Előfizetés

Fix munkát bármi áron!

Vas András
Publikálás dátuma
2020.10.14. 07:00

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Jól illusztrálja a járvány okozta válságot az egyik álláshirdetés. A jelentkezők száma és fizetési igénye is azt mutatja: sokan kerültek nehéz helyzetbe.
„Budai irodaházba központi recepcióst keresünk főállásba” – jelent meg bő egy hete egy hirdetés az interneten. A irodaház-üzemeltetéssel és -őrzéssel foglalkozó Jászberényi Zsolt cége maximum bő fél tucat jelentkezőre számított, ezért igencsak meglepődött, amikor egy hét alatt a vártnál huszonötször többen, közel másfél százan küldték el az életrajzukat. – Nem kínáltunk semmi extrát, normális, a piacnak megfelelő fizetéssel hirdettük meg a recepciós munkát, ahogyan máskor is – mondta lapunknak. – Csakhogy láthatóan a koronavírus-járvány sokak egzisztenciáját megrengette, s ahogy nálunk lecsapódott, leginkább a szolgáltatásban dolgozók veszítették el megélhetésüket. A jelentkezők közül ugyanis könnyedén össze lehetett volna állítani egy wellness-szolgáltatásokkal kombinált szépségközpont dolgozói gárdáját. Akadt köztük műkörmös, kozmetikus, pedikűrös, fodrász, pilates oktató, szoláriumos. Többen a vendéglátásból érkeztek: jelentkezett pultos, barista, szállodai bártender, bisztrós reggeliztető, rendezvényeken felszolgáló. - Szociológiai szempontból is jól behatárolható csoport tagjai jelentkeztek: jellemzően 20 és 40 év közötti, középfokú vagy alacsonyabb végzettséggel rendelkező, nyelveket nem vagy alig beszélő nők – állította a cégvezető. – Egyértelműen a járvány okozta válság miatt megroggyant szépségipar és vendéglátás dominált, mint korábbi munkahely, de egészen meglepő foglalkozások is előkerültek. Recepciós munkára váltott volna ugyanis az egykori stewardess, a táncoktató, a táncosnő, a háttérénekes, többen korábban rendezvény- vagy esküvőszervezéssel foglalkoztak, de voltak olyanok is az érdeklődök között, akik nagy ruházati márkák boltjaiban dolgoztak a járvány kirobbanásáig. Másoknak a családi vállalkozás adott munkát, ám a cég immár nem bírt el annyi családtagot, mint előtte. – Már-már általánosnak számított, hogy a jelentkezők nagyjából március-áprilisban veszítették el a munkájukat, s azóta vagy felélték a tartalékaikat, vagy idénymunkát vállaltak – jegyezte meg Jászberényi Zsolt. – A többség a Balatonnál vészelte át a nyarat, de olyan is volt, aki budapesti strandon dolgozott kabinosként vagy takarítóként a szezonban. A nyár végével aztán megint munka nélkül maradtak, s szerettek volna állandó megélhetést nyújtó állást. A kétségbeesésüket jól mutatta, hogy a többség jóval a piaci ár alatt is vállalta volna a munkát, jellemzően nettó 150 ezer forintot jelöltek meg, mint minimálisan elvárt fizetést, noha ennél úgy 40 százalékkal többet fizető állásról van szó. Igaz, ez a hirdetésben nem szerepelt. 

Csúnya ügy lett a cserdi csodából

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.10.14. 06:40

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszva
A rendőrség korábban azt állította, hogy nincs olyan eljárás, ami összefüggésbe hozható Bogdán Lászlóval. Aztán kiderült, hogy mégis van.
Nyár közepén öngyilkos lett Bogdán László, a főként romák lakta kis baranyai falu, Cserdi polgármestere. Bogdán László sokat szerepelt a nyilvánosságban, politikai hovatartozástól függetlenül rengetegen szimpatizáltak vele, a sajtóban jó ideje „cserdi csodaként” számoltak be az általa elindított programok eredményeiről. A polgármester halálát követően azonban lapunk megbízható forrásból úgy értesült, hogy a kívülről mintafalunak látszó település pénzügyei körül bajok vannak, amelyek miatt már eljárások is indultak. Kegyeleti okokból Bogdán László temetését követően tettünk kísérletet rá, hogy ellenőrizzük az információ hitelességét. Egyebek között az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK) is megkerestük: július 27-én elküldött megkeresésünkben tájékoztatást kértünk arról, hogy folynak-e eljárások akár Bogdán László ellen, akár a személyéhez köthető projektek, vállalkozások ügyében. Az ORFK július 31-én közölte: „Sem Bogdán László, Cserdi volt polgármestere, sem pedig a személyéhez köthető projektek, vállalkozások ügyében nem folyt, és jelenleg sem folyik büntetőeljárás a rendőrség nyomozó hatóságainál.” Ehhez képest a Magyar Narancs október elején arról írt, hogy Bogdán László halála után pár nappal nyomozás indult a Cserdiben épülő „termékraktár, hűtőház, csomagoló” ügyében.   
„A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 2020. július 16-án rendelt el nyomozást hűtlen kezelés elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen. A nyomozás jelenleg is tart, az ügy részleteiről a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb felvilágosítást nem kívánunk adni”

– erősítette meg a lapnak a megyei rendőrség. A projekt egyértelműen összefüggésbe hozható Bogdán Lászlóval. A csomagolóüzem megvalósítására 250 millió forintos (uniós) támogatást nyert el a település, ebből 200 millió jutott az épület kivitelezésére. A beruházásra az önkormányzat hirdetett közbeszerzési eljárást, a kapcsolattartóként megjelölt személy Bogdán László volt. Az üzemépület hivatalosan 70 százalékos készültségi állapotban van – nyilatkozta kérdésünkre az ingatlant bérlő, szociológus végzettségű, önmagát „budapesti kötődésű vállalkozóként” bemutató Nagy Simon. Annak idején az ő figyelmét is felkeltette mindaz, amit Cserdiről olvasott és hallott: segíteni, munkahelyeket teremteni érkezett a faluba. Az üzem jelenlegi, befejezetlen állapotában nem működik, a fűszercsomagolás másik önkormányzati bérleményben zajlik. Az eredeti tervektől eltérően nem helyben megtermelt növényeket dolgoznak fel. Cserdiben ugyanis, amely mezőgazdasági programjainak köszönhetően vált ismertté, negyedik éve nem folyik növénytermesztés – mondta Nagy Simon. Ennek oka, hogy a közmunkások időközben elhelyezkedtek a piaci szektorban.

Zugügyvéd a rendőrség látókörében

Nem tudni, hogy az üzem mikor készül el. A kivitelezéssel megbízott, amúgy kétes hírű építési vállalkozó csődbe ment, tartozást és kifizetetlen alvállalkozókat hagyott maga után – folytatta. A projektben ráadásul olyan, Nagy Simon szerint leginkább „zugügyvédnek” minősíthető személy is fontos szerepet játszott, aki már többször a „rendőrség látókörébe került”. Visegrády Zoltán, a Bogdán család ügyvédje hétfőn tényként jelentette be közösségi oldalán, hogy „Bogdán László tragikus halála az általa megkezdett jelentős összegű beruházások meghiúsulásával hozható összefüggésbe, melynek oka egy általa kezdeményezett beruházás kapcsán keletkezett pénzügyi elszámolási probléma”. Szintén tényként írt arról, hogy rendőrségi nyomozás indult. Az ügyvéd ugyanakkor nyomatékosan kérte az újságírókat, hogy tartózkodjanak Bogdán László hozzátartozóinak megkeresésétől, hiszen ők „nyilvánvalóan nem bírnak tudomással az ügy részleteiről”. Számunkra ez nem annyira nyilvánvaló. Bogdán Lászlónak ugyanis több családtagja önkormányzati képviselő Cserdiben, egyiküket nemrég az elhunyt polgármester utódjává is megválasztották. Elértük Visegrády Zoltánt, aki azonban – a családtól kapott megbízására és az ügyvédi titoktartásra hivatkozva – hangsúlyozta, hogy a közleményében megfogalmazottakon túl nem mondhat semmit. Így azt a lapunkhoz eljutott hírt sem volt hajlandó kommentálni, hogy az önkormányzat számlájáról súlyos összegek hiányoznak (erre egyébként a Partizán helyszínen forgatott riportjában is utalt egy felismerhetetlenül nyilatkozó helybéli). Megkérdeztük az ORFK-t, nyáron miért állította, hogy nincs olyan rendőrségi eljárás, amely Bogdán Lászlóhoz kötődő projekttel összefüggésbe hozható lenne, miközben a megyei főkapitányság (és a család ügyvédje) szerint hűtlen kezelés miatt nyomozás folyik. Szűkszavú reagálást kaptunk: „Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az ORFK Kommunikációs Szolgálat és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság válasza között nincs ellentmondás.” Újbóli kérdésünkre az ORFK ehhez csak annyit tett hozzá: „Kérjük, hogy előző válaszunkat tekintse irányadónak.”

Lassan eláll az eső, de szeles időt hoz a szerda

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.14. 06:38
Illusztráció
Fotó: Ying Tang/NurPhoto / AFP
Késő estére 5 és 10 fok közé hűlhet le a levegő.
Szerdán reggel, délelőtt dél felől csökkenni kezd a felhőzet. Napközben már csak az északi megyékben lesz borult az ég, további csapadék is ott fordulhat elő, de már jóval kisebb mennyiségben, mint korábban. Az északi hegyvidékek magasabban fekvő részein havas eső sem kizárt. Délebbre kisüthet a nap, számottevő csapadék nem várható. A nyugati, délnyugati szél többfelé megerősödik, a Tiszántúlon viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 17, az északi harmadban 7 és 11 fok között alakul. Késő estére 5 és 10 fok közé hűlhet le a levegő.