oktatás;ORFK;iskolaőr;

Még nem használtak gumibotot az iskolaőrök

Szeptember 1-je és 28-a között összesen 190 esetben volt szükség iskolaőrök intézkedésére – közölte megkeresésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Mint írták, elsősorban „bűnmegelőzési célú figyelemfelhívások” történtek. Testi kényszer alkalmazására két alkalommal került sor, egyéb kényszerítő eszköz alkalmazására eddig nem volt szükség.

Két hete Szelei Pál rendőrezredes még 90 esetről beszélt az M1 műsorában, a testi kényszert igénylő intézkedések is a tanév első két hetében történtek: az ezredes szerint dulakodó diákokat kellett szétválasztani. Ezen kívül komolyabb incidensek még nem történtek.

A gumibottal, bilinccsel, gázspray-vel felszerelt iskolaőrök elsődleges feladata az iskolai agresszió visszaszorítása, a tanárok és a diákok védelme. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábbi közlése szerint mintegy 500 intézmény jelezte igényét iskolaőrre, ám szeptember 1-jén ennél kevesebb, 423 helyen léptek szolgálatba. Az ORFK tájékoztatása alapján azonban úgy tűnik, van olyan iskola, ahol már meggondolták magukat: a rendőrség adatai szerint jelenleg 422 oktatási intézményben teljesít szolgálatot iskolaőr.

Ugyanakkor az utánpótlás is folyamatban van, a jelentkezők néhány hetes képzései nem fejeződtek be augusztusban: az ORFK kérdésünkre azt írta, jelenleg 38 fő vesz részt iskolaőri tevékenységre történő felkészítésben.

Bár az egyenruhások iskolai jelenléte ellen szakmai és érdekvédelmi szervezetek is tiltakoztak, a Pedagógusok Szakszervezetéhez érkezett visszajelzések szerint több helyen pozitív volt az iskolaőrök fogadtatása. Számos intézményben például a hiányzó portás feladatait látják el, de a koronavírus miatt elrendelt járványügyi szabályok betartását is ellenőrzik, az október 1-jétől kötelező iskolai lázmérésben is segédkezhetnek. 

Az Operatív Törzs közlése szerint szerdán 30 óvodában és 6 iskolában volt rendkívüli szünet, 130 osztálynál és 4 teljes iskolánál pedig digitális munkarend a koronavírus-megbetegedések miatt.