Előfizetés

Megszülettek a kisoroszlánok Nyíregyházán

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.10. 15:31

Fotó: Balázs Attila / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A négyesikrek Elek, az Nyíregyházi Állatpark alapító oroszlánjának dédunokái. Mutatjuk őket!
Négyesikrek születtek a Nyíregyházi Állatpark oroszlán (Panthera leo) családjában. Az oroszlánkölykök, azért is különlegesek, mert a Nyíregyházi Állatpark „alapító” oroszlánjának dédunokái - írja az állatpark honlapja. A kis oroszlánok vakon és foltos bundával 1.5 kg testsúllyal látták meg a napvilágot és az anyatejnek köszönhetően szépen gyarapodnak. 3-4 hónaposan elkezdik majd kóstolgatni a húst is, ám egészen 6 hónapos korukig az anyatej lesz a fő táplálékuk.  
A 2 hím és a 2 nőstény most, hogy 6 hetesek lettek, bemutatkoztak a nagyközönségnek és átestek egy állatorvosi vizsgálaton is, ahol a vakcinák beadása mellett testtömegüket is megmérte parkunk állatorvos csapata. A két nőstény állat 5,8 kg és 6,1 kg a hím állatok mindkét tagja 7,3 kg volt egyedenként.  
Az oroszlán az egyetlen társas életmódú macskaféle így a nemrég született utódok nem csak az anyaállattal, de apjukkal és nagynénjükkel is együtt élnek. A 7 éves ivarérett nőstény állatok a Nyíregyházi Állatparkban születtek és unokái a park leghíresebb oroszlánjának Eleknek, aki alapító tagja volt a SóstóZoo-nak. A hím apaállat 10 esztendős és Hollandiából érkezett 2016-ban Nyíregyházára.

Ismeretlen krízisállapotot is okozott a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.10. 10:10

Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / AFP
Október 10-e Magyarországon 1994 óta a lelki egészség világnapja.
A Covid-19 egyrészt új típusú vírus, másrészt korábban nem tapasztalt krízisállapotot eredményezett – írta még márciusban a TraumaKözpont. A mentális egészség fenntartásához, a járvánnyal kapcsolatos stresszhelyzet kezelésére, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján adott tanácsaik ma is érvényesek, az október 10-i lelki egészség világnapon különösen aktuálisak is.
Mint írják, mértékletesen ajánlott fogyasztani a vírus terjedéséről szóló híreket. „Természetesen fontos a megbízható forrásból érkező információ, hogy meg tudjuk védeni magunkat és hozzátartozóinkat, de a médiafogyasztás túlzott mértéke szorongáshoz, pánikhoz vezethet. Napi egy-két alkalommal elegendő tájékozódni.”
A helyzet a gyermekek számára is félelmetes és szorongáskeltő lehet, hiszen észlelhetik, hogy megváltozott körülöttük a világ, ezért még több figyelmet és törődést igényelnek. „Koruknak megfelelően türelmesen és őszintén beszéljünk velük a vírusról, hallgassuk meg az aggodalmaikat, negatív érzelmeiket, félelmeiket.” Ebben olyan kreatív eszközök is segíthetnek, mint a rajz vagy a játék. 
Próbáljunk jó példát mutatni,

a gyerekek a felnőttek viselkedéséből tanulják meg, hogyan kezeljék a saját nehéz érzelmeiket. Igyekezzünk biztonságos és támogató közeget nyújtani számukra, a családi szokások, a rutin fenntartása például növeli a biztonságérzetet. Ha a gyerekeknek otthon kell maradniuk, bátorítsuk őket a koruknak megfelelő játékokra, aktivitásokra. „Lehetőleg törekedjünk arra, hogy a gyerekek a szülőkkel, elsődleges gondozókkal együtt maradhassanak. Abban az esetben, ha mégis szét kell őket választani, ügyeljünk a rendszeres, kiszámítható kapcsolattartásra.”
A mindennapi életből hirtelen kiszakított, otthoni vagy kórházi karanténba került emberek különböző megterhelő érzelmi reakciókat élhetnek meg, fontos, hogy rendszeresen tartsuk velük a kapcsolatot, segítsük az egészséges életmód fenntartását, és amennyire lehet, fektessünk hangsúlyt az otthon végezhető mozgásra, kikapcsolódásra, rendszeres pihenésre.
Az idősebb emberek, akikre a koronavírus a legveszélyesebb, általában nehezebben viselik a hirtelen változásokat. Ilyenkor szorongóbbá, dühösebbé, türelmetlenebbé, vagy éppen zárkózottabbá válhatnak. Fontos, hogy gyakorlati dolgokban és érzelmileg egyaránt támogassuk őket. Világosan megfogalmazott, egyértelmű üzeneteket osszunk meg velük a járvány veszélyeiről és a biztonsági előírásokról. Vegyük figyelembe, hogy a felfokozott érzelmi állapot miatt akár többször is el kell ismételni mondandónkat. Legyünk türelmesek és segítsük őket, hogy minél kevésbé legyenek kitéve a fertőzés lehetőségének.
Legyünk elfogadóak a koronavírussal kezelt emberekkel, a megfertőződésről senki nem tehet, a bárki elkaphatja – olvasható a mentális segítséget nyújtó szervezet honlapján.
Mint megírtuk, a szorongást nem tudjuk megelőzni, de a mértékletes médiafogyasztás mellett azzal is megpróbálhatjuk elkerülni, ha a számunkra fontos dolgoknak időt és teret biztosítunk, és ha minden napnak van célja és rendje. Az olyan kikapcsolódással, ami el tudja terelni a figyelmünket a „megfoghatatlan valamiről”, ellensúlyozhatjuk a stressz és a feszültség negatív hatásait. Fontos, hogy a járvány előtti kapaszkodóinkat próbáljuk beépíteni a mostani mindennapjainkba is. Segít, ha mindent megteszünk a saját és a családunk biztonságáért; maszkot viselünk, nem nyúlunk az arcunkat, sűrűn mossuk a kezünket. A stresszhormon, a kortizol szintjét gyógynövényteákkal – citromfű, orbáncfű, macskagyökér –, relaxációval és testmozgással is lehet csökkenteni. Ha mégis úgy érezzük, túl sok a felgyülemlett feszültség, keressünk fel szakembert.

Lelki egészség világnapja

A lelki egészség világnapját a Lelki Egészség Világszervezete kezdeményezésére tartják, Magyarországon 1994 óta. A pszichés betegségek az ezredfordulóra a második leggyakoribb betegségcsoporttá léptek elő, az öngyilkosok mintegy 70 százaléka depresszióban szenved tettének elkövetésekor.
A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége idén is megrendezi a hagyományos szakmai találkozóját Rákóczifalván. A rendezvény témája a Covid-19 járványhoz (is) kapcsolódva: Otthontér a segítő szakmában, segítő szakma az otthon terében. Mint az MTI-hez eljuttatott közleményükben írták, Magyarországon idén 50 éves a telefonos lelki elsősegély nyújtásának gyakorlata. A szövetség jelenleg 24 tag- és társszolgálatának önkénteseinek célja az öngyilkosság megelőzése, a krízisek kezelése, a mentálhigiénés prevenció.

A csendőrautó lökhárítóját sem kímélte egy agresszív medve Székelyföldön

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.09. 19:43

Fotó: Salvamont Buşteni
Mindenkit arra kérnek, kerüljék a helyszínt.
Látványos garázdálkodásba fogott egy medve Székelyföldön. A péntek délelőtti támadásban először munkások egy csoportjára rontott rá, majd tovább folytatta az ámokfutását: a helyszínre riasztott csendőrök járőrkocsijának is nekiment, és kiharapott egy darabot annak lökhárítójából - írja helyi sajtóbeszámolókra hivatkozva a Főtér. Miután kitombolta magát, bevetette magát a bokrok közé. 
Több csendőrt is odaküldtek, hogy ne engedjenek több turistát a környékre. Állatorvosok és vadászok is a helyszínre érkeztek, mivel úgy vélik, az állat azért lehet ennyire agresszív, mert megsérült. A tervek szerint elkábítják és megvizsgálják. A hegyimentő szolgálat sms-ben riasztotta a környékbelieket, hogy kerüljék el a helyszínt.