Előfizetés

66 fertőzöttet találtak egy bátonyterenyei idősek otthonában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.09. 22:31

Fotó: SAJJAD HUSSAIN / AFP or licensors
A Somogy megyei Barcson is hasonló helyzet alakult ki.
Elszabadult a koronavírus a Nógrád megyei Bátonyterenye egyik idősotthonának két telephelyén: itt összesen 66 lakó tesztje lett pozitív

- hangzott el az RTL Klub híradójában. A műsorban nyilatkozott pár rokon is, akik azt kifogásolták, semmiféle információt nem osztanak meg velük hozzátartozójuk állapotával kapcsolatban. Elmondásuk szerint a gondozottakat sem tájékoztatták, mivel van olyan lakó is, aki még mindig nem tudja, mi a helyzet. Többen arra gyanakodnak, egy ételszállítás során kerülhetett át a vírus egyik telephelyről a másikra.  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a csatorna kérdésére megerősítette a fertőzés tényét. Tájékoztatásuk szerint szeptember 28-án lett az egyik gondozott tesztje pozitív. Azóta 65 további lakó kapta el a fertőzést. 14-en vannak kórházban, senki sem szorul lélegeztetőgépre.  A Somogyi megyei Barcson sem rózsásabb a helyzet: itt huszonhat lakó és három ápoló tesztje lett pozitív. Négyen kerültek kórházba, egyikük állapota kritikus.  

Operaházi beruházás: adtak, majd elvettek

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.10.09. 22:20

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az összeget művészeti intézmények javára csoportosítják át.
Mintegy 1,9 milliárd forintot vont el a kormány az Eiffel Műhelyház és Próbacentrum beruházására, valamint a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének beruházására adott támogatásból, ezt az összeget művészeti intézmények javára csoportosítják át – derült ki az október 9-i Magyar Közlönyből. A kormány szeptemberben ugyanakkor az Eiffel Műhelyház és Próbacentrum beruházásának, valamint a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének beruházásának a javára 7,6 milliárd forintot csoportosított át. Az operai beruházás mintegy 30, az Eiffel beruházása 20 milliárd forintnál jár.
Cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, azonnali kiadásként 1 931 710 000 forintot kap a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyház és Próbacentrum működéséhez. A tévedésért elnézést kérünk.

Az MTK utánpótlásközpontja költözhet az egykori józsefvárosi pályaudvar helyére

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.10.09. 21:22

Fotó: Béres Márton / Népszava
Új élet indulhat a drogosok és hajléktalanok által birtokolt területen.
Versenyeztetés nélkül adja el a magyar állam egyik, VIII. kerületi telkét a Magyar Testgyakorlók Körének (MTK)

- derül ki a Magyar Közlönyből. A kormányrendelet szerint az utánpótláskorú versenyzőkkel kapcsolatos sporttevékenység ellátásának elősegítése érdekében született a döntés. A vételárról még nem tudni semmit sem, ezt egy független szakértő fogja megállapítani. A tranzakció nyélbeütésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) december 15-ig kapott határidőt.
Döbbenetes nyomortanyák sokasága az egykori pályaudvaron.
Fotó: Árpási Bence
Egyúttal azt is deklarálják, hogy biztosítani kell a Népliget, a Józsefvárosi pályaudvar és az Északi Járműjavító területén egy kelet–nyugati irányú, a pesti belváros felé jobb eljutási lehetőségeket garantáló gyalogos- és kerékpárút létesítését is. Ennek kivitelezése a Vitézy Dávid által vezetett Budapest Fejlesztési Központra (BKF) vár. A tervek szerint a leendő utánpótlásközpont területén haladna át a közlekedési folyosó. A Városmajorban is terjeszkedne az MTK: itt a magyar állam bérbeadna a klub számára bizonyos ingatlanokat.