MET;Iványi Gábor;

2020-10-07 06:40:00

„Hadjárat” indult Iványiék ellen

A kormánypárti sajtónak már az sem tetszik, hogy a Kádár-korszakban Iványi Gábor a börtönt kockáztatva szembefordult az állampárttal.

Az ellenünk irányuló lejárató kampány jó jel, mert azt mutatja, hogy fontosak vagyunk – reagált ironikusan Ónodi István gazdasági igazgató azokra az Iványi Gáborral szemben felhozott vádakra, amelyek a Magyar Nemzetben jelentek meg.

A kormánypárti napilap azt írta, hogy Iványiék az állami normatíván túl 2012 és 2020 között több mint két és fél milliárd forint többlettámogatást kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A cikk kérdésesnek nevezte, hogy az Iványi Gáborékhoz kötődő intézmények a magas állami támogatás mellett miért küzdenek súlyos anyagi gondokkal: „vannak arra utaló jelek, hogy Iványi kezei közül kifolyik a pénz”.

Ónodi István az Iványi által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, Oltalom Karitatív Egyesület és Wesley János Lelkészképző Főiskola gazdasági ügyeiért felel. „Beindult a hadjárat” – utalt arra, hogy a Magyar Nemzeten kívül a közelmúltban a Magyar Demokrata is hasonló tartalmú írást közölt.

A gazdasági igazgató elmondta, hogy – bár az említett két és fél milliárdos összeg megfelel a valóságnak – a lap fontos szempontokra egyáltalán nem tért ki, így eltorzította az igazságot. A szóban forgó iskolákban túlnyomórészt olyan mélyszegénységben élő diákok tanulnak, akik esetében nem elegendő oktatási-nevelési feladatokat teljesíteni: szociális ellátásra is rászorulnak, és nem csak ők, családjuk is.

Ehhez nyilvánvalóan az átlagosnál lényegesen több pénzre van, azaz lenne szükség. A kormány ezzel szemben a kiegészítő támogatás összegét idén 190 millió forintól a felére csökkentette, és már kilátásba helyezte, hogy jövő évtől kezdve végképp megszünteti. Az a sejtetés, hogy „Iványi kezei közül kifolyik a pénz”, a gazdasági igazgató szerint „minden alapot nélkülöző vádaskodás, szemenszedett hazugság”. A pénz az utolsó fillérig a rászorulókhoz kerül.

Ónodi István hangsúlyozta, hogy amennyiben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget nem fosztották volna meg jogsértően törvényben elismert egyházi rangjától, akkor kiegészítő támogatásként korábban – a más felekezeteknek járó juttatások alapján – nem 190 milliót, hanem 360 millió forintot kapott volna a költségvetésből.

Azonban hiába mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy a testvérközösség egyházi státuszát 2012-ig visszamenőleg helyre kell állítani, ez mindeddig nem történt meg. Helyette jogi csűrés-csavarás zajlik – állapította meg Ónodi István, akinek számításai szerint (ahogyan arról már Iványi Gábor is beszámolt) az állam mintegy 6 milliárd forinttal tartozik nekik. Akad ugyan több vitatott tétel, de sok olyan követelés is, amelynek jogosságát a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán zajló eljárás során a magyar kormány kénytelen volt elismerni.

A Magyar Nemzet cikkében egyebek mellett az is olvasható, hogy a józsefvárosi Dankó utcában, a hajléktalanokat ellátó intézményekben egészen embertelen állapotok uralkodnak. A gazdasági igazgató méltatlannak érezte, hogy kommentálja az állítást. Kérdésünkre megjegyezte: arra se nagyon lehet mit mondani, hogy a napilap egyszerűen csak szakadár gyülekezetnek minősíti a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, amelyet a metodista felekezetből kizárt lelkészek alapítottak.

Ónodi István emlékeztetett rá, hogy Iványi Gábor és lelkésztársai a Kádár-korszakban felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, amiért a hatósági zaklatást vállalva szembefordultak az állampárttal kollaboráló metodista egyházzal. Hosszas, 1973-ban kezdődött küzdelem után a gyülekezet 1981-ben vált az állam által elismert, úgynevezett „bevett” felekezetté. Ettől a jogától fosztotta meg az Orbán-kormány.

A gazdasági igazgató elmondása szerint a vádak és az egyoldalú állítások miatt jogi eljárásokat kezdeményeznek.