Előfizetés

Kórházba vitték Donald Trumpot

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.03. 06:30

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Az elnöknek a koronavírus-fertőzés nyomán fölment a láza.
Az amerikai elnököt helyi idő szerint pénteken délután a Washingtonhoz közeli bethesdai katonai kórházba szállították, nem sokkal azután, hogy koronavírus-fertőzést állapítottak meg nála és a feleségénél – írja az MTI. A Fehér Ház által kiadott közleményt aláíró Kayleigh McEnany szóvivő leszögezte, hogy az elnök változatlanul jó hangulatban van, végigdolgozta a napot, a fertőzés tünetei pedig változatlanul enyhék. A tájékoztatás szerint Trump elővigyázatosságból, orvosai tanácsára ment kórházba, ahol néhány napot tölt, azonban onnan továbbra is ellátja feladatait. McEnany hozzáfűzte: az elnök és a first lady, Melania Trump hálásan köszöni a támogató üzeneteket. Mielőtt a Bethesdában lévő Walter Reed katonai kórházba szállították helikopterrel az elnököt, orvosa, Sean Conley közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy poliklonális antitest készítményt adagoltak Trumpnak, aki az infúziós kezelés után is jól volt. Emellett cinket, D-vitamint, aszpirint és még két másik szert kapott. Conley szerint az elnök csak fáradékonyságra panaszkodik. A first ladynek nem javasolták, hogy elővigyázatosságból kórházba menjen. Melania Trump szintén láztalan, enyhén köhög és fejfájása van. Közben elemzők számba vették, hogy az elnök környezetében korábban kik fertőződtek meg. A Politico című lap összeállítást is készített erről. Eszerint Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó a nyáron fertőződött meg, szintén enyhe tünetei voltak, és augusztus elején már vissza is térhetett a munkába. Katie Miller, Mike Pence alelnök tanácsadója és Trump egyik főtanácsadójának, Stephen Millernek a felesége még májusban fertőződött meg. Átesett a vírusfertőzésen Kimberly Guilfoyle, az elnökválasztási Trump-kampány egyik munkatársa, az elnök legidősebb fiának élettársa, Tom Phillipson, a Fehér Ház gazdasági tanácsadó testületének elnöke, aki a felépülése után vissza is vonult, és találtak fertőzöttet az amerikai haditengerészetnek az elnöki helikopteren szolgálatot teljesítő tagjai között, valamint a Fehér Ház kávézójában is. Még a nyáron átesett a koronavírus-fertőzésen Amy Coney Barrett, az új alkotmánybíró-jelölt is. Pénteken Ronna McDaniel, a Republikánus Országos Bizottság vezetője - aki gyakorlatilag a republikánus pártelnök - jelentette be, hogy pozitív lett a vírustesztje.

A Fehér ház szerint Trump fertőzötten is jókedvű és energikus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.02. 20:01
Donald Trump, egy vakcina leírását tartalmazó nyomtatvánnyal a Fehér Házban, 2020. szeptember 16-án
Fotó: Mandel Ngan / AFP
A koronavírusos amerikai elnök jól van, sőt, továbbra is dolgozik – legalábbis ez a hivatalos álláspont.
Donald Trump és felesége jól van, az elnök ellátja feladatait - jelentette ki Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke újságíróknak péntek délelőtt. "Olyan elnökünk van, aki nemcsak most látja el a feladatait, hanem a jövőben is el fogja látni" - jelentette ki  az MTI összefoglalója szerint Meadows. Elmondta: az elnöki pár a fertőzés enyhe tüneteit mutatja, mindketten jól vannak. Az elnöknek nemcsak jó a hangulata, hanem nagyon is energikus - szögezte le a kabinetfőnök, akit szintén teszteltek és az eredmény negatív lett. Meadows arról nem akart nyilatkozni, hogy Melania és Donald Trump milyen kezelést kap, ám derűlátóan nyilatkozott a gyors felépülésüket illetően. A Fehér Ház szerint Trump legkisebb fia, Barron vírustesztje negatív lett. Nyilatkozott Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője is. Mint mondta: telefonon beszélt az elnökkel, s úgy találta, hogy "kifejezetten jó a hangulata".

A demokraták jobbulást kívánnak

Több demokrata párti politikus a Twitteren reagált a hírre. Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje és felesége gyors felépülést kívánt az elnöki házaspárnak. "Gondolataink Trump elnökkel és Melania Trump first ladyvel vannak" - írta a Twitteren Biden, hozzátéve, hogy "továbbra is imádkozunk az elnök és családja egészségéért és biztonságáért". Kamala Harris, a demokraták alelnökjelöltje szintén a Twitteren kívánt "gyors és teljes felépülést" az elnöki párnak. Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök az MSNBC televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: "nagy szomorúsággal" hallotta a hírt. Hozzáfűzte: "most, hogy Egyesült Államok elnöke és felesége az őt körülvevő óvintézkedések ellenére is megfertőződtek, talán ez alkalom arra, is, hogy az emberek tanuljanak ebből". A házelnök fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy reményei szerint Trumpék vírusfertőzöttsége "lehetővé teszi a hatalomátadás egészségesebb megközelítését".

Biden tesztje negatív lett, folytatja is a kampányutat

Pénteken délután bejelentették: negatív lett Mike Pence amerikai alelnök, továbbá Joe Biden és a felesége vírustesztje. Biden kampánytörzse bejelentette: a negatív vírusteszt után a demokraták elnökjelöltje folytatja kampánykörútját és pénteken Michiganbe utazik kampányolni. Mich McConnell egy rádióinterjúban leszögezte: folytatódik Amy Coney Barrett alkotmánybíró-jelölt meghallgatási folyamata, ezt az elnök vírusfertőzése nem befolyásolja. Hasonlóképpen nyilatkozott a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke, Lindsey Graham dél-karolinai szenátor is. Graham újságíróknak elmondta: telefonon beszélt Donald Trumppal, akinek első kérdése éppen Barrett meghallgatására irányult. Barretten naponta végzik el a vírustesztet, amely eddig negatívnak bizonyult. Mike Lee, republikánus politikus, a szenátus igazságügyi bizottságának tagja - aki a héten találkozott az alkotmánybíró-jelölttel - pénteken közölte: pozitív lett a vírustesztje. 

Szakítás után sem tudja tisztázni viszonyát az Egyesült Királyság és az EU

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.02. 19:02
Michel Barnier
Fotó: EU Council / AFP/Anadolu Agency
„Súlyos ellentmondások” adódtak, az Európai Bizottság az egyenlő versenyfeltételek miatt aggódik.
Az elmúlt napokban folytatott tárgyalások megerősítették, hogy némi előrelépés ellenére a felek között továbbra is jelentős eltérések mutatkoznak az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszerét illetően - közölte az Európai Bizottság főtárgyalója pénteken.  Az MTI által is idézett közleményben Michel Barnier arról számolt be, hogy a továbbra is "tartós és súlyos ellentmondások" vannak az Európai Unió szempontjából olyan kiemelten fontos kérdésekben, mint a kereskedelempolitika, a tisztességes és egyenlő versenyfeltételek biztosítása, valamint a halászatról szóló megállapodás. 
A jövőbeli kapcsolatrendszerről szóló, jelentős részben gazdasági együttműködést tartalmazó megállapodás elfogadása érdekében ezeket a különbségeket a következő hetekben mindenképpen le kell küzdeni - fejtegette Barnier. A főtárgyaló szerint kiegészítésre szorul egyebek mellett a személyes adatok védelmére, valamint az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásokra fókuszáló szabályozás. Továbbá hatékony végrehajtási és vitarendezési mechanizmusokra van szükség; a brit kormány szeptemberben beterjesztett, az Egyesült Királyság belső piacáról szóló törvényjavaslatának elfogadása ugyanis sértené a Brexit-megállapodás Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvének rendelkezéseit.
Elmondta azt is, hogy előrelépés egyebek mellett a repülés-, és a szociális biztonság koordinálása, valamint az alapvető és az egyéni szabadságjogok tiszteletben tartása terén történt. Utóbbiak a büntetőügyekben folytatott jövőbeni igazságügyi együttműködés előfeltételei - tette hozzá. A közelgő határidő miatt a tárgyalások következő fordulóját jövő héten Londonban tartják, a megbeszélések az azt követő héten ismét Brüsszelben folytatódnak.
Csütörtökön derült ki, hogy az Európai Bizottság felszólító levelet küldött az Egyesült Királyságnak, mert álláspontja szerint a brit fél megszegte az EU-tagsága megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodásból eredő kötelezettségeit. A testület a kötelezettségszegési eljárás első lépését jelentő felszólítólevelet a brit kormány által szeptemberben beterjesztett, a belső piacáról szóló törvényjavaslat miatt küldte.