Előfizetés

Azért nem emelkedik jobban a járványgörbe, mert nem tudunk többet tesztelni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.10. 14:15
Tesztelés a Kútvölgyi kórházban
Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP
Becslések szerint a kritikus lefolyású esetszámok növekedése várható.
Nem azért nem nő a koronavírus-esetszámunk, mert a járvány nem halad előre, hanem mert a tesztelési kapacitásunk elérte a felső határát – idézte Oroszi Beatrix orvos-epidemiológusnak az InfoRádió Aréna című csütörtöki műsorában elhangzott állítását a 24.hu. A folyamatosan, de nem robbanásszerűen emelkedő járványgörbéről a Semmelweis Egyetem munkatársa elmondta, hogy „az menne még följebb, de nem tud”.
„A tesztelés felső határa megszabja, hogy az összes meglévő fertőzésből mennyit leszünk majd képesek észlelni, a jelenlegi tesztelési kapacitással pedig egyszerűen nem lehet minden esetet detektálni”

– magyarázta a szakember.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy változik a betegek kormegoszlása. Minél inkább nő az azonosított esetek átlagkora, annál inkább csökken a kevésbé súlyos esetek azonosítása. Az eltolódásból pedig az következik, hogy a kritikus lefolyású eseteknek az emelkedése várható a következő napokban–hetekben. Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa szerint azért is nehéz a járvány jövőbeli alakulásának előrejelzése, mert az elmúlt hetek megnövekedett esetszámaival nem tartott lépést a tesztelések száma. Kiemelte:
„A naponta jelentett adatok nem tudnak megfelelő iránymutatást adni arra, hogy mi a valós trendje a járványnak.”

Hajléktalan költözött a pécsi klinika Covid-részlegébe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.10. 11:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Baranya megyében még nem kellett élesíteni a tavasszal kialakított koronavírus-központot, így lett célpontja a fedél nélküli férfinak.
Napokig lakott egy hajléktalan a pécsi koronavírus-központ egyik lezárt részén; az ügyészség most vádat emelt a férfi ellen, aki számítógépeket és más eszközöket is ellopott – közölte az ATV Híradó.  Elhangzott: még tavasszal alakították ki a pécsi klinika infektológiai osztályán azt a részleget, ahova a tervek szerint koronavírussal fertőzött betegeket vittek volna. A Covid-részleg azóta is lezárva, minden eszközzel felszerelve állt.  – Ide költözött be a hajléktalan férfi, ahol több napig lakott. Az ott lévő – félmillió forint értékű – számítógépeket és egyéb műszaki berendezéseket ellopta, majd   eladta – mondta Kutas Tamás, a Baranya Megyei Főügyészség szóvivője.  A férfit a számítástechnikai eszközök értékesítése miatt lopással vádolják. A klinika illetékesei a folyamatban levő büntetőeljárásra hivatkozva nem kívántak nyilatkozni. 

Megdőlt a hazai koronavírus-rekord, húszan meghaltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.10. 09:39
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Jóval ezer fölötti a kórházban ápoltak száma, és már 110 ember van lélegeztetőgépen.
Drasztikusan terjed Magyarországon a koronavírus: péntek reggelre 1374 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 36 596-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írta a kormányzati tájékoztató oldal. A hivatalos adatok szerint szombat reggelre meghalt 20 beteg, így az elhunytak száma 933 főre emelkedett, 9683-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 25 980 fő. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 47 százaléka, a gyógyultak 34 százaléka budapesti. A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján 1174 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. Nő a fertőzöttek száma, és ezzel együtt akár egy napon belül is dinamikusan nő és változik a kórházi ápolást igénylők és a lélegeztetett betegek száma is.
Az operatív törzs továbbra is arra hívja fel a figyelmet, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Este tizenegy óra után pedig a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.  – Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket – figyelmeztet az operatív törzs.