Előfizetés

Erre készüljön: forgalomkorlátozásokkal, sávlezárásokkal kezdődik a belvárosi metrófelújítás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.02. 14:54

Fotó: Népszava
A belvárosban már a héten megkezdődtek és több mint egy hónapig tartanak a pótlóbuszok biztonságos felszíni közlekedését előkészítő munkák.
A 3-as metró középső szakaszának felújításához kapcsolódó munkálatok miatt 2020. november 6-ig útszűkületekre, részleges sávlezárásokra, forgalomterelésekre és sebességkorlátozásokra kell számítani Budapest belvárosában – derült ki a BKV-nak a Népszavához eljuttatott közleményéből.  A szakemberek már hétfőtől, szeptember 28-tól nekiláttak a legforgalmasabb metróvonal Lehel tér és Nagyvárad tér közötti szakaszának kezdődő felújítás előkészítéséhez, a felszíni autóbuszos pótláshoz szükséges infrastruktúra kiépítéséhez. A jelzett forgalomkorlátozásokra a Váci úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Károly körúton, a Múzeum körúton, az Üllői úton több szakaszban és helyszínen kell számítani. Az első jelentősebb forgalmirend-változás a Múzeum körúton, az Astoria Hotel előtt a jövő héten, október 5-e és 9-e között, hétfőtől péntekig tart majd az alábbiak szerint:  
  • a külső sávban munkaterület lehatárolás miatt megszűnik a közlekedés, a kerékpársáv közvetlenül a munkaterület mellett halad sávelhúzással;
  • a belső egyenesen haladó forgalmi sávot a korlátozás nem érinti, a megszokott módon használhatók maradnak.
Ugyanakkor a BKK honlapján olvasható közlemény szerint a 2-es metró vonalán is változások várhatók a mostani és a következő hétvégén egyaránt.  Október 3-én és 4-én, illetve október 10-én és 11-én – karbantartás miatt – a metró helyett pótlóbusz közlekedik az Örs vezér tere és a Puskás Ferenc Stadion között. A 2-es metró mindkét hétvégén a Puskás Ferenc Stadion és a Déli pályaudvar között közlekedik. A pótlóbusz az Örs vezér terén a Fehér úti buszvégállomásról indul, majd megáll a Kerepesi út elején is. A Puskás Ferenc Stadionnál a metróállomás mellett, a 95-ös autóbusz végállomása mögött lehet rá felszállni, de megáll a Hungária körút kereszteződése után, a 80-as trolibusz megállójában is.

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a volt polgármestert, aki korábbi barátnőit zaklatta

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.02. 14:52
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Álprofilokon keresztül erotikus fotókat és videókat osztott meg a nőkről, egyikükről több száz példányban fotókat szórt szét a környező településeken.
Felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a Nyíregyházi Járásbíróság pénteken egy volt polgármesterre, aki zaklatta korábbi barátnőit és erotikus tartalmú képeket, videókat hozott nyilvánosságra róluk. A Nyíregyházi Törvényszék az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, B. L. vádlottat kétrendbeli zaklatás, személyes adattal visszaélés vétsége, becsület csorbítására alkalmas hamis képfelvétel nyilvánosságra hozatalának bűntette és információs rendszer megsértése vétségének kísérlete miatt marasztalta el a bíróság, és emiatt egy év tíz hónap, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A férfi az egyik sértettel 2013-ban egyszeri, a másik sértettel 2017-ben pár hónapig tartó intim kapcsolatban állt. Ennek megszakadása után a vádlott álnévvel több profilt hozott létre közösségi oldalakon és képmegosztókon, amelyekre – a nők tudta és beleegyezése nélkül, több esetben nevüket és elérhetőségüket is megjelölve – feltöltötte a róluk készült erotikus fotókat és videókat.
– A férfi az álprofilokon keresztül lejárató üzeneteket is küldött, emellett az egyik asszonyt ábrázoló erotikus fotót kinyomtatta és sokszorosította, majd Nyíregyházán és a környező települések közterein több száz példányban szétszórta

– ismertette a szóvivő.

A törvényszék azt is közölte, hogy a pénteki tárgyaláson a vádlott beismerő nyilatkozatot tett, ezért a bíróság mellőzte a további bizonyítás lefolytatását. Az ítélet jogerős. – A vádlott az ítélet szerinti bűncselekményeket aktív polgármesteri ideje alatt követte el – mondta el Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-nek. Az ügy előzményeivel ebben és ebben a cikkünkben foglalkoztunk. 

Adjatok plazmát! - kéri fertőzésen átesett hallgatóit és dolgozóit a Semmelweis Egyetem

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.02. 14:45
Vérplazmát ad egy nő a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A súlyos állapotú koronavírusos betegen a leghatékonyabban a vérplazma-terápia segít, azt pedig minden, a betegségből kilábaló fertőzött adhat.
Az SE pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a súlyos koronavírus-fertőzéses betegek kezelésének leghatékonyabb, és máig egyetlen bizonyított módja a plazmaterápia,
a szérum kizárólag a gyógyult betegek véréből állítható elő, ezért kulcsfontosságú, hogy közülük minél többen vegyenek részt plazmaadáson.

Jelezték, vérplazmát minden, a vírusból kigyógyult személy adhat, attól függetlenül, milyen tüneteket mutatott nála a fertőzés, vagy mennyire volt súlyos a betegség lefolyása, tehát azok is, akik nem szorultak kórházi kezelésre.

Vérvétel dönti el, kinek van elég antitestje

A plazmaadásra jelentkezőknél először vérvételre kerül sor, amire nem szükséges éhgyomorral érkezni, ugyanis kizárólag abból a célból vizsgálják meg a mintákat, hogy elegendő antitest található-e bennük. A koronavírus-fertőzés esetén eltérő, mennyi ellenanyagot termel a szervezet, a hatékony plazmaterápiához viszont szükséges, hogy ennek szintje meghaladjon egy bizonyos értéket. Első alkalommal minden jelentkezőtől egy kémcsőnyi vért vesznek le, ennek vizsgálata után pedig külön értesítik azokat, akik a vérükben található ellenanyag szintje alapján alkalmasak plazmaadásra. vérplazmavétel eljárása gyakorlatilag hasonló a véradás folyamatához, ám ennek során a vérnek csak a sejtes elemek nélküli, fehérjéket és antitesteket is tartalmazó részét használják fel.