Előfizetés

Nem akarja az OBT a Kúria elnökének Áder jelöltjét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.09. 16:43

Fotó: Népszava
A Fideszhez is köthető jogász ugyan felkészült, de nincs ítélkezési gyakorlata.
Mint arról lapunk csütörtökön beszámolt, az Országos Bírósági Tanács (OBT) várhatóan nem fogja támogatni Áder János jelöltjét a Kúria elnökének. A várakozások bejöttek, ugyanis a testület pénteki közleményében azt írta, nem javasolják a Varga Zsolt Andrást. Az OBT elismeri a jelölt tudományos területen szerzett érdemeit, alkotmánybíróként és a legfőbb ügyész helyetteseként a tágabb értelemben vett igazságszolgáltatásban szerzett tapasztalatát, valamint személyes kvalitásait és felkészültségét.
"Meggyőző és megnyugtató volt, amit a jelölt a meghallgatáson a jogegység, a bírósági szervezet tekintélye, a folyamatban lévő ügyekben az utóbbi időben tapasztalt nyilvánosan megfogalmazott kritikák közbizalmat romboló hatását illetően elmondott."

Ugyanakkor szerintük nem lehet elvonatkoztatni, hogy nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalata nincsen, peres ügyek és a bírósági igazgatás területén nincsen gyakorlata. Az OBT emlékeztet, hogy a rendszerváltás óta kizárólag olyan személy töltötte be a legfőbb bírói testület elnöki posztját, aki hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgozott.
"Varga Zsolt András jelöltté válását két közelmúltbeli törvénymódosítás tette lehetővé, amely nem feleltethető meg annak az alkotmányos elvárásnak, hogy a bírósági szervezetrendszer csúcsára a más hatalmi ágaktól független, külső szemlélő számára is pártatlannak látszó személy kerüljön."

- zárja közleményét a testület. Fleck Zoltán jogszociológus a Népszava csütörtöki számában azt mondta, a NER régi kipróbált káderéről van szó, már az első Orbán-kormány idején Polt Péterrel együtt került a Legfőbb Ügyészségre, s lett botrányosan fiatalon – a politikai megbízhatóság alapján - legfőbbügyész-helyettes. Darák Péter 2021. január 1-éig tölti be Kúria elnöki posztját, a várakozások szerint őt váltja Varga Zsolt András. A Kúria elnökét az Országgyűlés választja meg az államfő javaslatára, kilenc évre, titkos szavazással.

Nem tudja megmondani a 168 Óra új tulajdonosa, meg fog-e jelenni a lap 2022-ben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.09. 16:09

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Nem foglalkoztatja, ki tartja őt strómannak.
Minden szempontból erős interjút adott a 168 Óra új tulajdonosa a valaszonline.hu-nak. Milkovics Pál azt tartja elsődleges feladatának, hogy a Köves Slomó által bejelentett kivonulás után életképes legyen a vállalkozásuk. Arra a kérdésre - miszerint a Népszabadság bezárása óta Pecina strómanszerű alakját látják felderengeni benne - azt mondta, nem tud mit kezdeni azzal, ki mit talál ki és képzel el, mert ez nem foglalkoztatja.  
Azt nem tudta kijelenteni, hogy a 2022-es választások pillanatában még létezni fog a 168 Óra.

"Ha az lenne a célom, pláne a megbízatásom valami titkos összeesküvés szerint, hogy bezárjam a 168 Órát, besétálnék holnap, összehívnám az állományt és megmondanám, hogy vége. Bezárt még egy hetilap, sokadik a világon." Milkovics szerint akik most "pecináznak", azok azt felejtik el, hogy ő maga is a szakmából érkezett.  
"Szóval én az vagyok, aki megmenti a 168 Órát, nem az, aki bezárja."

Hangsúlyozta, ő maga a klasszikus újságírásban hisz, nem politizálni és ideológiákat kiszolgálni érkezett. Jelezte, lassan fél éve dolgoznak "egy innovatív online platformon," valamint a 168 Óra hetilap megújításán.  Utóbbi folyamat nem megy zökkenőmentesen: többen felmondtak a 168ora.hu portálnál, amiért annak működését átalakították. Az oldalon azóta zömében az állami hírügynökség anyagi jelennek meg, jellemzően változtatás nélkül. A hetilap szerzői közül is volt távozó, miután Rózsa Péter főszerkesztőt kirúgta az új tulajdonos, mert egy Orbán Viktor családját ábrázoló fotóval illusztrált egy, a kormány családpolitikáját bemutató cikket. 

28 sérültje van a dunaföldvári gázszivárgásnak - Reagált a Pannonia Bio Zrt.

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.09. 15:23

Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint 13-an súlyosabb, 15-en könnyebb mérgezést szenvedtek.
28 ember sérült meg a dunaföldvári üzemi balesetben, ahol klórgáz került a levegőbe – írja a Telex. A lap arról számolt be, hogy az üzemnél a katasztrófavédelem több munkatársa dolgozik, bentre senkit sem engednek be. Korábban a polgármester, Horváth Zsolt azt nyilatkozta, hogy információi szerint 15 ember sérült meg az üzemi balesetben, de a városvezető jelezte, hogy a szám még változhat. Kora délután az Országos Mentőszolgálat megerősítette a Telex értesülését, és azt írta, hogy
az üzemi baleset miatt 28 embert láttak el és szállítottak kórházba, egy tömeges baleseti egységet is bevetettek. 13-an súlyosabb, 15-en könnyebb mérgezést szenvedtek, jellemző tüneteik torokkaparás, könnyezés, a súlyosabb esetekben nehézlégzés voltak.

A kórházba szállításhoz egy autóbuszt is igénybe vettek, amellyel a könnyű mérgezést szenvedett, illetve tünetmentes személyek szállították megfigyelésre. A betegeket négy kórház (Dunaújváros, Székesfehérvár, Szekszárd és Kecskemét) fogadta. Délután a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a baleset azért történt, mert a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri, hét köbméteres hipótartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek, és a két anyag reakciójaként klórgáz keletkezett. Köves Péter elmondta, hogy a tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. Az iparbiztonsági szakemberek a helyszínen vannak, állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt, a katasztrófavédelem mobil laboratóriuma pedig folyamatosan méréseket végez.
– Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket és lakott területet nem érint

– tudatta.

Reagált a Pannonia Bio Zrt.

A Pannonia Bio Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a baleset péntek reggel 7 óra 45 perckor történt a cég dunaföldvári gyáregységében. Az esemény az üzem negyvenhét munkatársát érintette, akik közül huszonnyolc embert szállítottak kivizsgálásra kórházba, hármat pedig megfigyelés céljából bent tartanak. A jelenlegi információk szerint - a cég közlése alapján - egy 6 köbméteres tartályban tárolt 4500 liter hipóhoz eddig tisztázatlan okból 400 liter salétromsav keveredett, ami heves kémiai reakciót okozott. Ennek eredményeképpen jelentős mennyiségű klórgáz szabadult fel, és többen rosszul lettek az üzem területén. Az anyagi kár elenyésző, robbanás, tűzeset nem történt. A tűzoltóság a klórgáz terjedését védősugár alkalmazásával gátolja meg, egészen addig, amíg a reakció eredményeként további gáz szabadul fel. Hozzátették: a balesetben megsérült dolgozóknak minden támogatást megadnak ahhoz, hogy a lehető leghamarabb gyógyultan hazatérhessenek. A zrt. menedzsmentje a helyszínen vizsgálja a baleset körülményeit, lehetséges okait; a gyár működésében a baleset fennakadást nem okozott, a termelés folyamatos és zavartalan - írták. 

A rendőrség a büntetőeljárási törvény szabályai szerint vizsgálja az eset körülményeit. Péntek reggel a DO számolt be arról, hogy gázszivárgás történt a dunaföldvári bioetanol gyár területén. A Pannonia Bio Európa legnagyobb egy telephelyen található etanolgyártó biofinomító üzeme.