Előfizetés

Orvosai hazudtak Trump állapotáról

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.05. 06:56
Sean Conley, a Fehér Ház orvosa beszél 2020. október 4-én, a Walter Reed kórház előtt tartott tájékoztatón
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP or licensors
Az elnök lázas volt, amikor kórházba vitték. Egyik kezelője felelőtlenséggel vádolja, miután többekkel egy autóban hagyta el az intézményt.
Sean Conley, Donald Trump amerikai elnök orvosa vasárnap sajtótájékoztatón elismerte, hogy korábban a valóságosnál rózsásabb képet próbált festeni Trump állapotáról. A 74 éves elnököt megfertőzte a koronavírus, és pénteken - az első közlés szerint - csupán elővigyázatosságból kórházba vitték. Idővel azonban kiderült, hogy magas láza volt és vérének oxigénszintje kétszer is lecsökkent. Orvosainak vasárnapi sajtótájékoztatója röpke tíz percig tartott, és az AP amerikai hírügynökség szerint többször megkerülték a választ, amikor az elnök állapotáról szóló korábbi tájékoztatások ellentmondásaival szembesítették őket az újságírók. Kitérőn feleltek arra a kérdésre is, hogy mit találtak az elnök tüdejének képernyős vizsgálatakor.
„Néhány várható jelet láttunk, de semmi olyat, amely komoly klinikai aggodalomra adna okot”

- mondta Conley.

Hogy pontosan mit értett „várható jeleken”, azt nem volt hajlandó részletezni. A vírus gyakran tüdőgyulladást okoz és más károkat a légzőszervben, amelyeknek látható jelei vannak még mielőtt a fertőzött nagyon rosszul lenne. Trump ugyanakkor vasárnap este kiautózott a kórházból, hogy integetve üdvözölje az épület előtt összegyűlt híveit. Nagyon érdekes utazás volt. Sokat tanultam a koronavírusról. Ez az igazi iskola. Nem az olvassuk el a könyveket fajtájú” - mondta Trump videóüzenetében. A kórháznak azonban az egyik orvosa, James Philips nem hiszi, Trump bármit is tanult volna. Az autóban még legalább ketten ültek.
Bárki, aki az elnökön kívül a kocsiban volt ezen a teljesen felesleges elnöki kocsikázáson, most 14 napra karanténba kényszerül. Megbetegedhettek, akár meg is halhatnak. Politikai színjátékért. Trump kockára tette az életüket a színházért. Őrültség

- írta az orvos Twitter üzenetében.

Trump egyébként az autóban immár maszkot viselt.

Joe Biden tesztje ismét negatív, kampányol tovább

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt vasárnapi vírustesztje is negatív lett – idézi az MTI Kate Bedingfieldnek, a politikus kampányának helyettes vezetőjének szavait.  Az ABC televíziónak vasárnap este elmondta:  A 77 esztendős Biden – akit rendszeresen tesztelnek – folytatja elnökválasztási kampányát, hétfőn Floridába utazik. – a választásokig még hátralévő szűk 30 napban a Biden-kampány elsősorban a koronavírus-járványra összpontosít és üzenete az lesz, hogy Joe Biden jobban kezelte volna a pandémiát Donald Trump jelenlegi elnöknél, aki Biden ellenfele – tette hozzá Bedingfield. Trump jó ideig eléggé félvállról vette a járványt, ám a 74 éves elnök múlt héten maga is megfertőződött, és péntek óta kórházban van.  – Kétféle vezetési stílus között lehet választani, és amióta a vírus elért minket is, Joe Biden az, aki példát mutat – nyilatkozta a helyettes kampányfőnök, rámutatva, hogy a demokraták mindig szájmaszkot viseltek, betartották a biztonsági távolságot, és a kampányrendezvényekre is csak korlátozott számban engedtek be résztvevőket. Jason Miller, a Trump-kampány egyik tanácsadója vasárnap – szintén az ABC televízióban – azt mondta, hogy Biden csak „propagandacélból” visel szájmaszkot. Az Egyesült Államokban eddig 7,4 millió embernél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést és közülük 209 ezren haltak meg a ragály miatt. 

Családi vérengzés: egy anyát és négy gyermekét ölték meg Párizsban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.04. 19:54

Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
Öt másik ember pedig megsebesült.
Egy nőt és négy gyereket meggyilkoltak Párizs keleti részén, egy Noisy-Le-Sec-ben lévő házban, a gyanú szerint késsel és kalapáccsal. A holttesteket szombat délelőtt találták meg a rendőrök – írja a Metro francia beszámolók alapján. A mentők a házból további öt embert szállítottak kórházba különböző sérülésekkel, közülük három személy állapota súlyos. A rendőrség megtalálta a mészárláshoz használt eszközöket. 
A portál azt írja, hogy szombat délelőtt egy vérző fiatal egy közeli bárba szaladt be segítségért. Ott azt mondta, hogy a nagybátyja megőrült, és a családjára támadt egy késsel és kalapáccsal. A hatóságok szerint az egyik, szintén eszméletlen állapotban talált sérült lehetett a támadó, őt is kórházba vitték. A helyszínelésről az RTL Híradó tett közzé kommentár nélkül videót.

Az Unió segítségében bíznak a bolgárok

Gál Mária
Publikálás dátuma
2020.10.04. 19:05

Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP
Megerősítette a Boriszov-kormány ellen harmadik hónapja tüntető bolgárokat az Európai Bizottság jogállamisági jelentése, szombaton este újult erővel követelték a szerintük korrupt, a maffia és az oligarchák kezében lévő miniszterelnök lemondását.
„Európa meghallotta a hangunkat” vélekedett az AFP hírügynökségnek nyilatkozó Nikolai Hagighenov ügyvéd, a szófiai megmozdulások egyik szervezője. Velislav Minekov szobrász pedig azt emelte ki a több mint ötezer tüntető tapsa közepette, hogy a kitartóan demonstrálók voltak azok, akik kinyitották az Európai Unió szemét és fülét. A túlnyomórészt fiatal tüntetők Bojko Boriszov és kormányának, valamint Ivan Gesev főügyésznek a lemondását követelték változatlanul. A tíz éve hatalmon lévő Boriszovot azzal vádolják, hogy elnézi és pártolja a kormánya körül burjánzó korrupciót, a főügyészt pedig azzal, hogy lehetővé teszi mindezt, nem indít eljárásokat a korrupciógyanús ügyekben. A demonstrálók olyan jelszavakkal vonultak utcára, mint az „Európa meghallgatott minket”, „Igazságot”, „Ki a maffiával az országból!”. Noha a bolgár ellenzék optimizmusa aligha megalapozott, tény, hogy az Európai Bizottság múlt heti jogállamiság jelentése lesújtó képet festett a bolgár igazságügyi rendszerről, bírálta a korrupcióellenes fellépés eredménytelenségét és a média függetlensége elleni kormányzati támadásokat. Felmérések szerint az ország lakosságának több mint 60 százaléka támogatja a tüntetőket. A jobboldali konzervatív kormányfőnek azonban esze ágában sincs lemondani, közölte is, hogy végigviszi jövő márciusig szóló jelenlegi mandátumát. A bolgár jogállamisági helyzetéről ezen a héten tart vitanapot az Európai Parlament. Az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága, a LIBE határozattervezetében kifejezte szolidaritását a tüntetőkkel, legitimnek nevezte a bolgárok független igazságszolgáltatást, átláthatóságot, felelős kormányzást és jogállamiságot követelő kéréseit. Hriszto Ivanov, a második Boriszov-kormány igazságügyi minisztere, jelenleg a Yes Bulgária elnevezésű korrupcióellenes párt vezetője egy augusztus 12-i interjúban a Politicónak azt nyilatkozta, hogy az Európai Bizottság szándékosan szemet huny a bolgár kormányzati korrupció fölött, „túl olcsón” adja az uniós pénzeket. Ezzel lehetővé tették, hogy a bolgár maffia és az oligarchák valóságos párhuzamos államot hozzanak létre, megszerezzék a gazdaságot, médiát, de a biztonsági szerveket és az ügyészséget is, és így valójában ők gyakorolják a hatalmat az országban. A jogász végzettségű volt igazságügyi miniszter szerint a Bizottság elnéző viszonyulása annak köszönhető, hogy Boriszov pártja, a GERB az Európai Néppárt tagja, a német kancellár, Angela Merkel és az EB elnök Ursula von Der Leyen pártjának, a CDU-nak a szövetségese. Brüsszel elnéző magatartása emellett annak is köszönhető, hogy az EU a török kapcsolatokat megbízhatóan kézben tartó szövetségest lát Boriszovban, vélekedett az ellenzéki vezető. .