Előfizetés

Egy havi csapadék jöhet egy nap alatt, sőt hó is eshet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.10. 17:44
Autók haladnak a heves zápor után esővízzel borított győri Mónus Illés utcában augusztus 17-én
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Vasárnap késő délutántól hétfő estig közel egy havi csapadék is hullhat a Dunántúlon.
Véget ér a nyugodt őszi idő, egy hullámzó hidegfront érkezik szombat éjjel, mely lassan halad át hazánk felett. Ennek hatására csapadékosra, szelesre, hűvösre fordul időjárásunk. A frontnak köszönhetően vasárnap elsősorban a Dunántúlon és északon eső, záporok várhatóak, majd vasárnap késő délután kiadós eső érkezik délnyugat felől - írja az idokep.hu. Vasárnap éjjel főként a Dunántúlon fog esni, majd hétfő reggel a középső tájakra is megérkezik a kiadós eső, aztán napközben nyugaton már fokozatosan gyengül a csapadék intenzitása. A Dunántúlon helyenként akár közel egy havi csapadék is hullhat. Eközben az északkeleti tájak nagy része szárazon maradhat, ide csak hétfő éjjel, kedd hajnalban érkezhet meg a kiadós csapadék. Ugyanakkor vasárnap éjjel, hétfő reggel a Dunántúl legmagasabb tájain az is előfordulhat, hogy az esőt átmenetileg havas eső váltsa fel, a legmagasabb hegycsúcsok tetején pedig esetleg tisztán hópihék jelenjenek meg. Emellett a Dunántúlon vasárnap feltámad az északi-északnyugati szél, hétfőn pedig erős, viharos széllökések teszik majd még kellemetlenebbé az időjárást. Keddre egy mediterrán ciklon hoz újabb kiadós esőt országszerte, valamint szeles időt.

Földrengés volt Nagykátánál

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.10. 16:40
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A lakosság is érzékelte a Richter-skála szerinti 2,3-es erősségű földmozgást.
Kisebb földrengést észleltek szombat délután a Pest megyei Nagykáta közelében - közölte a CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel. Azt írták, hogy a lakosság által is érzékelt földmozgás magnitúdója 2,3 volt a Richter-féle skálán, a rengés mintegy 9 kilométeres mélységben történt. Szombat hajnalban egy ugyancsak kisebb, másik földrengésről is hírt adott a szeizmológiai obszervatórium a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajólád közelében. Annak a földmozgásnak a magnitúdója 2,1 volt a Richter-féle skálán, a rengés mintegy 8 kilométeres mélységben történt. Szanyi Gyöngyvér, az obszervatórium szeizmológusa elmondta, nincs összefüggés a két földmozgás között, mindkettő lokális volt.
Kapcsolódó
Földrengés volt Tolna megyében

Az elvezényelhetőség a kulcs az orvosok helyzetének rendezésében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.10. 16:01

Fotó: Népszava
A magánszektor több szereplője is markáns véleményt fogalmazott meg a kedden elfogadott, egészségügyi átalakításról szóló törvény kapcsán.
Straub Fanni, a megbízható magánorvos foglalását segítő FoglaljOrvost.hu alapítója, az egészségügyi szolgálati jogviszony kapcsán kerekasztal-beszélgetést szervezett a magánegészségügy meghatározó szereplőivel és véleményvezéreivel a hazai orvoslás jövőjéről csütörtökön este. A törvény mély elemzése és a későbbi szabályozó rendeletek ismerete nélkül, a rendelkezésre álló információk alapján Dr. Kóka János a Doktor24 Csoport elnöke azt hangsúlyozta, a politika által egységesen támogatott jogszabályról van szó, üdvözölte a három legfontosabb törekvését, a bérek rendezését, a hálapénz kivezetését, valamint az állami – és magánegészségügy szétválasztását szolgáló intézkedéseket. Véleménye szerint a szolgáltatók feladata az, hogy jelen rendelkezésből a legjobbat hozzák ki a betegek érdekében. Az új helyzet, meglátása szerint, az állammal versengő privát egészségügyben a nagy szolgáltatóknak kedvez majd, amelyek valós életpályamodellt tudnak felmutatni, akár a külföldről hazacsábított szakorvosoknak.

Az elvezényelhetőség a törvény neuralgikus pontja

Dr. Kirschner András a Swiss Clinic alapító szakorvosa a helyzet értékelésekor megemlítette, járóbeteg-rendelőjükben az orvosok döntő többsége jelenleg is csak a privát egészségügyben dolgozik. Nagyobb bizonytalanságot inkább a kisebb szereplők, lakásrendelők számára okozhatnak az új körülmények, de véleménye szerint a kisebb, jogkövető rendelők életben maradnak a változásokat követően is. Ahogy orvoskörökben tapasztalhatjuk, a cégvezető is az elvezényelhetőség lehetőségét nevezte neuralgikus pontnak, melyet rendezni kell. Az új törvény pozitív hozadékának tartja, hogy a fiatal orvosgeneráció számára egy megbecsült szakma képét mutatja, versenyképes ajánlattal az orvosok itthon tarthatóak. A közellátásban megszülető orvosi bérrendezést – véleménye szerint – a szakdolgozók számára is ki kell terjeszteni, ahogy ezzel párhuzamosan a magánrendelőkben is emelkedni fognak a bérek. 

„Elfogadhatatlan a törvény”

A beszélgetés harmadik szakértő szereplője, Dr. Kunetz Zsombor szakorvos és egészségügyi elemző a korábbi megszólalóknál kritikusabban fogalmazott, a törvényt elfogadhatatlannak tartja. A célkitűzéseivel – a hálapénz megszüntetésével, a bérrendezéssel, a magán- és közszolgáltatói ágak szétválasztásával – egyetért, de a párbeszédet hiányolja, így konszenzus nélkül a későbbi részletező rendelkezések kapcsán sincs pozitív várakozása. A figyelmet olyan területekre hívta fel, melyekről az állam már korábban kivonult, ezek versenyképességét látja veszélyben, utalva a fogászati vállalkozásokra és pszichoterápiára például. Éppen ezért a finanszírozás teljes átalakítását sürgeti, ahogy szükségesnek látja egy egységes minőségbiztosítási rendszer bevezetését is.