Előfizetés

Orvosa szerint remekül van Trump

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.03. 18:38
Trump távozik a Fehér Házból október 2-án
Fotó: SAUL LOEB / AFP or licensors
Nincsenek légzési nehézségei sem.
Amerikai sajtójelentések szerint Donald Trump orvosa, Sean Conley és az orvosi csoport többi tagja azt mondta, rendkívül elégedettek, mivel nagyon jó haladást értek el az elnök állapotában.

Conley közölte, a szív-, a vese- és a májfunkciók mind normálisak, nincs nehézsége a légzéssel vagy a járással. Emiatt nem is szorul lélegeztetésre az elnök. Az orvos nagyon boldog az elnök állapota miatt. Trump állítólag már azt mondta neki, akár a kórházat is képes lenne elhagyni, mivel érzi magát annyira erősnek. Az elmúlt 24 órában nem volt láza sem.
Sean Conley, az elnök orvosa sajtótájékoztatót tart.
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP or licensors
Conley jelezte, folyamatosan figyelik az elnök állapotát az esetleges komplikációk miatt, ugyanakkor azt nem tudta megmondani, mikor hagyhatja el a kórházat.   Korábban a Népszava is beszámolt róla, hogy az amerikai elnök jelenleg az enyhe lefolyású Covid-19 elleni kezelésre alkalmazott Remdesivirt kapja.

Robbanószerkezetet találtak egy németországi vonaton Köln közelében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.03. 17:58
rendőrök a kölni vasúti remíznél.
Fotó: Thomas Banneyer /
Eléggé kezdetleges volt a berendezés, valószerűtlen, hogy bárkire vagy bármire veszélyes lett volna.
Német sajtójelentések szerint nem okozott volna nagy kárt az a robbanószerkezet, amelyet a kölni-deutzerfeldi vasúti remízben fedezett fel egy takarító.

A rendőrség azonnal kiszállt, és ártalmatlanította a csomagot. A Bild értesülései szerint tűzijátékban használt lőporból, szegekből és csavarokból állt az eszköz. Szakértők elmondták, amatőr tervezésre vall a csomag, mivel ha meg is gyújtják a szerkezetet, a szögek csak pár centit repültek volna.
Ezen a telephelyen állt a vonat, amikor ráleltek a berendezésre.
Fotó: Thomas Banneyer
"Emberre, vagyontárgyra még meggyújtás után sem lett volna veszélyes"

- közölte a rendőrség.  Az Állami Bűnügyi Rendőrség hivatalának munkatársai a helyszínen vannak és átkutatják a remízben álló további 27 szerelvényt. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a történteknek az iszlamista terrorhoz van-e köze vagy egy zsarolási kísérletről van szó.   
Rendőrautók a helyszínen.
Fotó: Thomas Banneyer
Az érintett regionális vonat pénteken Gummersbachból Kölnbe közlekedett. A vonat egy részét korábban Gummersbachban leválasztották, ezért a kutatás ide összpontosul. A rendőrség tanúkat keres. A hatóságok úgy vélik, a robbanószerkezetet már pénteken elhelyezték a vonaton, és mivel nem lépett működésbe, ezért csak a takarítók vették észre.

Durvul a lengyel járványhelyzet, a harmadik napja rekordokat döntöget a fertőzöttség

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.03. 17:11
Maszkos utasok egy varsói buszon.
Fotó: Artur Widak / Artur Widak/NurPhoto
Az elmúlt 24 órában 2367 új esetet regisztráltak, a halálos áldozatok száma 34-gyel nőtt.
A világjárvány kezdete óta nem fordult elő, hogy ilyen sok új fertőzöttet jegyeztek volna fel egy nap alatt Lengyelországban. Az új rekord 75-tel több, mint a pénteki esetszám, míg csütörtökön 1967 megbetegedést regisztráltak.

A járvány által leginkább érintett térségek közé tartozik az ország déli részén található Kis-Lengyelország vajdaság 290 új fertőzöttel, a főváros, Varsó és környéke 277 új fertőzöttel, és a nyugati Pomeránia 244 új fertőzöttel. Az egészségügyi minisztérium elmondta, hogy 2850 fertőzésgyanús esetet kezelnek kórházban, 158 ezer  ember van karanténban, és 21 464-en állnak járványügyi megfigyelés alatt.
Fertőtlenítenek egy varsói buszpályaudvart.
Fotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP or licensors
A 38 millió lakosú Lengyelországban eddig 98 140 fertőzöttje és 2604 halálos áldozata van a koronavírusnak, a gyógyultak száma 72 209. Az első esetet március 4-én jelentették, március 20-án járványügyi állapotot hirdettek. A varsói kormány március 31-én kijárási korlátozásokat vezetett be. Az óvintézkedések egy részét április 20-án feloldották, majd májusban és júniusban tovább enyhítettek a szabályozásokon. Lengyelország augusztus óta újabb szigorításokat vezetett be azokban a megyékben, ahol nőtt a fertőzésszám. Az országban persze aktívan harcolnak a vírus ellen. Mint arról lapunk korábban beszámolt, a kelet-lengyelországi Lublinban működő egyik biotechnológiai cég előállította a koronavírus-fertőzésből felgyógyultak vérplazmájából kivont immunoglobulinokat tartalmazó, a maga nemében világviszonylatban első ilyen gyógyszert, amelynek tesztelését októberben kezdik el.