Előfizetés

Kezdődhet a magyar koronavírus elleni gyógyszer klinikai vizsgálata

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.10. 19:29
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétfőre várja a Richter az engedélyt.
A Richter által legyártott koronavírus elleni készítmény még az engedélyeztetési eljárás előtt áll; a klinikai vizsgálatok hétfőn kezdődhetnek – értesült szombaton az Index azután, hogy  az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI) megérkezett a hazai gyógyszergyártó kérelme. Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója a portálnak hangsúlyozta: a gyógyszer lakossági forgalomban még nem elérhető, majd csak a klinikai vizsgálat keretében, és azokban a kórházakban, ahova az engedélyt megkérték. A főigazgató elmondta azt is, hogy a Richter korábban felvette már velük a kapcsolatot, és az OGYÉI minden rendelkezésre álló módon, például tudományos tanácsadással segítette a fejlesztést. A hatóság eddig összesen már 8 vizsgálatot engedélyezett a hatóság. – Nagy dolog, hogy végre Magyarországon is rendelkezésre áll ez a készítmény, hazai gyártó termékeként  – tette hozzá.
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Index számolt be róla korábban, hogy a Richter gőzerővel gyártja Magyarországon a koronavírus elleni egyik leghatékonyabb gyógyszert: a súlyos stádiumban lévő COVID-betegek kezelésre jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét. Az ezzel a hatóanyaggal eddig előállított gyógyszerek körülbelül 3000 kórházi beteg kezelését teszik lehetővé. A remdesivir hatóanyagú készítmény volt az első, COVID–19-re engedélyezett gyógyszer, amely megkapta az Európai Bizottságtól a forgalomba hozatali engedélyt. Szentiványi Mátyás hozzátette: Magyarországon az engedélyezés során prioritást élveznek ezek a készítmények.

Egy havi csapadék jöhet egy nap alatt, sőt hó is eshet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.10. 17:44
Autók haladnak a heves zápor után esővízzel borított győri Mónus Illés utcában augusztus 17-én
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Vasárnap késő délutántól hétfő estig közel egy havi csapadék is hullhat a Dunántúlon.
Véget ér a nyugodt őszi idő, egy hullámzó hidegfront érkezik szombat éjjel, mely lassan halad át hazánk felett. Ennek hatására csapadékosra, szelesre, hűvösre fordul időjárásunk. A frontnak köszönhetően vasárnap elsősorban a Dunántúlon és északon eső, záporok várhatóak, majd vasárnap késő délután kiadós eső érkezik délnyugat felől - írja az idokep.hu. Vasárnap éjjel főként a Dunántúlon fog esni, majd hétfő reggel a középső tájakra is megérkezik a kiadós eső, aztán napközben nyugaton már fokozatosan gyengül a csapadék intenzitása. A Dunántúlon helyenként akár közel egy havi csapadék is hullhat. Eközben az északkeleti tájak nagy része szárazon maradhat, ide csak hétfő éjjel, kedd hajnalban érkezhet meg a kiadós csapadék. Ugyanakkor vasárnap éjjel, hétfő reggel a Dunántúl legmagasabb tájain az is előfordulhat, hogy az esőt átmenetileg havas eső váltsa fel, a legmagasabb hegycsúcsok tetején pedig esetleg tisztán hópihék jelenjenek meg. Emellett a Dunántúlon vasárnap feltámad az északi-északnyugati szél, hétfőn pedig erős, viharos széllökések teszik majd még kellemetlenebbé az időjárást. Keddre egy mediterrán ciklon hoz újabb kiadós esőt országszerte, valamint szeles időt.

Földrengés volt Nagykátánál

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.10. 16:40
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A lakosság is érzékelte a Richter-skála szerinti 2,3-es erősségű földmozgást.
Kisebb földrengést észleltek szombat délután a Pest megyei Nagykáta közelében - közölte a CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel. Azt írták, hogy a lakosság által is érzékelt földmozgás magnitúdója 2,3 volt a Richter-féle skálán, a rengés mintegy 9 kilométeres mélységben történt. Szombat hajnalban egy ugyancsak kisebb, másik földrengésről is hírt adott a szeizmológiai obszervatórium a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajólád közelében. Annak a földmozgásnak a magnitúdója 2,1 volt a Richter-féle skálán, a rengés mintegy 8 kilométeres mélységben történt. Szanyi Gyöngyvér, az obszervatórium szeizmológusa elmondta, nincs összefüggés a két földmozgás között, mindkettő lokális volt.
Kapcsolódó
Földrengés volt Tolna megyében