Előfizetés

Felhőkarcoló lángolt Dél-Koreában, több tucatnyian megsérültek (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.08. 23:00
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 33 emeletes toronyházban felcsapó lángokat eloltották, de azt még nem tudják, kell-e tartani az összedőléstől.
Kigyulladt egy 33 emeletes épület a dél-koreai Ulszan városában; sokan megsérültek – számolt be a tűzvészről csütörtökön a helyi média. A Yonhap dél-koreai hírügynökségnek a mentőcsapatokra hivatkozó jelentése szerint legalább 49 ember sérült meg. 
A tűz a feltételezések szerint a tizenkettedik emeleten ütött ki, majd terjedt át a felsőbb szintekre. Bár a lángokat sikerült megfékezni, továbbra sem tudni, fennáll-e annak kockázata, hogy az épület összedől. Halálos áldozatokról eddig nem érkezett jelentés. A beszámolók szerint a tűzoltóktól érkező mentőcsapatok a lehető leghamarabb megpróbálták kimenekíteni az épület csaknem 380 lakóját.

Belgrád igenis javítana a jogállamiságon és a sajtószabadságon

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.08. 21:47
Orbán Viktor és Aleksandar Vucic
Fotó: Orbán Viktor/Facebook
Aleksandar Vucic szerb államfő az unió kapujában nem követi barátját, Orbán Viktort.
Szerbia elfogadja a bírálatokat, amelyeket Brüsszel megfogalmazott, és igyekszik a jövőben javítani azokon a területeken, amelyeken az Európai Unió hiányosságokat talált – jelentette ki csütörtökön Aleksandar Vucic. A magát nem csupán Orbán Viktor miniszterelnök szövetségesének, hanem egyenesen barátjának tartó szerb államfő Belgrádban találkozott Várhelyi Olivérrel, az Európai Bizottság (EB) szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős magyar biztosával.  Vucic ellentétben magyar barátjával, az EB az uniós tagjelölt Szerbiáról szóló országjelentéséből főként az igazságügyet, a jogállamiságot, valamint a szólás- és sajtószabadságot érintő bírálatokat vette magára. Mint arról a Népszava beszámolt, nemrég készült el az első átfogó elemzés a jogállam helyzetéről mind a 27 tagállamban. Ebben az EB borús képet fest a magyarországi jogállam helyzetéről, az igazságszolgáltatás működéséről, a korrupció elleni küzdelemről, a média sokszínűségéről valamint a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszeréről. Nálunk azonban Orbán Viktor nem fogadta el a bírálatokat, sőt, az esetleges uniós szankciók kikerülésére készül.
Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa
Fotó: Dursun Aydemir / AFP/Anadolu Agency
Belgrádban mindenesetre Várhelyi Olivér ismertette azt a 9 milliárd euró összértékű befektetési tervet, amelyet az Európai Unió a térség gazdasági felzárkóztatására szánt. Emellett bemutatta és elemezte az Európai Bizottság Szerbiára vonatkozó országjelentését, és ismertette a már említett területeket, amelyeken Belgrádnak előrelépést kell elérnie annak érdekében, hogy folytatódhasson vagy felgyorsulhasson európai integrációja.

Még gyámság alatt is veszélyben a jogállam

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.10.08. 20:52

Fotó: Artur Widak / AFP/NurPhoto
Az Európai Parlament aggodalmát fejezi ki a magas szintű korrupciós vizsgálatok folyamatos hiánya miatt, és hangsúlyozza, hogy haladéktalanul foglalkozni kell azzal, hogy az adófizetők pénzét a kormányzó párthoz kapcsolódó körök gyarapítására használják fel Bulgáriában.
A képviselőtestület problémának tartja, hogy folytatódik a média befolyásolása azáltal, hogy uniós forrásokat juttatnak a kormánybarát sajtónak, miközben kormánykritikus újságírók lejárató kampányok célpontjaivá válnak. A testület sajnálatát fejezi ki amiatt is, hogy a törvényhozás épületeiben korlátozásokat vezettek be az újságírókkal szemben, amelyek akadályozzák a parlamenti munka média általi ellenőrzésének lehetőségét. Az EP aggódik a készülő törvénymódosítások miatt is, amelyek rendkívül ellenséges környezetet teremtenének a külföldi finanszírozásban részesülő civil szervezetek számára. A parlament nehezményezi, hogy a kormányzó többség túl sietősen fogadja el a jogszabályokat. Többek között ezeket az aggályokat és kifogásokat tartalmazza a jogállamiság és alapvető jogok bulgáriai helyzetéről készült állásfoglalás, amelyet csütörtökön 358 szavazattal, 277 ellenében, 56 tartózkodással hagyott jóvá az Európai Parlament. Mivel Borisz Borisszov bolgár miniszterelnök pártja maga mögött tudja az Európai Néppárt (EPP) egyelőre fenntartás nélküli támogatását, a kereszténydemokrata képviselőcsoport tagjainak elsöprő többsége nemmel szavazott a határozatra. “Nem minden tökéletes, de Bulgária jó úton halad” - mondta Manfred Weber frakcióvezető még a hét elején rendezett vitában. Az EP baloldali, liberális és zöld frakciói azonban nem így gondolják, az általuk támogatott szöveg szerint Bulgáriában jelentősen romlott a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok helyzete. 2007-es csatlakozása óta a kelet-európai ország az Európai Bizottság “gyámsága” alatt áll: a testület évente értékeli az igazságügyi reform, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén elért eredményeit, és ajánlásokat fogalmaz meg. Az EP-határozat elfogadása után Szófia nemigen számíthat rá, hogy megszűnik állandó brüsszeli felügyelete.