Előfizetés

Ismeretlen krízisállapotot is okozott a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.10. 10:10

Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / AFP
Október 10-e Magyarországon 1994 óta a lelki egészség világnapja.
A Covid-19 egyrészt új típusú vírus, másrészt korábban nem tapasztalt krízisállapotot eredményezett – írta még márciusban a TraumaKözpont. A mentális egészség fenntartásához, a járvánnyal kapcsolatos stresszhelyzet kezelésére, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján adott tanácsaik ma is érvényesek, az október 10-i lelki egészség világnapon különösen aktuálisak is.
Mint írják, mértékletesen ajánlott fogyasztani a vírus terjedéséről szóló híreket. „Természetesen fontos a megbízható forrásból érkező információ, hogy meg tudjuk védeni magunkat és hozzátartozóinkat, de a médiafogyasztás túlzott mértéke szorongáshoz, pánikhoz vezethet. Napi egy-két alkalommal elegendő tájékozódni.”
A helyzet a gyermekek számára is félelmetes és szorongáskeltő lehet, hiszen észlelhetik, hogy megváltozott körülöttük a világ, ezért még több figyelmet és törődést igényelnek. „Koruknak megfelelően türelmesen és őszintén beszéljünk velük a vírusról, hallgassuk meg az aggodalmaikat, negatív érzelmeiket, félelmeiket.” Ebben olyan kreatív eszközök is segíthetnek, mint a rajz vagy a játék. 
Próbáljunk jó példát mutatni,

a gyerekek a felnőttek viselkedéséből tanulják meg, hogyan kezeljék a saját nehéz érzelmeiket. Igyekezzünk biztonságos és támogató közeget nyújtani számukra, a családi szokások, a rutin fenntartása például növeli a biztonságérzetet. Ha a gyerekeknek otthon kell maradniuk, bátorítsuk őket a koruknak megfelelő játékokra, aktivitásokra. „Lehetőleg törekedjünk arra, hogy a gyerekek a szülőkkel, elsődleges gondozókkal együtt maradhassanak. Abban az esetben, ha mégis szét kell őket választani, ügyeljünk a rendszeres, kiszámítható kapcsolattartásra.”
A mindennapi életből hirtelen kiszakított, otthoni vagy kórházi karanténba került emberek különböző megterhelő érzelmi reakciókat élhetnek meg, fontos, hogy rendszeresen tartsuk velük a kapcsolatot, segítsük az egészséges életmód fenntartását, és amennyire lehet, fektessünk hangsúlyt az otthon végezhető mozgásra, kikapcsolódásra, rendszeres pihenésre.
Az idősebb emberek, akikre a koronavírus a legveszélyesebb, általában nehezebben viselik a hirtelen változásokat. Ilyenkor szorongóbbá, dühösebbé, türelmetlenebbé, vagy éppen zárkózottabbá válhatnak. Fontos, hogy gyakorlati dolgokban és érzelmileg egyaránt támogassuk őket. Világosan megfogalmazott, egyértelmű üzeneteket osszunk meg velük a járvány veszélyeiről és a biztonsági előírásokról. Vegyük figyelembe, hogy a felfokozott érzelmi állapot miatt akár többször is el kell ismételni mondandónkat. Legyünk türelmesek és segítsük őket, hogy minél kevésbé legyenek kitéve a fertőzés lehetőségének.
Legyünk elfogadóak a koronavírussal kezelt emberekkel, a megfertőződésről senki nem tehet, a bárki elkaphatja – olvasható a mentális segítséget nyújtó szervezet honlapján.
Mint megírtuk, a szorongást nem tudjuk megelőzni, de a mértékletes médiafogyasztás mellett azzal is megpróbálhatjuk elkerülni, ha a számunkra fontos dolgoknak időt és teret biztosítunk, és ha minden napnak van célja és rendje. Az olyan kikapcsolódással, ami el tudja terelni a figyelmünket a „megfoghatatlan valamiről”, ellensúlyozhatjuk a stressz és a feszültség negatív hatásait. Fontos, hogy a járvány előtti kapaszkodóinkat próbáljuk beépíteni a mostani mindennapjainkba is. Segít, ha mindent megteszünk a saját és a családunk biztonságáért; maszkot viselünk, nem nyúlunk az arcunkat, sűrűn mossuk a kezünket. A stresszhormon, a kortizol szintjét gyógynövényteákkal – citromfű, orbáncfű, macskagyökér –, relaxációval és testmozgással is lehet csökkenteni. Ha mégis úgy érezzük, túl sok a felgyülemlett feszültség, keressünk fel szakembert.

Lelki egészség világnapja

A lelki egészség világnapját a Lelki Egészség Világszervezete kezdeményezésére tartják, Magyarországon 1994 óta. A pszichés betegségek az ezredfordulóra a második leggyakoribb betegségcsoporttá léptek elő, az öngyilkosok mintegy 70 százaléka depresszióban szenved tettének elkövetésekor.
A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége idén is megrendezi a hagyományos szakmai találkozóját Rákóczifalván. A rendezvény témája a Covid-19 járványhoz (is) kapcsolódva: Otthontér a segítő szakmában, segítő szakma az otthon terében. Mint az MTI-hez eljuttatott közleményükben írták, Magyarországon idén 50 éves a telefonos lelki elsősegély nyújtásának gyakorlata. A szövetség jelenleg 24 tag- és társszolgálatának önkénteseinek célja az öngyilkosság megelőzése, a krízisek kezelése, a mentálhigiénés prevenció.

A csendőrautó lökhárítóját sem kímélte egy agresszív medve Székelyföldön

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.09. 19:43

Fotó: Salvamont Buşteni
Mindenkit arra kérnek, kerüljék a helyszínt.
Látványos garázdálkodásba fogott egy medve Székelyföldön. A péntek délelőtti támadásban először munkások egy csoportjára rontott rá, majd tovább folytatta az ámokfutását: a helyszínre riasztott csendőrök járőrkocsijának is nekiment, és kiharapott egy darabot annak lökhárítójából - írja helyi sajtóbeszámolókra hivatkozva a Főtér. Miután kitombolta magát, bevetette magát a bokrok közé. 
Több csendőrt is odaküldtek, hogy ne engedjenek több turistát a környékre. Állatorvosok és vadászok is a helyszínre érkeztek, mivel úgy vélik, az állat azért lehet ennyire agresszív, mert megsérült. A tervek szerint elkábítják és megvizsgálják. A hegyimentő szolgálat sms-ben riasztotta a környékbelieket, hogy kerüljék el a helyszínt.  

Enyhe lefolyás esetén is okozhat elhúzódó szövődményeket a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.09. 15:52

Fotó: Jérôme Leblois / Hans Lucas / AFP
Már neve is van az akár hónapokig is tartó állapotnak.
Bár valószínűleg még évekre van szükség ahhoz, hogy tisztán lehessen látni minden, a koronavírus által okozott szövődményt az emberi szervezetben, egyre több kutatócsoport foglalkozik a Covid-19 betegségen átesett emberek utánkövetésével. Az eddigi eredmények alapján látszik, hogy sokaknál nem gyorsan zajlik a felépülés. Ennek az állapotnak már nevet is adtak: long, magyarul elhúzódó Covid. Azt is lehet már látni, hogy nem kell feltétlenül kórházi kezelésen átesni ahhoz, hogy hónapokig tartsanak a koronavírus szövődményei – írta a Portfolio.
Bár az emberek többségénél a koronavírus enyhe tünetekkel és jórészt szövődmények nélkül ér véget, vannak olyanok, ráadásul egyre többen, akiknél a levertség, a bénító fáradtság, az állandó, különböző fájdalmak, a légzési nehézségek,a  hallás- és látásproblémák, az íz- és szagérzékelés elvesztése még hónapokig fennállnak. Az elhúzódó koronavírusos állapotnak nincs két egyforma tünete, de a legtöbb embernél jellemző a bénító fáradtság mellett előfordul a szívet, a tüdőt és a gyomrot érintő károsodás, és mentális eredetű problémák - depresszió, szorongás, zavart gondolkodás - is fennmaradhatnak. 
A szövődmények azoknál is jelentkezhetnek, akik a vírus okozta betegséget egyébként enyhe tünetekkel vészelték át.

Egy nyáron közzétett, 143, korábban kórházban kezelt koronavírusos betegen elvégzett, olasz kutatás eredménye szerint a vizsgáltak 87 százalékának legalább egy tünete fennállt még a betegsége után két hónappal is, több mint 50 százalékuknál pedig állandó tünet maradt a fáradtság. 
A brit koronavírus tüneteket követő applikáció, amelyet nagyjából négymillió ember használ, adataiból az derül ki, hogy az emberek 12 százalékának egy hónappal a vírus lefolyása után is volt tünete, sőt az alkalmazás (hivatalosan még nem közölt) adatai szerint a felhasználók 2 százaléka (50 emberből egy) 90 nappal később is észlel tüneteket. 
Hasonló következtetésre jutott az a francia tanulmány is, amelyben 150, nem kritikus állapotban lévő beteg egészségügyi állapotát figyelték március és június között. Kiderült, hogy az enyhe vagy mérsékelt tüneteket produkálók kétharmadánál két hónappal a vírus lefolyása után is fennállt legalább egy tünet. Volt egy amerikai tanulmány is, amely szerint a kórházi ápolásra nem szoruló koronavírusos betegek 35 százaléka három héttel a pozitív teszteredmény után sem volt a normál egészségi állapotában.
Egy dublini tanulmány szerint a vizsgált emberek fele a vírusfertőzés után tíz héttel is fáradtságról panaszkodott, harmaduk nem volt képes visszamenni dolgozni. Meglepő módon a kutatók nem találtak kapcsolatot a betegség lefolyásának súlyossága és a tünetek fennmaradása között. Más orvosok szerint azok, akiknek tüdőgyulladást is okozott a koronavírus, több szövődménnyel találkozhatnak.
Brit orvosok szerint az elhúzódó tüneteknek az lehet az oka, hogy vírus kisebb „kiszerelésben” megmarad a szervezetben. És az, hogy a koronavírus a test több sejtjét is képes megfertőzni, ami túlzott immunreakciót válthat ki, szintén jelentős károkat okozhat. 

Próbáljuk nem elkapni

Elcsépeltnek hathat a „hordjunk maszkot, mossunk gyakran kezet és tartsuk a kellő távolságot másoktól” intelem hármasa, de a jelenlegi tudásunk szerint ez segíthet elkerülni a megfertőződést. Bár nem kellemes a maszkviselet, friss kutatások igazolják, nem okoz légzési nehézséget, nem akadályozza az oxigén szervezetbe jutását még tüdőbetegeknél sem. A kézmosás fontosságát pedig az is megerősíti, hogy friss kutatások szerint a koronavírus akár 9 órán át is képes túlélni az emberi bőrfelületen, de a megfelelő alkoholtartalmú kézfertőtlenítők hatására 15 másodpercen belül elpusztul, ahogy akkor is, ha legalább 20 másodpercen keresztül meleg, szappanos vízzel mossuk a kezeinket.