciak 2018-ban feljelentést tettek a NAV-nál is, az adóhivatal viszont csak idén reagált érdemben a borsodiak beadványára és iratokat foglalt le a teniszszövetségnél.

Elengedték Szűcs Lajos kezét

Az MTSZ elnöksége is csak akkor kezdett el komolyan foglalkozni a szervezet zavaros pénzügyeivel, amikor megjelentek az első cikkek. Az elmúlt két évben egyre többet írtak a lapok az MTSZ átláthatatlan pénzügyeiről és anyagi gondjairól. Idén áprilisban a Népszavában jelent meg először, hogy Szűcs Lajos, az MTSZ előző elnöke 3,5 milliárd forintot kért a szervezet konszolidációjára az Emmi-től. A konszolidációs kérelem benyújtása után a hét elnökségi tagból öt lemondott tisztségéről. A fideszes politikust évekig megvédte a kormány, miután azonban nyilvánosságra került, hogy mennyi pénz hiányzik az MTSZ kasszájából, nem lehetett tovább ott tartani a pozíciójában. Helyét július 27-én Lázár János fideszes országgyűlési képviselő foglalta el. A politikus egy évre vállalta el a feladatot és azt ígérte, év végéig már komoly eredményeket tud majd felmutatni a vizsgálatok során. Az új vezetés feljelentést tett Richter Attila ellen, aki februárig volt az MTSZ főtitkára, és a napi ügyekért felelt, miután Szűcs Lajos nagyon kevés időt foglalkozott a szövetséggel.

Végrehajtás az MTSZ ellen

Az A-Z Teniszprodukció Kft. július 27-én, amikor Lázár János lett az MTSZ elnöke, végrehajtást kezdeményezett a szövetség ellen. A cég 500 milliárd forintot követelt a szövetségtől, amit augusztus 26-án emeltek le az MTSZ számláiról. Lázár János nem ismerte el a követelés jogosságát, és felszólította a céget az összeg visszafizetésére. A cég azért indíthatta el a végrehajtást, mert az MTSZ áprilisban közjegyzői okiratban ismerte el, hogy jogos az A-Z Teniszprodukció követelése és vállalta az összeg kifizetését. Mivel a cég nem kapta meg határidőre a pénzét, elindította a végrehajtást.  

Kapcsolódó
A gazdasági összeomlás szélén: 3,5 milliárd hiányzik a Magyar Tenisz Szövetség kasszájábólÚjabb elnökségi tagok távoztak, ezzel működésképtelenné vált a Magyar Tenisz SzövetségMentőöv a járvány az összeomlás szélén álló teniszszövetségnekÜgyészségi vizsgálat is lehet a hatalmas hiánnyal küzdő sportszövetségnélMegkapja a 3,5 milliárdot a teniszszövetség - Szűcs Lajos távozikKényszerpályán a Magyar Tenisz SzövetségTeniszbotrány: Szűcs rosszul választott segítőtBotrány a teniszszövetségnél: Nem az Emmi dönt a 3,5 milliárd sorsárólLázár János is érkezhet a teniszszövetség éléreBotrány a teniszszövetségben: mindenki megúszhatja a felelősségre vonástTeniszszövetség: közgyűlések hatályon kívül helyezveMTSZ: Elmarad a tisztújító közgyűlésTeniszbotrány: Nem vétlen az Emmi semFüstbe ment tenisztervek: hárommillió eurós kötelezettségvállalásTeniszbotrány: három hónapja van a szövetségnek, nem többLázár János megindul a teniszszövetség élére, és már azt is tudni, ki lehet a szakmai alelnökeLázár János az egyetlen jelölt a teniszszövetség elnöki posztjára - a csapata is összeálltLázár János csendes eleganciával átvette a teniszszövetséget, a beszédet mellőzteLázár János nyert a „lakógyűlésen”

Fucsovics újabb bravúros győzelemmel továbbjutott a Roland Garroson

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.01. 15:27

Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
Három szettben legyőzve spanyol "salakspecialista" ellenfelét a magyar teniszező bejutott a francia nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójába.
Fucsovics Márton bejutott a harmadik fordulóba csütörtökön a francia nyílt teniszbajnokságon, miután három szettben nyert a spanyol Albert Ramos Vinolas ellen.
A világranglistán 63. Fucsovics hatalmas bravúrt mutatott be hétfőn a nyitókörben, amikor négy szettben verte a negyedik helyen kiemelt orosz Danyiil Medvegyevet. A nyíregyházi játékosnak - akinek a legjobb eredménye a 2018-as második forduló volt a salakpályás Grand Slam-tornán - először sikerült top 10-es ellenfelet legyőznie, majd a 64 között az ATP-rangsorban 44. spanyol Albert Ramos Vinolas várt rá. A 32 éves rivális már állt a 17. helyen is, két tornát nyert meg, és 2016-ban a negyeddöntőig menetelt a Roland Garroson. A két játékos eddig ötször találkozott egymással, Ramos Vinolas 3-2-re vezetett, a magyar éljátékos két sikere a tavalyi Australian Openen, továbbá 2018-as genfi tornagyőzelme alkalmával született.
 A 28 éves Fucsovics nem a legjobban kezdte meg pályafutása 15. Grand Slam-főtáblás versenyének második meccsét a 12-es pályán, a barcelonai teniszező 3:0-ra elhúzott, ám nemsokára már 4:4 állt az eredményjelzőn. Innentől mindketten magabiztosan hozták az adogatásaikat, majd a rövidítésben egyértelműen Fucsovics volt a jobb - balkezes ellenfele mérgében földhöz is vágta az ütőjét -, aztán a magyar egy látványos átemeléssel hozta az első szettet.
A folytatásban 4:3-ig Fucsovics nyolc, salakspecialista ellenfele pedig három bréklabdát hárított nagy küzdelemben. Ekkor azonban megtört a jég, a nyíregyházi teniszező - aki a 
"Ne engedd játszani!"

felkiáltással buzdította magát - egy tenyeres nyerővel lépéselőnybe került, majd könnyedén kiszerválta a második játszmát.
A harmadik felvonás viszonylag stabil adogatógémekkel kezdődött, aztán 3:4-es állásnál szemerkélni kezdett az eső, így a játékosok melegítőben, esernyő alatt várakoztak a helyükön néhány percig. A szünet kizökkenthette Fucsovicsot, aki elvesztette a szerváját, ám a kiélezett helyzetben rögtön visszabrékelt, így folytatódott a szett - immár verőfényes napsütésben. Az esélyeket türelmesen kiváró magyar játékos nemsokára már 3:5-ről sorozatban három gémnél tartott, végül kiszerválta a meccset, amely 3 óra 1 percig tartott.
Fucsovics Márton a közösségi oldalán azt írta a Roland Garroson elért eddigi legjobb eredményét kommentálva: "Egy nagyon szívósan játszó Albert Ramost győztem le... iszonyú nehéz volt, de igyekeztem az erőnlétemmel jól gazdálkodni és variálni a játékot..." Hozzátette, minden meccs nehéz, megköszönte a rengeteg biztatást és további szurkolást kért a rajongóitól.
Fucsovics a harmadik fordulóban a brazil Thiago Monteiróval (84.) találkozik majd.

Eredmény, 2. forduló (a 32 közé jutásért):

Fucsovics Márton-Albert Ramos Vinolas (spanyol) 7:6 (7-2), 6:3, 7:5

Európa-liga: Nem a Fehérvár az esélyes

Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.01. 11:00

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A nemzetközi rutin Standard Liege mellett szól, akik az elmúlt kilenc évben hatszor jutottak el az El csoportköréig
Nem a Fehérvár az esélyese a Standard Liege elleni mai idegenbeli mérkőzésnek (20 óra, tv: M4 Sport) a labdarúgó Európa-liga rájátszásában. A belga gárda nem csupán azért számít favoritnak, mert a transfermarkt.de oldal szerint sokkal magasabb játékosainak a piaci értéke: a Standard kerete 59 millió eurót ér, a magyar bajnoki ezüstérmesé pedig 17 milliót. A nemzetközi rutin is a belgák mellett szól, akik az elmúlt kilenc évben hatszor jutottak el az El csoportköréig, a legjobban a 2011/12-es szezonban szerepeltek, amikor a legjobb nyolc között kényszerültek búcsúra. A fehérváriak kétszer, a 2012/13-as és a 2018/19-es szezonban játszottak a főtáblán az El-ben, innen azonban egyszer sem sikerült tovább lépniük.  Az idei kiírásban a Standard a második körben kapcsolódott be a selejtezősorozatba, ahol előbb a walesi Bala Town együttesét múlta felül 2-0-ra, majd a szerb Vojvodinát győzte le 2-1-re hosszabbítás után. A fehérváriak majdnem kiestek a nyitó körben, a keretében több amatőr futballistával érkező ír Bohemianst 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel búcsúztatták, majd 1-0-ra nyertek a máltai Hibernians otthonában. A legutóbbi fordulóban az esélyesebb francia Reims csapatát gól nélküli döntetlent követően tizenegyespárbajban sikerült kiejteni. A korábbi fordulókhoz hasonlóan Liege-ben sem lehetnek nézők a lelátón, a koronavírus-járvány miatt később kezdődtek a selejtezők, ezért az El-ben a rájátszásban is egy meccs dönt a továbbjutásról. A fehérvári drukkerek az önkormányzat engedélyével a Sóstói Stadionban óriáskivetítőn ingyen megtekinthetik a mérkőzést. A klub hivatalos honlapjának tájékoztatása szerint a létesítmény fél órával a mérkőzés kezdete előtt, 19:30-kor nyit ki. A kilátogató nézőknek kötelező lesz a lelátón maszkot viselniük és betartani a távolságtartásra vonatkozó járványügyi előírásokat.