Előfizetés

Trump elhagyhatja a kórházat

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.05. 21:48

Fotó: MANDEL NGAN / AFP or licensors
Az amerikai elnöknek pár napja lett pozitív a tesztje.
Donald Trump amerikai elnök a Twitteren hétfőn közölte, hogy helyi idő szerint kora este elhagyja a Walter Reed katonai kórházat, ahova korábban koronavírus-fertőzés miatt elővigyázatosságból bevonult. Az MTI szerint a mikroblogon írt bejegyzésében Trump hangoztatta: „Tényleg nagyszerűen érzem magam! Nem kell félni a Covidtól. Nem szabad hagyni, hogy ez uralja az életünket”. Majd hozzátette, hogy a kormányzása idején néhány valóban kiváló gyógyszert sikerült kifejleszteni.  
„Jobban érzem magam, mint 20 évvel ezelőtt”

– hangsúlyozta Trump. Az elnök hétfőn több Twitter-bejegyzést is közzétett, többek között az egészségi állapotáról is. Reagált azokra a sajtójelentésekre is, amelyek nehezményezték, hogy vasárnap délután szájmaszkban és kocsiban megjelent a kórház előtt, hogy köszöntse az ott szép számban – amerikai zászlókkal és őt éltető táblákkal – megjelent híveit. „Ha nem tettem volna, akkor azt írják, hogy faragatlan vagyok” – írta az egyik mikroblogban. Több bejegyzést szentelt a napi politikának is. Az elnökválasztáson való szavazásra buzdított, külön bejegyzést írt a virginiai helyzetről, újabb adóemeléseket, vagy jobb és olcsóbb egészségbiztosítási rendszert helyezett kilátásba – szemlézte az elnöki üzeneteket az állami hírügynökség. 
Trump hívei a kórház előtt biztosították támogatásukról az elnököt.
Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP or licensors
Trump korábban mindent megtett azért, hogy siettesse visszatérést a kampányba. Utóbbi annyira nem meglepő, mivel – mint arról lapunk is beszámolt, az amerikai elnökválasztás előtt egy hónappal a Demokrata Párt jelöltjének, Joseph Bidennek tíz százalékponttal nagyobb a támogatottsága, mint Trumpnak.

Budapesti tüntetés, kaukázusi vádaskodás

Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.05. 21:21

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az örmények mellett tartottak demonstrációt a budapesti Millecentenáriumi emlékparkban.
A magyar kormány Azerbajdzsán pártját fogja az egy hete tartó háborúban, hétfőn viszont az örmények mellett tartottak demonstrációt a budapesti Millecentenáriumi emlékparkban.
Karabah és Azerbajdzsán határán hétfőn is heves harcok folytak. Az örmények Sztyepanakert és Susi, az azeriek Gandzsi elleni rakétatámadásokról számoltak be.

Nemzetközi szakértők vizsgálhatják a Navalnij-mérgezést

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.05. 20:50
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Akár Moszkvába is elmennek.
Kész szakértőket küldeni Oroszországba a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW), hogy segítsenek kivizsgálni Alekszej Navalnij ellenzéki vezető ügyét.

Navalnijt Németország szerint egy betiltott idegméreggel mérgeztek meg. Az OPCW közölte, hogy október 1-én kapta meg Moszkva kérését, és tisztázni szeretné, milyen jellegű segítséget vár Oroszország tőle. Navalnij augusztus 20-án lett rosszul Szibériában. A vértesztek kimutatták, hogy a szovjet időkben gyártott Novicsok típusú idegméreggel mérgezték meg, a nyugati kormányok szankciókat követeltek Moszkva ellen az eset miatt. 
Az OPCW hétfői közleménye szerint a szervezet műszaki titkársága kész elvégezni a kért szakértői vizsgálatot és kérésre szakembereket is felvonultat. Az OPCW tagállamai keddi tanácskozásán várhatóan megvitatják a Navalnij-ügyet. Korábban Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy kilép az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény betartatására létrehozott szervezetből.
Moszkva azzal vádolta meg az OPCW-t, hogy elfogult a nyugati nagyhatalmak iránt Szíriában, ahol Oroszország katonai támogatást nyújt Basár el-Aszád kormányának.

Mint ahogy arról a Népszava beszámolt, az orosz külügyminiszter szerint a berlini Charité klinika orvosai sem találtak harci méreganyagot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus mintáiban. Szergej Lavrov szt mondta, hogy a mérget a német hadsereg laboratóriumában mutatták ki.