Előfizetés

Halálra gázolt a HÉV egy fiatal nőt a III. kerületben

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.04. 08:03
Illusztráció
Fotó: Népszava
A baleset Csillaghegy és a Rómaifürdő állomások között történt.
Halálra gázolt a HÉV egy 35 éves nőt Budapest III. kerületében szombat este - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a baleset a H5-ös HÉV vonalán Csillaghegy és a Rómaifürdő állomások között történt. A Budapesti Közlekedési Központ közösségi oldalán azt írta: a baleset miatt Békásmegyer és Aquincum között pótlóbusz járt.

Égből pottyannak a bírságok a szabálytalan autósoknak Somogy megyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.03. 18:58

Fotó: police.hu
Mostantól nem garancia, ha sehol sem látni rendőrt.
Elmúltak azok az idők, amikor a rendőrök kizárólag a közútról figyelték a szabályszegőket. A Somogy megyei Berzence településen és környékén tartottak összehangolt közlekedésbiztonsági akciókat pénteken. Többek között tilos jelzésen áthaladás, előzési és elsőbbségadási szabályok megsértése, gyermekbiztonsági rendszer hiánya, illetve biztonsági öv használatának elmulasztása miatt volt dolguk.  Ám egy újítást is bevezettek: 
a legkritikusabb pontokat drónnal figyelik meg. Az eszköz biztonságos távból készít kiváló minőségű felvételeket az autósokról. Arról is, ha éppen megszegnek egy szabályt.

Persze nem ez volt az utolsó ilyen akció: Somogy megyében a rendőrök terveznek hasonló ellenőrzéseket. 

Sorozatban csalták ki az uniós támogatásokat a „fiatal gazdák”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.02. 15:47
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több tucatszor próbálkozott, és százmillió forint feletti kárt okozott a négyfős csapat, kettejüknek hosszú évekre börtönbe is kell mennie.
Többéves börtönbüntetéseket szabott ki egy mezőgazdasági támogatások jogosulatlan igénybevételével zajló csalássorozat ügyében a Pécsi Ítélőtábla - közölte a bíróság pénteken az MTI-vel. Az ítélet jogerős. A közlemény szerint
az ügy első- és másodrendű vádlottja hamis okiratokkal szerzett vidékfejlesztési támogatásokat 2012 és 2015 között, több mint 107 millió forint kárt okozva a költségvetésnek, míg szándékuk további csaknem 300 millió forint vagyoni hátrány okozására irányult.

Három év alatt közel ötvenszer próbálkoztak

A vádlottak 2012-ben az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap "fiatal mezőgazdasági termelők indulásának támogatását" célzó pályázatain hamis okiratokkal indultak. A pályázatok postára adásában a harmad- és negyedrendű vádlott is részt vett, illetve saját nevében is nyújtott be pályázatot.   A 2012-ben benyújtott hét pályázatból hatot elfogadtak, így egyenként több mint tízmillió forintos támogatáshoz jutottak a vádlottak, majd 2014-ben ismét valótlan tartalmú okiratokkal további több mint harmincmillió forintnyi támogatást szereztek meg.    2015-ben ismét próbálkoztak, több mint harminc pályázat benyújtásával, amelyek közül egyet bíráltak el kedvezően, huszonötöt elutasítottak, míg nyolcat - miután a vádlottak tudomására jutott a pályázatok felülvizsgálatának elrendelése - a csalók visszavontak.
Az elsőrendű vádlott emellett 2015-ben többeknek tett ígéretet támogatási pályázatok gyors elkészítésére, a sértettektől átvette a pályázatok elkészítésére szánt pénzösszegeket, a dokumentumokat ugyanakkor nem készítette el.

Kilenc év letöltendő, 33 millió forintos büntetés

Az elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett költségvetési csalás, negyvenhat alkalommal megvalósuló, társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás, hamis magánokirat negyvenhat alkalommal való felhasználása, nyolc rendbeli nagyobb kárt okozó csalás és hét rendbeli kisebb kárt okozó csalás, emellett folytatólagosan elkövetett csalás miatt mondta ki bűnösnek a bíróság. A vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélték. A másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett költségvetési csalás és szintén negyvenhat rendbeli közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt négy év börtönre ítélték. A két vádlottal szemben összesen mintegy 32 millió forintos vagyonelkobzást is elrendeltek. A harmadrendű vádlottat költségvetési csalás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt egymillió forintos pénzbüntetésre, míg a negyedrendű vádlottat - két év próbaidőre felfüggesztve - egy év szabadságvesztésre ítélte a bíróság. 

Az uniós átlag tízszeresét csaljuk, tesszük el

Az OLAF erre a csalási típusra is figyelmeztetett Magyarországgal foglalkozó, a 2019-es évről szóló jelentésében. Mint arról lapunk is beszámolt, hazánk kapta a legtöbb ajánlást a szabálytalanságok, illetve csalások kiküszöbölésére a korrupcióellenes szervezettől - az OLAF szerint nálunk tízszer annyi uniós forrást szívott fel a korrupció és a csalások, mint az EU más tagállamaiban, főként a felzárkóztatási az agrártámogatási pályázatok területén.