Előfizetés

Mobilkórházak felállítását tervezik Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.11. 14:49

Fotó: Maxym Marusenko / AFP / NurPhoto
a kórházi ágyak leterheltsége a fővárosban, Kijevben, továbbá Donyeck, Odessza, Harkiv és Szumi megyékben vált kritikussá.
Kész mobilkórházakat létesíteni az ukrán egészségügyi tárca azokban a régiókban, ahol a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt intézmények ágyhiánnyal küzdenek – közölte egy tévéműsorban Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese, miközben Ukrajnában az elmúlt 24 órában csaknem ötezer új fertőzöttet regisztráltak. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által vasárnap közzétett adatok alapján
az elmúlt napon 4768 új esettel 261 034-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 85 újabb halálos áldozattal 4972-re. Eddig 113 507-en gyógyultak meg, viszont 142 555 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter vasárnapi tájékoztatóján elmondta, hogy
a kórházi ágyak leterheltsége a fővárosban, Kijevben, továbbá Donyeck, Odessza, Harkiv és Szumi megyékben vált kritikussá.

Jelenleg 19 404 beteg szorul kórházi ápolásra az országban. A két legfertőzöttebb területen, a fővárosban, Kijevben több mint ötszáz új esettel csaknem elérte a 27,5 ezret, a kelet-ukrajnai Harkiv megyében pedig csaknem hatszázzal a 24,5 ezret az igazolt betegek száma. Szerhij Skarlet oktatási miniszter közben kijelentette, hogy tárcája nem fog egyetlen régiót sem kényszeríteni a távoktatásra való áttérésre, ezt csupán javasolni fogja, különösen a járvány által leginkább sújtott térségeknek. Erről hétfőn szándékozik tájékoztatni levélben az önkormányzatokat.

Meghaladta a hétmilliót az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Indiában

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.11. 14:49

Fotó: Mayank Makhija / AFP / NurPhoto
Az elmúlt 24 órában 74 383 új esetet regisztráltak.
Átlépte a hétmilliót a koronavírus-járvány regisztrált fertőzöttjeinek száma vasárnap Indiában, ezzel az ázsiai ország felzárkózott az ugyancsak hétmillió feletti igazolt fertőzöttet nyilvántartó Egyesült Államok mögé. Az indiai egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint
az elmúlt 24 órában regisztrált 74 383 új esettel az igazolt fertőzöttek száma az országban elérte a 7 053 806-ot. A regisztrált halálos áldozatok száma 918-cal nőtt, ezzel elérte a 108 334-et.

A járvány terjedése azóta gyorsult fel, hogy a kormány május végén enyhíteni kezdett a járványügyi korlátozásokon. Noha kevesebb mint három hónap alatt hatmillió új esetet regisztráltak, a legutóbbi mérések a terjedés csökkenését mutatják. Az elmúlt három hétben naponta átlagosan 70 ezer új fertőzést igazoltak, míg szeptember első két hetében ez a szám körülbelül 90 ezer volt. Egy hónapja a világon az 1,3 milliárdos Indiában a legmagasabb a fertőzöttek napi növekményének a száma, szakértők pedig aggodalmukat fejezték ki a közelgő téli és a hindu ünnepi időszak miatt.

Egy dróton akart átkelni a Szamos felett, ott is ragadt a kolozsvári férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.11. 13:17
A Szamos Kolozsvárnál. Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Jobb ötlet híján elkezdett segítségért kiabálni.
Szokatlan munkájuk akadt szombat este a tűzoltóknak Kolozsváron. Egy 30 éves férfi úgy gondolta, a Szamos felett átívelő egyik drótkötélen akar átkelni – írja beszámolójában a Főtér. 
Az elképzelés nem jött be, mivel félúton elakadt, így jobb ötlet híján elkezdett segítségért kiabálni.

Számítása bevált, a járókelők értesítették a tűzoltókat, akik 20 perc alatt megmentették a férfit. Az esetről videó is készült, amelyet ide kattintva tekinthet meg.  Később megvizsgálták, de az ijedtségen kívül nem esett baja. Arról nem szól a beszámoló, miért döntött úgy, hogy a biztonságos híd helyett eme szokatlan módszerrel szeretne átjutni a folyón.